Oshitashi spenat

Oshitashi spenat är kokt eller blancherad kall och marinerad spenat på japanskt vis med japansk soja, dashi-pulver och katsuobushi torkad fisk.

Spenaten lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.

4 portioner Oshitashi spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk storbladig spenat
  • 2 tsk ljus japansk soja
  • 1/2 tsk dashi-pulver, Hon dashi
  • 1/2 dl katsuobushi torkad fisk

Tillagning

  1. Skölj spenaten väl i en stor bunke med kallt vatten så att ev. smuts faller till botten. Ta upp ur vattnet och skölj en extra gång.
  2. Koka upp en kastrull med vatten.
  3. Förbered en bunke eller kastrull med kallt vatten och några isbitar.
  4. Koka - blanchera spenaten ca 30 sekunder.
  5. Lägg över med en hålslev i isbadet att kallna.
  6. Ta upp och lägg i en bambumatta. Eller lägg i durkslag. Krama ur så mycket vätska du kan ur spenaten.
  7. Skär spenaten upp i grova bitar med ca 4-5 cm mellanrum. Lägg i en liten rektangulär skål eller fat. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  8. Vid servering så skedar du över lite soja, strör över lite dashi-pulver och katsuobushi torkad fisk.
Hel spenat kokas eller blancheras någon minut i kokande vatten.
Hel spenat kokas eller blancheras någon minut i kokande vatten.
För att spenaten ska behålla sin fina gröna färg är det viktigt att man snabbt kyler ned den i ett vattenbad med is.
För att spenaten ska behålla sin fina gröna färg är det viktigt att man snabbt kyler ned den i ett vattenbad med is.
Använder du hel spenat kan du använda en bambumatta eller sushimatta och klämma ur vatten med.
Använder du hel spenat kan du använda en bambumatta eller sushimatta och klämma ur vatten med.
Den urkramade spenaten i bambumatta.
Den urkramade spenaten i bambumatta.
Vik ihop bladen till en längd och skär bort blomfästet nedtill på spenaten. Skär resten i grova bitar ca 4-5 cm i bredd.
Vik ihop bladen till en längd och skär bort blomfästet nedtill på spenaten. Skär resten i grova bitar ca 4-5 cm i bredd.
Spenaten läggs upp i en skål och kan förberedas i god tid. Till servering så skedar man över soja samt strör över lite dashi-pulver och torkad fisk katsuobushi.
Spenaten läggs upp i en skål och kan förberedas i god tid. Till servering så skedar man över soja samt strör över lite dashi-pulver och torkad fisk katsuobushi.

Serveringsförslag

Tips

  • Japanska ingredienser som dashi-pulver och katsuobushi torkad fisk kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.
  • Koka gärna en hel knippe spenat. Då kan du lägga den i en bambumatta eller sushimatta och krama ur allt vatten så får du en stor fin "rulle" spenat att skära i fina bitar till uppläggningen.

Varianter

  • Hittar du inte färsk storbladig spenat kan du ta babyspenat. Blanchera dem på samma vis men kortare tid - några sekunder räcker. Lägg över i isvatten och ta upp i durkslag samt krama ur. Eller lägg i bambumatta och krama ur till en rulle.
  • Även gott med andra grönsaker som kokta eller blancherade grönsaker som bok choy, gröna sojabönor, broccoli, spetskål, sparris, sparrisbroccoli, broccolini, grönkål, morot, blomkål, purjolök eller liknande.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-19

Tillbehör och liknande: