Lever Nira

Stekt lever med nira - kinesisk gräslök - på japanskt vis med smak av sesamolja, soja, sake, ingefära, risvinäger, vitlök och socker.

Levern lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.

4 portioner Lever Nira

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 250 gram svinlever
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 msk neutral matolja att steka i
  • MARINAD: 3 tsk ljus japansk soja
  • 3 tsk sake
  • 1,5 tsk finriven ingefära
  • TILL PANNAN: 200 gram nira - kinesisk gräslök eller ramslök
  • 200 gram böngroddar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk socker
  • 2 msk sake
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 tsk tobanjan eller toban-djan, chilibönpasta
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär bort senor och fula delar på levern. Skär den i ca 1 cm tjocka skivor lagom stora att äta med pinnar i 2-3 tuggor.
  2. Lägg levern i en bunke och tillsätt soja, sake och finriven ingefära.
  3. Marinera i kylen i minst en timme.
  4. Blanda såsen till pannan av socker, sake, soja, risvinäger och chilipasta i en skål.
  5. Skölj och skär gräslöken eller ramslöken i ca 6 cm långa bitar.
  6. Skölj böngroddar väl.
  7. Skala och skiva vitlöken tunt.
  8. Lägg upp potatismjöl i en skål och ta upp leverbitarna ur marinaden samt vänd dem i potatismjölet och lägg på en tallrik.
  9. Stek levern i en stekpanna med olja någon minut på varje sida så att den får fin färg. Lägg sedan över på en tallrik.
  10. Tillsätt vitlöken samt lite mer olja och stek någon minut tills vitlöken är ljust brun. Bränn den ej.
  11. Tillsätt gräslöken eller ramslöken samt böngroddar och vänd runt med vitlöken.
  12. Lägg tillbaka levern i pannan.
  13. Tillsätt såsen till pannan och vänd runt samt låt puttra någon minut tills levern är precis genomstekt och ännu är lite rosa i mitten.
  14. Tillsätt sesamolja och svartpeppar samt vänd runt.
  15. Lägg upp levern på fat, tallrik eller assietter och servera.
Levern skärs i bitar och marineras i soja, ingefära och sake.
Levern skärs i bitar och marineras i soja, ingefära och sake.
Leverbitarna vänds i potatismjöl.
Leverbitarna vänds i potatismjöl.
Leverbitarna är redo att stekas. Såsen är reda att hälla på och kinesisk gräslök - nira - i skål bredvid att lägga med levern på slutet.
Leverbitarna är redo att stekas. Såsen är reda att hälla på och kinesisk gräslök - nira - i skål bredvid att lägga med levern på slutet.
Leverbitarna steks i olja tills de får fin färg och stekyta.
Leverbitarna steks i olja tills de får fin färg och stekyta.
Nira - kinesisk gräslök samt böngroddar tillsätts.
Nira - kinesisk gräslök samt böngroddar tillsätts.
Såsen hälls i pannan och får reducera samt puttra klart i några minuter.
Såsen hälls i pannan och får reducera samt puttra klart i några minuter.

Serveringsförslag

Tips

  • Tobanjan eller toban-djan säljs bland annat som FU CHI (Chili bönpasta) och är en fermenterad chilibönpasta.
  • Ingredienser som tobanjan eller toban-djan, sake, japansk risvinäger, kinesisk gräslök - nira - och soja kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.

Varianter

  • Du kan byta svinlever mot annan lever som kalvlever eller kycklinglever.
  • Kinesisk gräslök - nira - går utmärkt att byta mot ramslök men även salladslök eller vanlig gräslök funkar.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 264 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-14