Sushi Temaki sushistrutar
Temaki sushi eller sushistrutar är fisk och ris i strut av sjögräs.
Här med sushiris, lax, avokado, wasabi och majonnäs serverat med japansk soja och inlagd ingefära.
Tillagning
- Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
- Skär lax i skivor mot fibrerna ca 0,5 cm tjocka.
- Dela avokados, kärna ur och gröp ur dem med en sked till fyra halvor. Skiva i ca 0,5 cm skivor. Pensla med citronsaft så avokadon ej mörknar.
- Dela sjögräsbladen på mitten till rektanglar eller trianglar.
- Doppa fingrarna i vattnet och täck ca halva bladet med ett tunt lager ris.
- Stryk lite Wasabi och majonnäs i mitten och lägg på grönsaker och fisk. Rulla ihop från nedre hörnet till en strut.
- Servera sushistrutarna med inlagd ingefära och ljus japansk soja.
- Ljus lageröl och varm sake (ca 45 grader) är gott till.
Serveringsförslag
- Vanligt är att man sitter och själv rullar ihop Temaki vid bordet. Lite som taco middag fast på japanska.
- Kan också halveras i mängd och serveras till förrätt.
- Du behöver en skål med vatten med någon tsk risvinäger i att doppa fingrar samt klistra ihop sjögräset med.
- Makirullar och Nigirisushi är också gott till.
Tips
- Du hittar recept på kokt sushiris här.
- Fler tips på sushi har jag skrivit också.
Varianter
Annat gott att ha i strutarna är gurka, laxrom och tonfisk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 382 kcal