Svamp i rödvinssås

Svamp i rödvinssås är en slags röra och sås i ett med svamp som champinjoner, schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.

Ett gott tillbehör till det mesta till fest. Speciellt till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé. Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller till och med ugnsstekt torsk.

Gott med potatismos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.

4 portioner svamp i rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,75 liter svamp som champinjoner eller skogschampinjon
  • 4 schalottenlökar
  • 150 gram rökt fläsk eller bacon
  • 3 st palsternackor, 200 gram
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk socker
  • 1 msk maizena utrört i 1 dl kallt vatten
  • 1 msk blad från färsk timjan eller 0,5 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Rensa svampen.
  2. Skala och halvera löken.
  3. Tärna fläsket eller bacon.
  4. Skala och dela palsternackorna i strimlor.
  5. Fräs fläsk, löken, palsternacka och svamp i en stor panna eller stekgryta några minuter tills det fått lite färg.
  6. Stek i några minuter under omrörning.
  7. Tillsätt rödvin, vatten, soja och socker. Koka upp och låt puttra 5 minuter.
  8. Blanda maizena med lite vatten i ett glas och vispa i rödvinsröran till önskad tjocklek. Blir det för tjockt så kan du spä med vatten eller rödvin.
  9. Smaka av svamp- och rödvinsröran med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer