Grillade kycklingkebabspett

Grillade kycklingkebabspett med smak av spiskummin, vitlök, koriander, chili och garam masala.
Istället för urbenade kycklinglår så kan du använda kycklingfilé. Dock blir kycklinglårköttet saftigare på grillen.
Du behöver 8 trä- eller metallspett.
Du kan grilla kycklingspetten i ugnen under grill eller i grillpanna istället för på utegrill om du önskar.
Till kycklingspetten kan du servera valfritt tillbehör ex. tzatziki med gurka och morot, ugnsrostad grönsaker eller klyftpotatis, grönsallad, tomatsallad, tomatsalsa osv
Du kan också skiva upp köttet när det är grillat till hemgjort kycklingkebabkött och fylla pitabröd, ha till tex mex (istället för texmex-köttfärs), fylla tortillas, fyllning av kebabrulle, bakpotatis osv.

4 portioner kycklingkebabspett

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 urbenade kycklinglår
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad koriander, grovmald
  • 0,5 tsk garam masala curry
  • 1 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 msk matolja
  • 1 msk vit- eller röd vinäger
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk sambal oelek eller valfri chili efter smak
  • 1 dl grovhackad färsk koriander till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Bena ur kycklinglåren om de inte redan är urbenade när du köpte dem.
  2. Skär ev. bort stora skinnflikar men behåll gärna lite skinn kvar också.
  3. Skär dem i två delar mot köttfibrerna (varje del ska träs på ett spett).
  4. Lägg kycklingen i en skål.
  5. Tillsätt marinad: skala och pressa i vitlöken; tillsätt spiskummin; krossa koriandern i en mortel och tillsätt den; tillsätt garam masala curry, soja, matolja, vinäger, salt samt sambal oelek.
  6. Låt gärna kycklingen marinera mellan en halvtimme till över natten i kebabkryddorna övertäckt i kylen tills det är dags att grilla. Hit kan du förbereda.
  7. Trä upp kycklingbitarna på var sitt spett och lägg på en tallrik.
  8. Grilla kycklingkebabspetten runt om ca 5 minuter tills kycklingen är genomstekt. Akta så de inte bränns - sänk då värmen.
  9. Kycklingkebabspetten är klara att servera. Garnera ev. med några blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer