Svamp i rödvinssås

Introduktion och förberedelse

Svamp i rödvinssås är en slags röra och sås i ett med svamp som champinjoner, schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.

Ett gott tillbehör till det mesta till fest. Speciellt till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé. Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller till och med ugnsstekt torsk.

Gott med potatismos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.

4 portioner svamp i rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,75 liter svamp som champinjoner eller skogschampinjon
  • 4 schalottenlökar
  • 150 gram rökt fläsk eller bacon
  • 3 st palsternackor, 200 gram
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk socker
  • 1 msk maizena utrört i 1 dl kallt vatten
  • 1 msk blad från färsk timjan eller 0,5 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Rensa svampen.
  2. Skala och halvera löken.
  3. Tärna fläsket eller bacon.
  4. Skala och dela palsternackorna i strimlor.
  5. Fräs fläsk, löken, palsternacka och svamp i en stor panna eller stekgryta några minuter tills det fått lite färg.
  6. Stek i några minuter under omrörning.
  7. Tillsätt rödvin, vatten, soja och socker. Koka upp och låt puttra 5 minuter.
  8. Blanda maizena med lite vatten i ett glas och vispa i rödvinsröran till önskad tjocklek. Blir det för tjockt så kan du spä med vatten eller rödvin.
  9. Smaka av svamp- och rödvinsröran med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.