Lever Nira
Stekt lever med nira - kinesisk gräslök - på japanskt vis med smak av sesamolja, soja, sake, ingefära, risvinäger, vitlök och socker.
Levern lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.
Tillagning
- Skär bort senor och fula delar på levern. Skär den i ca 1 cm tjocka skivor lagom stora att äta med pinnar i 2-3 tuggor.
- Lägg levern i en bunke och tillsätt soja, sake och finriven ingefära.
- Marinera i kylen i minst en timme.
- Blanda såsen till pannan av socker, sake, soja, risvinäger och chilipasta i en skål.
- Skölj och skär gräslöken eller ramslöken i ca 6 cm långa bitar.
- Skölj böngroddar väl.
- Skala och skiva vitlöken tunt.
- Lägg upp potatismjöl i en skål och ta upp leverbitarna ur marinaden samt vänd dem i potatismjölet och lägg på en tallrik.
- Stek levern i en stekpanna med olja någon minut på varje sida så att den får fin färg. Lägg sedan över på en tallrik.
- Tillsätt vitlöken samt lite mer olja och stek någon minut tills vitlöken är ljust brun. Bränn den ej.
- Tillsätt gräslöken eller ramslöken samt böngroddar och vänd runt med vitlöken.
- Lägg tillbaka levern i pannan.
- Tillsätt såsen till pannan och vänd runt samt låt puttra någon minut tills levern är precis genomstekt och ännu är lite rosa i mitten.
- Tillsätt sesamolja och svartpeppar samt vänd runt.
- Lägg upp levern på fat, tallrik eller assietter och servera.
Serveringsförslag
- Passar som sidorätt, snacks och smårätt med en kall öl till.
- Eller som huvudrätt med ris och andra rätter som miso, tempura, kall kokt marinerad spenat oshitashi, bläckfisk Yaki Ika, Gyoza, grönsakspannkaka Okonomiyaki samt kabocha kokt hokkaidopumpa.
Tips
- Tobanjan eller toban-djan säljs bland annat som FU CHI (Chili bönpasta) och är en fermenterad chilibönpasta.
- Ingredienser som tobanjan eller toban-djan, sake, japansk risvinäger, kinesisk gräslök - nira - och soja kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.
Varianter
- Du kan byta svinlever mot annan lever som kalvlever eller kycklinglever.
- Kinesisk gräslök - nira - går utmärkt att byta mot ramslök men även salladslök eller vanlig gräslök funkar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 264 kcal