Grillad fläskfilé lindad i salvia och skinka

Grillad fläskfilé lindad i salvia och lufttorkad skinka som ger god smak och saftigare kött. Det går också bra att steka fläskfilén i en grillpanna eller stekpanna. Förslag är att servera med grovt mosade stora (skalade) färskpotatisar smaksatt med timjan (utan kvist) samt olivolja, salt och peppar.

Köp helst svensk fläskfilé och gärna kravmärkt som jag tycker är godast.

Gräddstuvad svamp (svampsås med kantareller) passar också till (kanske något kvar från eget plock?). Annars kan du servera fläskfilén med valfria tillbehör - några förslag är pressad potatis, tagliatelle, risotto, klyftpotatis, potatisgratäng, rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, ratatouille, bearnaise, pepparsås, grillade grönsaker, grönsallad, tomatsallad med mera.

Stekgrader för fläskfilé:

68 grader ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 grader ger mer genomstekt kött.

4 portioner grillad fläskfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 8 blad salvia
  • 8 skivor lufttorkad skinka typ Prosciutto
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén. Portionera åtta bitar likt små stubbar. De ska stå på högkant. Ändarna kan bankas till lite så de kan stå. Salta och peppra dem. Vik skinkan så att den passar att vira runt köttbitarna. Placera ett salvia blad mellan fläskfilén och skinkan. Skinkan kan också viras runt den hela fläskfilén och sedan skäras i bitar. Sätt fast skinkan med tandpetare. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  2. Grilla fläskfilébitarna 5-10 minuter på svagare värme på båda sidor. Annars bränns de före köttet har blivit klart. Skär i en bit och kontrollera så det är genomstekt. Eller använd en stektermometer och stek till 68 grader.
  3. Servera med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer