Sushi Temaki sushistrutar

Temaki sushi eller sushistrutar är fisk och ris i strut av sjögräs. Här med sushiris, lax, avokado, wasabi och majonnäs serverat med japansk soja och inlagd ingefära. Annat gott att ha i strutarna är gurka, laxrom och tonfisk.
Vanligt är att man sitter och själv rullar ihop Temaki vid bordet. Lite som taco middag fast på japanska.
Kan också halveras i mängd och serveras till förrätt.
Du behöver en skål med vatten med någon tsk risvinäger i.

4 portioner sushi Temaki sushistrutar, 4 strutar vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 Noriblad
  • 250 gram okokt sushiris eller ca 12 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 0,75 dl per rulle
  • 2 tsk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 200 gram lax, i 1x1 cm strimlor
  • 2 avokado, halverad och i 0,5 cm skivor
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl majonnäs
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl inlagd ingefära sk Gari

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
  2. Skär lax i skivor mot fibrerna ca 0,5 cm tjocka.
  3. Dela avokados, kärna ur och gröp ur dem med en sked till fyra halvor. Skiva i ca 0,5 cm skivor. Pensla med citronsaft så avokadon ej mörknar.
  4. Dela sjögräsbladen på mitten till rektanglar eller trianglar.
  5. Doppa fingrarna i vattnet och täck ca halva bladet med ett tunt lager ris.
  6. Stryk lite Wasabi och majonnäs i mitten och lägg på grönsaker och fisk. Rulla ihop från nedre hörnet till en strut.
  7. Servera sushistrutarna med inlagd ingefära och ljus japansk soja.
  8. Ljus lageröl och varm sake (ca 45 grader) är gott till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer