Grillad fläskfilé lindad i salvia och skinka
Grillad fläskfilé lindad i salvia och lufttorkad skinka som ger god smak och saftigare kött.
Tillagning
- Putsa fläskfilén. Portionera åtta bitar likt små stubbar. De ska stå på högkant. Ändarna kan bankas till lite så de kan stå. Salta och peppra dem. Vik skinkan så att den passar att vira runt köttbitarna. Placera ett salvia blad mellan fläskfilén och skinkan. Skinkan kan också viras runt den hela fläskfilén och sedan skäras i bitar. Sätt fast skinkan med tandpetare. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
- Grilla fläskfilébitarna 5-10 minuter på svagare värme på båda sidor. Annars bränns de före köttet har blivit klart. Skär i en bit och kontrollera så det är genomstekt. Eller använd en stektermometer och stek till 68 grader.
- Servera med valfria tillbehör.
Grilla eller steka
Det går också bra att steka fläskfilén i en grillpanna eller stekpanna.
Serveringsförslag
- Förslag är att servera med grovt mosade stora (skalade) färskpotatisar smaksatt med timjan (utan kvist) samt olivolja, salt och peppar.
- Gräddstuvad svamp (svampsås med kantareller) passar också till (kanske något kvar från eget plock?).
- Annars kan du servera fläskfilén med valfria tillbehör - några förslag är pressad potatis, tagliatelle, risotto, klyftpotatis, grillad potatis, potatisgratäng, rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng.
- Vidare passar röror som ratatouille och sås som bearnaisesås eller pepparsås till.
- Grönt som grillade grönsaker, grönsallad, tomatsallad med mera.
Tips
Köp helst svensk fläskfilé och gärna kravmärkt som jag tycker är godast.
Stekgrader
- 68 grader ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött.
- 70 grader ger mer genomstekt kött.
Uppskattat näringsvärde per portion: 748 kcal