Citrontårta eller citrontarte

Introduktion och förberedelse

Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.

Fler förslag på tillbehör:

Vintips:

Ett sött dessertvin som fransk Sauternes eller från Loire, Anjou-Saumur - med lite syrlighet kvar att matcha citronen i tarten.

12 portioner citrontårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 3 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl torkade gula ärtor (valfritt)
  • FYLLNING: 3 ekologiska citroner
  • 2 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk maizena
  • TILLBEHÖR: 3 dl socker
  • 8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär osv
  • 12 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Vispa smör och socker i fem minuter i en bunke.
  2. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  3. Tillsätt vatten under omrörning.
  4. Blanda i mjöl och rör hastigt ihop till en deg.
  5. Låt degen vila i plastfilm cirka en halvtimme i kylen.
  6. Gör under tiden citronkrämen som ska bli fyllningen: skölj och finriv skal av citroner. Pressa citronsaft i en kastrull och värm med socker tills sockret löst sig. Låt svalna.
  7. Blanda vispgrädde, riven citron och maizena i en kastrull samt koka upp under omrörning. Ta av från värmen och låt svalna.
  8. Vispa ägg fluffigt i en stor bunke.
  9. Tillsätt citronsockerlagen och grädden, lite i taget, under kraftig vispning.
  10. Sätt ugn på 175 grader vanlig ugn.
  11. Kavla ut pajdegen till 3 millimeters tjocklek och klä en rund form (cirka 20 centimeter). Se till att det blir tätt annars läcker citronsmeten ut.
  12. Klipp ut till ett runt smörpapper och lägg längs med pajdegens botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp.
  13. Baka degen till ett pajskal i 25 minuter, de sista fem minuterna utan ärtor och papper. Ett tips är att pensla pajdegen med ägg i slutet på gräddningen så blir den extra tät.
  14. Fyll pajskalet med citronsmeten.
  15. Grädda citrontårtan i cirka 40 minuter på 150 grader. Ta ut och låt svalna. Citrontårtan blir fastare om den får stelna och kallna i kylen.
  16. Citrontårtan eller citrontarten håller flera dagar i kylen.
  17. Servera citrontårtan i tårtbitar och skeda över trådgårdsbär och ev. en kula sorbet av valfri smak.
  18. Överkurs är att pudra över florsocker över varje tårtbit och bränna med gaslåga.
  19. Trädgårdsbär till citronpajen som tillbehör: koka upp socker och bär i en kastrull. Låt svalna. En kanelstång i ger extra god smak.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.