Fisksoppa à l'Orange

Fisksoppa à l Orange smaksatt med apelsin, tomat, vitlök och chili. Potatis, fiskfilé, grädde, morot och purjolök blir en mustig och god fisksoppa.

6 fisksoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 g fast potatis
  • 200 g morot
  • 1 liten purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 1 apelsin, saft och skal
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 700 g filé av kolja, torsk eller annan vit fisk
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skala potatis och morot och skär dem i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter.
  2. Spara 1 dl kokspad och slå av resten.
  3. Ansa och skölj purjon väl så eventuella jordrester är borta. Dela och kärna ur chilifrukterna. Skär purjo och chili i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  4. Fräs morot, purjolök samt chili i olivolja några minuter utan att de får färg.
  5. Mosa potatisen grovt med en potatisstöt.
  6. Tillsätt de frästa grönsakerna.
  7. Skölj och riv skalet av apelsinen - du ska bara ha det yttersta orange skalet. Tillsätt till soppan.
  8. Pressa saften ur apelsinerna, se till att inga kärnor kommer med. Tillsätt till soppan.
  9. Tillsätt vatten, fiskbuljongtärning, tomatpuré, salt, vitpeppar.
  10. Pressa vitlök över.
  11. Koka upp och låt sjuda 5 minuter.
  12. Skär fisken i lagom bitar, cirka 2x2 centimeter.
  13. Lägg dem i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  14. Ta grytan från värmen och rör ner vispgrädden. Värm upp. Servera soppan med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer