Sushi Temaki sushistrutar

Temaki sushi eller sushistrutar är fisk och ris i strut av sjögräs. Här med sushiris, lax, avokado, wasabi och majonnäs serverat med japansk soja och inlagd ingefära. Annat gott att ha i strutarna är gurka, laxrom och tonfisk.

Vanligt är att man sitter och själv rullar ihop Temaki vid bordet. Lite som taco middag fast på japanska.
Kan också halveras i mängd och serveras till förrätt.

Du hittar recept på kokt sushiris här. Fler tips på sushi har jag skrivit också. Makirullar och Nigirisushi är också gott.

Du behöver en skål med vatten med någon tsk risvinäger i att doppa fingrar samt klistra ihop sjögräset med.

4 portioner sushi Temaki sushistrutar, 4 strutar vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 Noriblad
  • 250 gram okokt sushiris eller ca 12 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 0,75 dl per rulle
  • 2 tsk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 200 gram lax, i 1x1 cm strimlor
  • 2 avokado, halverad och i 0,5 cm skivor
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl majonnäs
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja
  • 1 dl inlagd ingefära sk Gari

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
  2. Skär lax i skivor mot fibrerna ca 0,5 cm tjocka.
  3. Dela avokados, kärna ur och gröp ur dem med en sked till fyra halvor. Skiva i ca 0,5 cm skivor. Pensla med citronsaft så avokadon ej mörknar.
  4. Dela sjögräsbladen på mitten till rektanglar eller trianglar.
  5. Doppa fingrarna i vattnet och täck ca halva bladet med ett tunt lager ris.
  6. Stryk lite Wasabi och majonnäs i mitten och lägg på grönsaker och fisk. Rulla ihop från nedre hörnet till en strut.
  7. Servera sushistrutarna med inlagd ingefära och ljus japansk soja.
  8. Ljus lageröl och varm sake (ca 45 grader) är gott till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept