Kebabfest med hembakta pitabröd och gyros

Hemlagade fyllda pitabröd är enkelt och gott. Duka upp till kebabmys och låt alla ta som de vill

Kebabfest med såser, tillbehör och pitabröd.
Kebabfest med såser, tillbehör och pitabröd. Ovan kycklingkebab.

Kebabfest med tillbehör. Här i pitabröd med grönsaker samt vitlökssås, tahinisås och chilisås. Strimlad isebergssallad, rödkål, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på kyckling, köttfärs, högrev, tzay eller halloumi.

Kebabmys kallar jag en hemlagad buffé i kebabens tecken - en variant på helgens tacomys. Laga egen kebab av kött, kyckling, grönsaker, fisk eller halloumi och servera med varmt kebabbröd och fräscha grönsaker som persilja, sallad, tomater, strimlad rödkål med mera samt olika såser till.

Ett gott nybakt bröd funkar alltid

Pitabröd är ett plattbröd. Det har människan bakat sedan mjölet såg dagens ljus. Att göra ett platt bröd kräver inte några redskap och kan gräddas utan ugn. Det räcker med händer och en varm sten. Olika former av platta bröd finns över hela världen. I Sverige är en släkting till pitabrödet mycket vanlig nämligen pizzan. Ordet kommer faktiskt av Italienarnas förvanskning av ordet pita.

När pitabrödet bakas bildas det en luftficka. Det är som gjort att fylla med allehanda godsaker. Och sedan lätt att äta. Som en uråldrig hamburgare.

Recept på hembakta pitabröd som blir mycket goda. Baka gärna med hälften majsmjöl och gör dem lite större så kan du använda dem och linda till kebab- gyrosrullar. Köpta färdiga pitabröd blir också goda om du värmer dem i ugnen.

Kebab och gyros?

Gyros är grekiska för att rotera och görs ofta av kött som grillas på ett vertikalt spett och serveras sedan i pitabröd. Vi kallar det kebab. Förutom kött är det ofta sallad och sås samt tomat och lök. Arabisk shawarma och Turkisk döner är namn på nästan samma sak. Fyllning och recept varierar ju lite.

I Grekland har tzatziki sin självklara plats i Pita Gyro. I Australien kan du ofta välja till bulgur, hummus, ost och tabouli samt yoghurtsås med vitlök.

I USA serverades gyros i Chicago första gången 1968 och spred sig sedan. I Brazilien kallas de churrasco grego (Grekiskt barbeque).

Och fransmännen toppar sin med pommes frites och kallar det sandwich grec eller sandwich turc (Grekisk sandwich eller Turkish sandwich) eller kebab (eller chawarma/shawarma i Libaneskiska och Israeliska restauranger).

Förslag på kött till kebab

Pitabuffe När pitabrödet bakas bildas det en luftficka. Det är som gjort att fylla med allehanda godsaker. Och sedan lätt att äta. Som en hamburgare. Det går också utmärkt att lägga fyllningen på bröden och rulla ihop likt en gyros - baka då lite större pitabröd.

Smaksatt och fräst köttfärs är kanske det enklaste sättet att fylla ett pitabröd på. Men gott är det. Ännu godare blir det att grilla köttet på spett på utegrill. Det funkar även att laga i ugnen på grill. Man kan även skippa spetten helt och enbart marinera köttet och sedan steka eller woka det på hög värme.

Köper du exempelvis ett stort paket kycklinglår på 900 gram så laga upp allt kött på en gång. Kött som blir över kan du spara till jobblunch, vardagsmiddag eller frysa in.

Några såser och ingredienser

 • Sriracha är en stark röd het chilisås som finns i välsorterade hyllor.
 • Sumak är en mald krydda - vanlig i persisk mat med mera - finns numer i välsorterade kryddhyllor.
 • För billigare persila än de i små paket så är tipset att gå till torghandlaren eller fråga i grönsaksdisken efter en stor bunt billig bladpersilja. Det som blir över går utmärkt att hacka och frysa in.

Tips och recept

 • Kycklingkebab - Kycklingkebab med tillbehör. Här i pitabröd med grönsaker samt vitlökssås, tahinisås och chilisås. Strimlad isbebergssallad, rödkål, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på strimlat kycklinglår eller kycklingfilé.
 • Högrev i pitabröd. Långstekt pulled högrev i pitabröd. Kan serveras med valfria tillbehör. Här med sallad, tomat, rödlök, smetana (rysk matyoghurt) samt färsk koriander.
 • Älgkebab. Älgkebab i pitabröd med vitlökssås, chilisås, sallad, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på strimlat älgkött som fransyska eller innanlår eller älgskav.
 • Byt pitabröd mot platta arabiska Liba-bröd och fyll som kebabrullar.
 • Laga egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha nedan) - gärna med rostad chili till kebaben.
 • Långstek en hel kyckling och använd sedan kycklingköttet till pulled kyckling som fyllning - mycket gott. Räcker till mycket kycklingkött du kan spara till annat. Skrovet kan bli kycklingbuljong och soppa.
 • Istället för pitabröd så kan du köpa större avlånga bröd som heter "pulled pork bröd".
 • Baka egna pitabröd som blir mycket gott.
 • Picklad rödlök är också mycket gott att toppa med.
 • Vitlöksmajonnäs kan man laga egen om man vill.
 • För vegetarisk variant stek eller grilla några skivor halloumi och bjud på halloumikebab istället för kyckling.
 • För vegan variant kan man ta majonnäs utan ägg till vitlökssåsen - använd en majonnäs utan ägg - kolla Coop Xtra.

Att dricka till till kebab, gyros och pitabuffe

Ljusa lageröl som Sol, Corona, Michelob eller Budweiser läskar. Mer smakfull är exempelvis San Miguel från Barcelona eller Super bock från Portugal.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.