Citrontårta eller citrontarte

Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.

Fler förslag på tillbehör:

Vintips:

Ett sött dessertvin som fransk Sauternes eller från Loire, Anjou-Saumur - med lite syrlighet kvar att matcha citronen i tarten.

12 portioner citrontårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • Pajdeg: 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 3 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl torkade gula ärtor (valfritt)
  • Fyllning: 3 citroner
  • 2 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk maizena
  • Tillbehör: 3 dl socker
  • 8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär osv
  • 12 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Vispa smör och socker i fem minuter i en bunke.
  2. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  3. Tillsätt vatten under omrörning.
  4. Blanda i mjöl och rör hastigt ihop till en deg.
  5. Låt degen vila i plastfilm cirka en halvtimme i kylen.
  6. Gör under tiden citronkrämen som ska bli fyllningen: skölj och finriv skal av citroner. Pressa citronsaft i en kastrull och värm med socker tills sockret löst sig. Låt svalna.
  7. Blanda vispgrädde, riven citron och maizena i en kastrull samt koka upp under omrörning. Ta av från värmen och låt svalna.
  8. Vispa ägg fluffigt i en stor bunke.
  9. Tillsätt citronsockerlagen och grädden, lite i taget, under kraftig vispning.
  10. Sätt ugn på 175 grader.
  11. Kavla ut pajdegen till 3 millimeters tjocklek och klä en rund form (cirka 20 centimeter). Se till att det blir tätt annars läcker citronsmeten ut.
  12. Klipp ut till ett runt smörpapper och lägg längs med pajdegens botten och fyll med torkade gula ärtor så bubblar inte degen upp.
  13. Baka degen till ett pajskal i 25 minuter, de sista fem minuterna utan ärtor och papper. Ett tips är att pensla pajdegen med ägg i slutet på gräddningen så blir den extra tät.
  14. Fyll pajskalet med citronsmeten.
  15. Grädda citrontårtan i cirka 40 minuter på 150 grader. Ta ut och låt svalna. Citrontårtan blir fastare om den får stelna och kallna i kylen.
  16. Citrontårtan eller citrontarten håller flera dagar i kylen.
  17. Servera citrontårtan i tårtbitar och skeda över trådgårdsbär och ev. en kula sorbet av valfri smak.
  18. Överkurs är att pudra över florsocker över varje tårtbit och bränna med gaslåga.
  19. Trädgårdsbär till citronpajen som tillbehör: koka upp socker och bär i en kastrull. Låt svalna. En kanelstång i ger extra god smak.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer