Fisksoppa med tomat och saffran

Mustig och god fisksoppa eller gryta med tomat, saffran, timjan och apelsin; torsk, lax och spätta samt matig potatis, broccoli, morot och stora vita bönor. Servera med ett gott bröd samt het rouille - majonnäs med vitlök, cayenne och saffran - att klicka i soppan. 

Laga gärna grunden med saffran och tomater dagen innan, kyl ner och låt stå över natten så får soppan mycket god smak. Koka sedan upp med potatis, grönsaker, fisk osv till servering. Överbliven gryta klarar sig fint i kylen och är ännu godare efter någon dag som sagt. 

Kan serveras till vardags eller till helgen. Det får gärna vara kallt och ruggigt väder - då värmer den som bäst. 

Annat gott i fisksoppa är en hackad fänkål och/eller en bit stjärnanis för att få lite god anis och lakrits smak vilket passar i fisksoppa. Vidare kan man ha i andra grönsaker som paprika, zucchini, gröna sojabönor, blomkål, kålrot, fryst grönsaksblandning osv. 

Överkurs och ännu godare blir det med att koka egen fiskbuljong, egen majo till rouillen, färsk fisk samt hembakt bröd som baguette

Vintips till fisksoppa

Vitt kylt vin av förslagsvis Chardonnay (om du gillar ekfatslagrat snällt vitt vin) eller Chablis (utan ekfatslagring men elegant och krispigt till) eller valfritt vitt vin passar till.

8 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 1 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 gram rotselleri
  • 2 morötter
  • 0,25 g saffran
  • 2 stjälkselleri
  • 2 röda chili piri-piri eller 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 krm torkad oregano
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 0,5 apelsin
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1,2 liter vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 huvud broccoli eller 200 gram fryst broccoli i buketter
  • 450 gram delikatesspotatis som Amandine
  • 600 gram (2 paket) lax- och torsktärningar (eller ta 300 gram lax och 300 gram torsk - skär i tärningar)
  • 400 gram spättafile, fryst eller färsk
  • 1 paket kokta stora vita bönor
  • 5 dl grädde
  • Snabb rouille: 2 dl majonnäs
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,05 gram saffran (några korn bara)

Tillagning

  1. Rensa, dela och skölj purjolök. Strimla den. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och finhacka vitlök samt selleri (spara ev. blad på sellerin och ha till garnering) och tillsätt till kastrullen.
  3. Hacka chili och tillsätt den.
  4. Skär bort skalet på rotsellerin och tärna den i ca 2x2 cm bitar. Tillsätt till kastrullen. Skala och strimla morot samt tillsätt den.
  5. Fräs allt i kastrullen under omrörning i 3-5 minuter.
  6. Tillsätt saffran, timjan och oregano samt fänkålsfrön.
  7. Skölj och riv skalet från halva apelsinen och tillsätt det.
  8. Tillsätt burktomater, vatten, salt, socker, buljongtärningar och koka upp samt låt koka i 20 minuter. Hit kan du förbereda grunden till grytan. Låt den gärna stå och småkoka på medelvärme några minuter upp till en timme så får den god smak.
  9. Dags för servering: Har potatisen fins skal så kan du låta bli att skala den och enbart dela den i grova bitar ca 3x3 cm.
  10. Tillsätt potatisen och koka upp.
  11. Koka fiskgrytan på medelvärme i 15 minuter.
  12. Rensa under tiden broccoli och skär i buketter. Tillsätt till soppan och koka i fem minuter till.
  13. Skölj vita bönor och tillsätt dem. Tillsätt fisken och koka upp samt koka 3-5 minuter tills fisken är tillagad.
  14. Smaka av soppan med salt.
  15. Servera fisksoppan med en klick rouille - het vitlöksmajonnäs - samt gott bröd som baguette eller bondbröd.
  16. Snabb rouille: Blanda majonnäsen med pressad vitlök, cayenne samt saffran. Smaka av med lite salt. Låt gärna stå någon halvtimme eller dag i kylen innan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer