Oshitashi spenat
Oshitashi spenat är kokt eller blancherad kall och marinerad spenat på japanskt vis med japansk soja, dashi-pulver och katsuobushi torkad fisk.
Spenaten lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.
Tillagning
- Skölj spenaten väl i en stor bunke med kallt vatten så att ev. smuts faller till botten. Ta upp ur vattnet och skölj en extra gång.
- Koka upp en kastrull med vatten.
- Förbered en bunke eller kastrull med kallt vatten och några isbitar.
- Koka - blanchera spenaten ca 30 sekunder.
- Lägg över med en hålslev i isbadet att kallna.
- Ta upp och lägg i en bambumatta. Eller lägg i durkslag. Krama ur så mycket vätska du kan ur spenaten.
- Skär spenaten upp i grova bitar med ca 4-5 cm mellanrum. Lägg i en liten rektangulär skål eller fat. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Vid servering så skedar du över lite soja, strör över lite dashi-pulver och katsuobushi torkad fisk.
Serveringsförslag
- Passar som tillbehör, grönsaksrätt och smårätt till lunch, middag eller buffé.
- Ett förslag är med ris och andra rätter som miso, tempura, kabocha kokt hokkaidopumpa, Lever Nira, grönsakspannkaka Okonomiyaki, Gyoza samt bläckfisk Yaki Ika.
Tips
- Japanska ingredienser som dashi-pulver och katsuobushi torkad fisk kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.
- Koka gärna en hel knippe spenat. Då kan du lägga den i en bambumatta eller sushimatta och krama ur allt vatten så får du en stor fin "rulle" spenat att skära i fina bitar till uppläggningen.
Varianter
- Hittar du inte färsk storbladig spenat kan du ta babyspenat. Blanchera dem på samma vis men kortare tid - några sekunder räcker. Lägg över i isvatten och ta upp i durkslag samt krama ur. Eller lägg i bambumatta och krama ur till en rulle.
- Även gott med andra grönsaker som kokta eller blancherade grönsaker som bok choy, gröna sojabönor, broccoli, spetskål, sparris, sparrisbroccoli, broccolini, grönkål, morot, blomkål, purjolök eller liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal