Sushi Temaki sushistrutar

Temaki sushi eller sushistrutar är fisk och ris i strut av sjögräs. Här med sushiris, lax, avokado, wasabi och majonnäs serverat med japansk soja och inlagd ingefära. Annat gott att ha i strutarna är gurka, laxrom och tonfisk.

Vanligt är att man sitter och själv rullar ihop Temaki vid bordet. Lite som taco middag fast på japanska.
Kan också halveras i mängd och serveras till förrätt.

Du hittar recept på kokt sushiris här. Fler tips på sushi har jag skrivit också. Makirullar och Nigirisushi är också gott.

Du behöver en skål med vatten med någon tsk risvinäger i att doppa fingrar samt klistra ihop sjögräset med. 

4 portioner sushi Temaki sushistrutar, 4 strutar vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 Noriblad
  • 250 gram okokt sushiris eller ca 12 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 0,75 dl per rulle
  • 2 tsk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 200 gram lax, i 1x1 cm strimlor
  • 2 avokado, halverad och i 0,5 cm skivor
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl majonnäs
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl inlagd ingefära sk Gari

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
  2. Skär lax i skivor mot fibrerna ca 0,5 cm tjocka.
  3. Dela avokados, kärna ur och gröp ur dem med en sked till fyra halvor. Skiva i ca 0,5 cm skivor. Pensla med citronsaft så avokadon ej mörknar.
  4. Dela sjögräsbladen på mitten till rektanglar eller trianglar.
  5. Doppa fingrarna i vattnet och täck ca halva bladet med ett tunt lager ris.
  6. Stryk lite Wasabi och majonnäs i mitten och lägg på grönsaker och fisk. Rulla ihop från nedre hörnet till en strut.
  7. Servera sushistrutarna med inlagd ingefära och ljus japansk soja.
  8. Ljus lageröl och varm sake (ca 45 grader) är gott till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer