Hjortgryta med rödvin
En mustig hjortgryta med rödvin och timjan som är lätt att laga.
Här med flera förslag på tillbehör som smashad potatis med mozzarella och grönkålschips samt vintips.
Grytan kan lagas i god tid och blir bara godare om man lagar den någon dag innan och den får stå och få rundare smak. Förvara då i kylen och värm till servering. Kan även frysas in.
Tillagning
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Lägg löken i en stekgryta - gjutjärnsgryta - och tillsätt 1 msk smör och 1 msk rapsolja. Stek löken mjuk på låg värme i ca 10 minuter. Tillsätt vitlök och stek i fem minuter till utan att ta färg.
- Putsa hjortköttet från eventuella hinnor och senor. Skär i kuber ca 2x2 cm.
- Bryn hälften i taget i en msk smör och en msk rapsolja i en stekpanna. Lägg över efterhand med löken i stekgrytan.
- Koka ur stekpannan med någon dl av vattnet. Sila över i stekgrytan.
- Tillsätt rödvin, socker, salt, peppar och timjan samt fyll på med vatten så det täcker köttet.
- Fräs tomatpurén i stekpannan några minuter. Lägg över i grytan och rör om.
- Låt hjortgrytan koka under lock på låg värme. Mört kött kan koka mört på en halvtimme medan segare kött kan ta upp mot 1,5 timmar. Spä då och då med vatten så att grytan inte kokar torrt.
- Smaka på en bit kött om det är mört. Ta då upp det med en hålslev och lägg över i en skål vid sidan.
- Fortsätt koka ner såsen/grytan ca 20 minuter till önskad tjocklek.
- Smaka av med salt, socker, svartpeppar och eventuellt lite mer timjan.
- Lägg tillbaka köttet och värm upp till servering.
- Servera hjortgrytan med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Jag hade smashade potatisar och garnerade med hackad persilja samt grönkålschips på bilden.
Några valfria andra tillbehör som jag tycker passar är:
- Rostade rotgrönsaker - festligt och gott är att ringla över lite glace på balsamvinäger över rotfrukterna.
- Potatisgratäng, Hasselbackspotatis, potatismos, palsternacksmos, råstekt skivad potatis är andra goda förslag.
- Vidare passar en grönsallad och/eller tomatsallad till.
Inköp
- Viltkött finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem hjortstek. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött.
- Grytan kan du laga med valfritt hjortkött som hjortstek, grytbitar, fransyska eller liknande. Dock ej filén såklart. Kronhjort, dovhjort eller viltkött som rådjur, älg eller vildsvin blir gott.
- Du kan räkna ca 175-200 gram kött innan tillagning per portion.
Mört kött och mustig smak
Här tar jag upp köttet när det kokat mört och reducerar - kokar ner - såsen/grytan till god smak.
Det gör att du kan ta mörare grytkött som väl som kött som behöver koka lite längre och laga grytan på. Bakdelen eller steken på hjort samt kött från äldre djur behöver koka lite längre.
Vintips:
Som vin kan du använda ett rött fylligt fruktigt vin från södra Frankrike, Spanien eller Italien. Jag tog ett fruktigt rött vin från Fitou i södra Frankrike - passar också bra att servera till.
Andra förslag att dricka till hjortgrytan är en fruktig shiraz från Australien eller en vällagrad len Rioja Crianza från Spanien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 252 kcal