Gratinerad zucchini med parmesan

Gratinerad zucchini med parmesan är gott som grönsakstillbehör till det mesta. Skivad stekt zucchini som får en sista sjuss i ugnen toppad med riven parmesanost. Kan förberedas och sedan värmas och gratineras i ugnen till servering.

Vill du ha med andra grönsaker så passar aubergine, halverade tomater och paprika bra. Vidare kan man toppa med mozzarella och färsk basilika på också.

4 portioner gratinerad zucchini

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 små zucchini eller 1,3 större ca 500 gram totalt
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill 225 grader.
  2. Skölj zucchinisarna.
  3. Dela dem i ca 0,5 cm skivor.
  4. Stek dem gyllene några minuter på varje sida i en stekpanna med olivolja.
  5. Lägg över zucchiniskivorna i en ugnssäker form eller stekpanna.
  6. Riv osten och strö över den.
  7. Gratinera zucchinin i övre delen av ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått färg. Passa så det inte bränns.
  8. Ta ut och servera zucchinigratängen varmt eller ljummen.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer