Grillad Guldsparid

Helgrillad fisk i halster - här Guldsparid som är en mycket uppskattad matfisk runt medelhavet med vitt och fast gott kött. Benen är stora och lätta att rensa bort.

Kallas också Guldbraxen. Välj odlad Guldsparid då den i vilt tillstånd är hotad. Istället för Guldsparid kan man också grilla annan hel fisk enligt tycke.

Här har jag valt kokt potatis, sallad, kall sås med gräddfil, olivolja, citron och flingsalt som tillbehör men man kan välja andra tillbehör efter smak.

En Guldsparid väger runt några hekto upp till ett kilo. Räkna ca 350 gram hel och orensad fisk per portion.'

Du behöver ett fiskhalster att klämma fast och grilla fisken i.

2 portioner grillad Guldsparid

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram Guldsparid
  • 4 msk olivolja
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 kokta potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk hackad persilja
  • 30 gram grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 0,5 zucchini

Tillagning

  1. Tänd grillen och förbered tillbehör.
  2. Koka potatis.
  3. Förbered fisken: fjälla, rensa och skölj ur fisken. Torka fisken torr med lite hushållspapper.
  4. Skär 3-4 sneda skåror i skinnet på fisken.
  5. Grovhacka rosmarin och timjan.
  6. Gnid in den med olivolja, citronsaft och lägg in örterna i fisken.
  7. Kläm fast fisken i ett fiskhalster.
  8. Grilla fisken ca 5-15 minuter per sida - beroende på storlek.
  9. Grönsallad: skölj salladen. Skölj och dela tomaterna. Skala, dela och skär zucchini i halvmånar. och strimla lök. Blanda sallad, tomater och zucchini med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
  10. Skär två klyftor av citronen.
  11. Blanda gräddfilen med hackad persilja.
  12. Kontrollera så att fisken är genomstekt genom att sära på lite fiskkött i mitten mot ryggbenet. Fiskköttet ska vara fast och vitt.
  13. Ta ur fisken halstret och lägg upp på ett fat eller skärbräda. Skär loss fiskköttet från huvud, fenor och ryggben. Rensa bort ev. ben. Skinnet är gott om det ej är för bränt.
  14. Strö över lite flingsalt, peppar, olivolja och citronsaft. Servera den grillade hela fisken med den kokta potatisen, salladen, gräddfilen samt extra olivolja, flingsalt och citron.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer