Grillad flapsteak

Introduktion och förberedelse

Grilla god flapsteak och servera med förslag på tillbehör och sås. 

    Serveringsförslag

    Du kan ha valfria tillbehör till flapsteak. Du kan laga mitt förslag på grillade grönsaker och potatis samt en asiatisk het sås till som i receptet nedan. 

    Stekgrad

    Flapsteak kan du laga till önskad stekgrad - blodig, medium-rare, medium eller well done. Det är valfritt. Ovan well done eller välstekt/genomstekt.  

    Stick gärna in en stektermometer i den en skiva innan grillningen eller in i mitten av en hel bit flapsteak.

    • 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 57,5 medium rare. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. 

    Att dricka till flapsteak

    Vintips till blir Rioja eller ett smakrikt vin från Australien ex. Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon. Shiraz eller Syrah eller annat rött och fylligt samt väl lagrat vin passar också.

    Flapsteaken grillas på utegrillFlapsteak kan du marinera och grilla i skivor eller tillaga hel och sedan skära i skivor till servering.

    4 portioner flapsteak med tillbehör

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 10 min
    • Klart på: 20 min

    Ingredienser

    • ca 700 gram flapsteak
    • 2 msk ketjap manis
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk sriracha chilisås
    • 2 msk rapsolja
    • 2 krm salt
    • 1 krm svartpeppar
    • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 4 klyftor sommarkål
    • 2 gula avlånga paprikor
    • 1 huvud blomkål
    • 8 fina färskpotatisar som Amandine med skal
    • 4 knipplökar
    • SÅS: 4 msk vatten
    • 2 tsk risvinäger
    • 1 msk limejuice
    • 3 msk fisksås
    • 2 msk sweet chilisås
    • 2 tsk sambal oelek

    Tillagning

    1. Skiva flapsteaken i ca 1 cm tjocka skivor tvärs över köttfibrerna. Förslagsvis i åtta skivor.
    2. Blanda med ketjap manis, vitlök, olja och sriracha-sås. Täck över med gladplast. Hit kan du förbereda och marinera i kylen några timmar innan.
    3. Tänd grillen.
    4. Salta och peppra köttet innan du grillar det.
    5. Grilla flapsteaken på båda sidor någon minut till önskad stekgrad.
    6. Lägg över på ett fat och låt vila någon minut innan servering med valfria tillbehör.
    7. GRILLADE GRÖNSAKER: Koka potatis med skal i mjuk i ca 20 minuter. Skår sommarkål i klyftor med blomfästet kvar så de sitter ihop. Koka i mjuka i ca 10 minuter. Skär blomkål i stora buketter och koka mjuka i ca 8 minuter. Rensa bort det yttersta på knipplöken och koka dem i ca 5 minuter. Lägg upp allt på ett fat. Häll över lite olivolja. Hit kan du förbereda och ha kallt i kylen. Ta ut till grillen.
    8. SÅS: Blanda alla ingredienser till såsen i en skål. Servera i små skålar till flapsteaken och grönsakerna.
    E-mail
    Medel: 5 (1 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-08

    Liknande recept: