Svamp i rödvinssås

Introduktion och förberedelse

Svamp i rödvinssås är en slags röra och sås i ett med svamp som champinjoner, schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.

Serveringsförslag

  • Ett gott tillbehör till det mesta till fest - speciellt till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé.
  • Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller fisk som ugnsstekt torsk eller lax.
  • Gott med potatismos, persiljerotsmos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.

Varianter

  • Andra ingredienser som passar i är andra rotfrukter som morot, kålrot, persiljerot eller rotselleri.
  • Strimlad purjolök, salladslök eller rödlök är fler förslag.
  • Örter som persilja, salvia, rosmarin och/eller körvel.

4 portioner svamp i rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,75 liter svamp som champinjoner eller skogschampinjon
  • 4 schalottenlökar
  • 150 gram rökt fläsk eller bacon
  • 3 st palsternackor, 200 gram
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk socker
  • 1 msk maizena utrört i 1 dl kallt vatten
  • 1 msk blad från färsk timjan eller 0,5 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Rensa svampen.
  2. Skala och halvera löken.
  3. Tärna fläsket eller bacon.
  4. Skala och dela palsternackorna i strimlor.
  5. Fräs fläsk, löken, palsternacka och svamp i en stor panna eller stekgryta några minuter tills det fått lite färg.
  6. Stek i några minuter under omrörning.
  7. Tillsätt rödvin, vatten, soja och socker. Koka upp och låt puttra 5 minuter.
  8. Blanda maizena med lite vatten i ett glas och vispa i rödvinsröran till önskad tjocklek. Blir det för tjockt så kan du spä med vatten eller rödvin.
  9. Smaka av svamp- och rödvinsröran med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-11