Rökt vildsvinsstek med potatisgratäng och smörstekta kantareller

Introduktion och förberedelse

Varmrökt vildsvinsstek serverad i tunna skivor med en krämig potatisgratäng och smörstekta kantareller - lättlagat och gott med svenska råvaror.

Serveringsförslag

  • Passar både till vardags som till fest.
  • Förutom de smörstekta kantarellerna så hade jag en hackad babyspenat och cocktailtomater till. Du kan även göra en annan grönsallad. Vidare hade jag en kall pepparrotssås till.
  • Vidare förslag är tomatsallad eller grönkålssallad.
  • Man kan även ha färska eller frysta lingon, färsk timjan och bladpersilja som garnering.
  • Gratängen kan du laga i portionsformar eller en större form.

På bilden är potatisgratängerna i formar från Le Creuset som jag tycker är rätt fina. Du kan också ta andra portionsformar såklart. Gratängen förberedas i god tid och förvaras i kylen samt värmas till servering.

Att dricka till

Öl som IPA eller smakrik lager med rejäl beska passar till den rökta och salta smaken hos vildsvinssteken.

Rökt vildsvinsstek i skivor serverad på tallrik med tillbehör
Rökt vildsvinsstek i skivor serverad med gratäng, smörstekta kantareller, sallad och pepparrotssås - lätt och gott att laga med svenskt vildsvin.

4 portioner rökt vildsvin med potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 300-400 gram rökt (varmrökt) vildsvinsstek ex. fransyska
  • POTATISGRATÄNG: 1 kg potatis, fast eller mjölig
  • 1 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost, Västerbottenost eller gratängost (valfritt)
  • PEPPARROTSSÅS: 3 msk finriven pepparrot eller på tub
  • 2 dl crème fraiche 34 %
  • 1/2 tsk socker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • SMÖRSTEKTA KANTARELLER: 150 gram kantareller
  • 50 gram smör
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. POTATISGRATÄNG: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor. Eller skiva potatisen i matberedare eller med mandolin.
  3. Smörj fyra små ugnsformar eller en stor med smör.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Fördela potatisen i formarna och varva med lök.
  6. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
  7. Fördela mjölkblandningen i formarna.
  8. Grädda potatisgratängerna i nedre delen av ugnen ca 40 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.
  9. Ta ut och strö över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängerna få färg på slutet.
  10. SMÖRSTEKTA KANTARELLER: Rensa och dela kantareller. Stek några minuter i en torr panna tills de tappat vätska. Tillsätt smör och låt få färg någon minut. Smaka av med salt. Håll varma på låg värme till servering.
  11. PEPPARROTSSÅS: Skala och riv pepparroten fint. Blanda med crème fraiche, socker, citronsaft, salt och peppar i en skål.
  12. SERVERING: Skiva den rökta vildsvinssteken så tunt du kan. Lägg upp på fat eller tallrik och garnera ev. med några färska eller frysta lingon, kvist färsk timjan och hackad bladpersilja. Servera med potatisgratäng, kantareller, pepparrotssåsen samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 783 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-13