Gryta med hjortstek Hjortgryta

Gryta med hjortstek. En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel hjortsteksgryta. Viltkött till gryta som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem hjortstek.
Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen eller steken på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för hjortköttet kan kokas mört i flera timmar.
Vintips till gryta med hjortstek blir ett smakrikt rött vin en shiraz från Australien eller en mer vällagrad len Rioja kanske.

6 portioner gryta med hjortstek hjortgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg hjortstek i kuber
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja eller smör
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 liter rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk torkad timjan eller några kvistar färsk
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Sås: 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk maizena
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar
  • 2 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 1 kålrot
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs i olivolja eller i smör.
  3. Tillsätt hjortkött. Stek i tio minuter. Rör om då och då.
  4. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka i några minuter.
  5. Tillsätt rödvin, socker och timjan. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Låt hjortgrytan koka i ca 2 timmar. Spä då och då med vatten så att grytan inte kokar torrt. När hjortköttet är mört är hjortgrytan klar.
  7. Servera med rostade grönsaker samt mörk söt sås.
  8. Rostade grönsaker - rostad potatis med grönsaker: Skrubba potatis och morötter. Dela dem i bitar. Skala löken och klyfta den. Skala kålroten och dela den i kuber. Skölj paprikor och dela dem i bitar. Lägg grönsaker i en ugnsfast form och blanda med olja. Rosta i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Vänd dem efter halv tiden. Smaka av med salt och vitpeppar när du tagit ut dem. Testa också om potatisen är klar.
  9. Ringla över en matsked mörk söt sås vid servering (valfritt)
  10. Mörk söt sås till rostade grönsaker: Koka upp vinäger, soja och socker. Rör ut maizen i en deciliter vatten i ett glas. Tillsätt till den kokande såsen under omrörning. När såsen blivit tjock tas den från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer