Citronpaj

Introduktion och förberedelse

Citronpaj med citronkräm som passar till dessert, fika eller på buffé.

Citronkrämen lagas med ägg, socker, citronskal, maizena, gelatinblad och smör till fyllning som får stelna i pajskalet i kylen.

Framförhållning

Pajen kan förberedas i god tid - gärna dagen innan. Den kan stå i kylen i några dagar. Räkna minst 3 timmar för att stelna i kylen.

Serveringsförslag

  • Servera gärna som på bilden med delade jordgubbar och hallon snabbt uppkokta i lite socker samt garnera med myntablad. Du kan ta färska eller frysta bär. Björnbär, blåbär, fryst bärblandning eller hjortron passar också.
  • Vidare passar citronmeliss att garnera med.
  • Den syrliga citronen går jättebra ihop med de söta bären.
  • Annat gott till pajen är färska bär som hallon, jordgubbar, björnbär, hjortron, mylta, passionsfrukt, sylt eller bärsås.
  • En klick löst vispad grädde kan man också ha till. Eller cidersorbet.

Citronpajen serverad med sylt på tallrik
Jag hade en snabbsylt av jordgubbar och hallon du kokar ihop med lite socker - ta färska eller frysta bär. Garnerade vidare med lite myntablad - citronmeliss passar också - och florsocker.

12 bitar citronpaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 3 tim 10 min
  • Klart på: 3 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 2,5 gelatinblad
  • 2 citroner, rivet skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 2 äggulor
  • 70 gram smör
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Gör under tiden citronkrämen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skölj och skrubba citronerna. Riv skalet fint.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 0,5 dl vatten i en liten kastrull.
  5. Rör ihop majsstärkelse, 0,5 dl vatten och äggulor till en redning. Vispa ner den i kastrullen.
  6. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Använd gärna ett vattenbad med sjudande vatten.
  7. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret.
  8. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna medan du gräddar pajskalet.
  9. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ungen ca 10 min. Stäng av ugnen.
  10. Ta ut pajskalet och låt det svalna något.
  11. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet.
  12. Ställ citronpajen i kylen att stelna minst en 3 timmar innan servering. Förvara övertäckt med plastfilm i kylen. Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till servering. Håller några dagar.
  13. Pudra ev. med florsocker innan servering om du önskar.
  14. Skär ut tårtbitar och servera som den är eller med valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-04

Tillbehör och liknande recept:

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...