Citronpaj
Citronpaj med citronkräm som passar till dessert, fika eller på buffé.
Citronkrämen lagas med ägg, socker, citronskal, maizena, gelatinblad och smör till fyllning som får stelna i pajskalet i kylen.
Tillagning
- PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Gör under tiden citronkrämen.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skölj och skrubba citronerna. Riv skalet fint.
- Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 0,5 dl vatten i en liten kastrull.
- Rör ihop majsstärkelse, 0,5 dl vatten och äggulor till en redning. Vispa ner den i kastrullen.
- Värm under omrörning tills det tjocknar till en tjock kräm.
- Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret.
- Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna medan du gräddar pajskalet.
- Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ungen ca 10 min. Stäng av ugnen.
- Ta ut pajskalet och låt det svalna något.
- Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet.
- Ställ citronpajen i kylen att stelna minst en 3 timmar innan servering. Förvara övertäckt med plastfilm i kylen. Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till servering. Håller några dagar.
- Pudra ev. med florsocker innan servering om du önskar.
- Skär ut tårtbitar och servera som den är eller med valfritt tillbehör.
Framförhållning
Pajen kan förberedas i god tid - gärna dagen innan. Den kan stå i kylen i några dagar. Räkna minst 3 timmar för att stelna i kylen.
Serveringsförslag
- Servera gärna som på bilden med delade jordgubbar och hallon snabbt uppkokta i lite socker samt garnera med myntablad. Du kan ta färska eller frysta bär. Björnbär, blåbär, fryst bärblandning eller hjortron passar också.
- Vidare passar citronmeliss att garnera med.
- Den syrliga citronen går jättebra ihop med de söta bären.
- Annat gott till pajen är färska bär som hallon, jordgubbar, björnbär, hjortron, mylta, passionsfrukt, sylt eller bärsås.
- En klick löst vispad grädde kan man också ha till. Eller cidersorbet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal