Entrecote med rödvinssås

Introduktion och förberedelse

Entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och sallad.

Gott och lyxigt till middag.

Grilla eller stek

Du kan grilla entrecote och tomathalvor på utegrill om du önskar. Eller steka i grillpanna.

Med hemgjord fond

Godast blir rödvinssåsen med riktig kalvfond istället för vatten som i nedan recept. Gör egen eller köp färdig kalvfond (ej den koncentrerade på flaska då) i välsorterad köttdisk. Då behöver du ej reda med vetemjöl om du ej önskar en tjockare sås.

Jag gillar ej köttbuljongtärning eller flytande köttfond då jag tycker den bara smakar salt och konstigt. Då tycker jag rödvinssåsen bättre utan. Istället har jag här vatten och ljus japansk soja.

Att dricka till

Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Frankrike.

Grillad entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och grönsallad.
Grillad entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och småbladig grönsallad.

4 portioner entrecote med rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote à 150-200 gram styck
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • Rödvinssås: 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl fylligt rött vin
  • 1 tsk färsk timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 3,5 dl vatten (eller helst riktig kalvfond)
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • Klyftpotatis: 12 fasta medelstora potatisar
  • 1 msk rapsolja eller majsolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 kvisttomater
  • 65 gram grönsallad
  • 4 msk senapsdressing eller annan salladsdressing

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vänd entrecotebitarna i salt, peppar och olja. Täck över och låt stå att bli rumsvarma.
  3. Börja med rödvinssåsen: skala och hacka löken.
  4. Fräs den i smör i en såskastrull.
  5. Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs någon minut till.
  6. Rör i vetemjöl och fräs någon minut tills mjölet är ljust brunt.
  7. Häll i vinet och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt timjan, lagerblad och vatten (eller kalvfond) samt soja och svartpeppar.
  9. Låt såsen puttra på låg värme under tiden du lagar resten. Rör då och då samt sppäd ev. med en skvätt vatten så inte såsen kokar torrt.
  10. Klyftpotatis: skala potatis och klyfta den. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja samt salt.
  11. Grädda potatisen i 25 minuter tills den fått fin färg och är mjuk.
  12. Skölj tomater och dela dem.
  13. Förbered sallad - skölj dem och dela dem.
  14. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla på utegrill).
  15. Grilla entrecotebitarna på hög värme två i taget ca 2-3 minuter på varje sida eller till den stekgrad du önskar. Lägg upp på en tallrik och låt dem vila några minuter innan servering.
  16. Grilla tomathalvorna med snittet nedåt i grillpannan eller stekpannan några minuter.
  17. Ta fram såsen och rör i smöret. Mixa gärna såsen med en stavmixer. Smaka av såsen med salt, peppar och ev. lite socker.
  18. Servera entrecoterna med rödvinssåsen, klyftpotatisen, grillade tomathalvor samt salladen.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 462 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-02