Kebabrulle

Kebabrulle med hemlagat kebabkött, vitlökssås, isbergsallad, tomat, rödlök samt het sås i tunnbröd. Kebabkött kan du laga av fläskkarré, kotlett, entrecote eller kycklingkött som urbenad kycklinglårfilé.

Du kan grilla köttet på spett på utegrill eller i ugnen.

Gott som tillbehör till kebabrulle är som på bilden en sallad med bulgur även kallad tabbouleh.

Hittar du inte arabiskt libabröd - tunnbröd - kan du ta 4 stora vetetortillas eller 8 pitabröd.

Kebabens dag firas den 11 september varje år.

4 stora kebabrullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 g fläskkarré, kotlett, entrecote eller kycklingkött som urbenad kycklinglårfilé
  • 0,5 dl matolja eller olivolja
  • 0,5 dl mörk söt soja som ketjap manis
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 msk sambal oelek chili
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk oregano (valfritt)
  • 2 msk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 0,5 huvud isbergssallad
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 msk het chilisås som ex. tabasco
  • 4 arabiska libabröd tunnbröd till kebab
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 saltgurkor (valfritt)
  • 8 inlagda jalapenos (valfritt)
  • VITLÖKSSÅS: 3 dl matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. KEBABKÖTT:Sätt ugnen på 225 grader (du kan också grilla spetten).
  2. Skär köttet i tunna skivor eller strimlor.
  3. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och låt stå och marinera.
  4. Träd upp på spätt och lägg på galler i ugnsbleck. Eller sprid ut köttet på en ugnsplåt.
  5. På grillen: Grilla kebabspetten runt om i 15 minuter tills köttet är genomstekt och fått fin färg.
  6. I ugnen: Stek i kebabköttet i 30 minuter tills det fått fin färg. Vänd runt köttet efter halva tiden.
  7. Skär ev. loss köttet från spetten om du använt sådana. Smaka av med salt, svartpeppar samt citron innan servering på fat. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
  8. Förbered tillbehör och lägg upp i skålar: skölj och strimla isbergssallad, skölj och skiva tomater, skala och strimla rödlök samt skölj och hacka bladpersilja. Dela ev. saltgurkor i långa stavar om du gillar det.
  9. Ta ut kebabköttet. Skär loss köttet från spetten om du använt sådana. Smaka av med salt, svartpeppar samt citron innan servering på fat. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
  10. VITLÖKSSÅS: Blanda matyoghurt i en skål med pressad vitlök.
  11. Värm ev. bröden i ugnen på en ugnsplåt eller i en stekpanna.
  12. Servera kebabköttet med tillbehören.
  13. Tips när du gör kebabrullarna är att först breda ut några msk vitlökssås vågrätt 1/3 från nedre kanten, lägga på ett lager isbergssallad, sedan skivade tomater, rödlök, kebabkött och sista rikligt med bladpersilja (samt ev. jalapenos och saltgurka om du vill ha det). Vik sedan upp brödet från nedre kanten, kläm ihop och rulla ett varv, vik in den ena sidans kant och fortsätt rulla ihop till en kebabrulle. Dela ev. kebabrullen tvärs över mitten med en kniv och servera direkt.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept