Kebabrulle

Kebabrulle med hemlagat kebabkött, vitlökssås, isbergsallad, tomat, rödlök samt het sås i tunnbröd. Kebabkött kan du laga av fläskkarré, kotlett, entrecote eller kycklingkött som urbenad kycklinglårfilé.

Du kan grilla köttet på spett på utegrill eller i ugnen.

Gott som tillbehör till kebabrulle är som på bilden en sallad med bulgur även kallad tabbouleh.

Hittar du inte arabiskt libabröd - tunnbröd - kan du ta 4 stora vetetortillas eller 8 pitabröd.

Kebabens dag firas den 11 september varje år.

4 stora kebabrullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 g fläskkarré, kotlett, entrecote eller kycklingkött som urbenad kycklinglårfilé
  • 0,5 dl matolja eller olivolja
  • 0,5 dl mörk söt soja som ketjap manis
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 msk sambal oelek chili
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk oregano (valfritt)
  • 2 msk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 0,5 huvud isbergssallad
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 msk het chilisås som ex. tabasco
  • 4 arabiska libabröd tunnbröd till kebab
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 saltgurkor (valfritt)
  • 8 inlagda jalapenos (valfritt)
  • VITLÖKSSÅS: 3 dl matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. KEBABKÖTT:Sätt ugnen på 225 grader (du kan också grilla spetten).
  2. Skär köttet i tunna skivor eller strimlor.
  3. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och låt stå och marinera.
  4. Träd upp på spätt och lägg på galler i ugnsbleck. Eller sprid ut köttet på en ugnsplåt.
  5. På grillen: Grilla kebabspetten runt om i 15 minuter tills köttet är genomstekt och fått fin färg.
  6. I ugnen: Stek i kebabköttet i 30 minuter tills det fått fin färg. Vänd runt köttet efter halva tiden.
  7. Skär ev. loss köttet från spetten om du använt sådana. Smaka av med salt, svartpeppar samt citron innan servering på fat. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
  8. Förbered tillbehör och lägg upp i skålar: skölj och strimla isbergssallad, skölj och skiva tomater, skala och strimla rödlök samt skölj och hacka bladpersilja. Dela ev. saltgurkor i långa stavar om du gillar det.
  9. Ta ut kebabköttet. Skär loss köttet från spetten om du använt sådana. Smaka av med salt, svartpeppar samt citron innan servering på fat. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
  10. VITLÖKSSÅS: Blanda matyoghurt i en skål med pressad vitlök.
  11. Värm ev. bröden i ugnen på en ugnsplåt eller i en stekpanna.
  12. Servera kebabköttet med tillbehören.
  13. Tips när du gör kebabrullarna är att först breda ut några msk vitlökssås vågrätt 1/3 från nedre kanten, lägga på ett lager isbergssallad, sedan skivade tomater, rödlök, kebabkött och sista rikligt med bladpersilja (samt ev. jalapenos och saltgurka om du vill ha det). Vik sedan upp brödet från nedre kanten, kläm ihop och rulla ett varv, vik in den ena sidans kant och fortsätt rulla ihop till en kebabrulle. Dela ev. kebabrullen tvärs över mitten med en kniv och servera direkt.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer