Grillad flapsteak
Grilla god flapsteak och servera med förslag på tillbehör och sås.
Tillagning
- Skiva flapsteaken i ca 1 cm tjocka skivor tvärs över köttfibrerna. Förslagsvis i åtta skivor.
- Blanda med ketjap manis, vitlök, olja och sriracha-sås. Täck över med gladplast. Hit kan du förbereda och marinera i kylen några timmar innan.
- Tänd grillen.
- Salta och peppra köttet innan du grillar det.
- Grilla flapsteaken på båda sidor någon minut till önskad stekgrad.
- Lägg över på ett fat och låt vila någon minut innan servering med valfria tillbehör.
- GRILLADE GRÖNSAKER: Koka potatis med skal i mjuk i ca 20 minuter. Skår sommarkål i klyftor med blomfästet kvar så de sitter ihop. Koka i mjuka i ca 10 minuter. Skär blomkål i stora buketter och koka mjuka i ca 8 minuter. Rensa bort det yttersta på knipplöken och koka dem i ca 5 minuter. Lägg upp allt på ett fat. Häll över lite olivolja. Hit kan du förbereda och ha kallt i kylen. Ta ut till grillen.
- SÅS: Blanda alla ingredienser till såsen i en skål. Servera i små skålar till flapsteaken och grönsakerna.
Serveringsförslag
Du kan ha valfria tillbehör till flapsteak. Du kan laga mitt förslag på grillade grönsaker och potatis samt en asiatisk het sås till som i receptet nedan.
- Annat klassiskt förslag på tillbehör är annars Bearnaisesås, klyftpotatis samt grillad tomat och grönsallad.
- Ett annat förslag är med vitlökssmör som får smälta på flapsteaken och ha en potatis- samt sparrissallad till.
Stekgrad
Flapsteak kan du laga till önskad stekgrad - blodig, medium-rare, medium eller well done. Det är valfritt. Ovan well done eller välstekt/genomstekt.
Stick gärna in en stektermometer i den en skiva innan grillningen eller in i mitten av en hel bit flapsteak.
- 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 57,5 medium rare. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
Att dricka till flapsteak
Vintips till blir Rioja eller ett smakrikt vin från Australien ex. Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon. Shiraz eller Syrah eller annat rött och fylligt samt väl lagrat vin passar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal