Entrecote med rödvinssås

Entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och sallad. Gott och lyxigt till middag. Du kan grilla entrecote och tomathalvor på utegrill om du önskar. Eller steka i grillpanna.

Godast blir rödvinssåsen med riktig kalvfond istället för vatten som i nedan recept. Gör egen eller köp färdig kalvfond (ej den koncentrerade på flaska då) i välsorterad köttdisk. Då behöver du ej reda med vetemjöl om du ej önskar en tjockare sås.

Jag gillar ej köttbuljongtärning eller flytande köttfond då jag tycker den bara smakar salt och konstigt. Då blir rödvinssåsen bättre utan. Istället har jag här vatten och ljus japansk soja.

Att dricka till: 

Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Frankrike. 

4 portioner entrecote med rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote à 150-200 gram styck
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • Rödvinssås: 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl fylligt rött vin
  • 1 tsk färsk timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 3,5 dl vatten (eller helst riktig kalvfond)
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • Klyftpotatis: 12 fasta medelstora potatisar
  • 1 msk rapsolja eller majsolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 kvisttomater
  • 65 gram grönsallad
  • 4 msk senapsdressing eller annan salladsdressing

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vänd entrecotebitarna i salt, peppar och olja. Täck över och låt stå att bli rumsvarma.
  3. Börja med rödvinssåsen: skala och hacka löken.
  4. Fräs den i smör i en såskastrull.
  5. Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs någon minut till.
  6. Rör i vetemjöl och fräs någon minut tills mjölet är ljust brunt.
  7. Häll i vinet och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt timjan, lagerblad och vatten (eller kalvfond) samt soja och svartpeppar.
  9. Låt såsen puttra på låg värme under tiden du lagar resten. Rör då och då samt sppäd ev. med en skvätt vatten så inte såsen kokar torrt.
  10. Klyftpotatis: skala potatis och klyfta den. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja samt salt.
  11. Grädda potatisen i 25 minuter tills den fått fin färg och är mjuk.
  12. Skölj tomater och dela dem.
  13. Förbered sallad - skölj dem och dela dem.
  14. Värm en grillpanna eller stekpanna (eller grilla på utegrill).
  15. Grilla entrecotebitarna på hög värme två i taget ca 2-3 minuter på varje sida eller till den stekgrad du önskar. Lägg upp på en tallrik och låt dem vila några minuter innan servering.
  16. Grilla tomathalvorna med snittet nedåt i grillpannan eller stekpannan några minuter.
  17. Ta fram såsen och rör i smöret. Mixa gärna såsen med en stavmixer. Smaka av såsen med salt, peppar och ev. lite socker.
  18. Servera entrecoterna med rödvinssåsen, klyftpotatisen, grillade tomathalvor samt salladen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer