Gryta med hjortstek eller hjortgryta

Introduktion och förberedelse

Gryta med hjortstek eller hjortgryta. En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger.

Du kan ta valfritt viltkött till grytan som här med hjortstek, dovhjort eller kronhjort men också rådjur eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem hjortstek.

Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen eller steken på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för hjortköttet kan kokas mört i flera timmar.

Vintips:

Till hjort- eller viltgryta passar ett smakrikt rött vin en shiraz från Australien eller en mer vällagrad len Rioja kanske.

6 portioner gryta med hjortstek

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg hjortstek i kuber
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja eller smör
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 liter rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk torkad timjan eller några kvistar färsk
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Sås: 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk maizena
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar
  • 2 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 1 kålrot
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs i olivolja eller i smör.
  3. Tillsätt hjortkött. Stek i tio minuter. Rör om då och då.
  4. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka i några minuter.
  5. Tillsätt rödvin, socker och timjan. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Låt hjortgrytan koka i ca 2 timmar. Spä då och då med vatten så att grytan inte kokar torrt. När hjortköttet är mört är hjortgrytan klar.
  7. Servera med rostade grönsaker samt mörk söt sås.
  8. Rostade grönsaker - rostad potatis med grönsaker: Skrubba potatis och morötter. Dela dem i bitar. Skala löken och klyfta den. Skala kålroten och dela den i kuber. Skölj paprikor och dela dem i bitar. Lägg grönsaker i en ugnsfast form och blanda med olja. Rosta i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Vänd dem efter halv tiden. Smaka av med salt och vitpeppar när du tagit ut dem. Testa också om potatisen är klar.
  9. Ringla över en matsked mörk söt sås vid servering (valfritt)
  10. Mörk söt sås till rostade grönsaker: Koka upp vinäger, soja och socker. Rör ut maizen i en deciliter vatten i ett glas. Tillsätt till den kokande såsen under omrörning. När såsen blivit tjock tas den från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3.7 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 252 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.