Fisksoppa à l'Orange

Introduktion och förberedelse

Fisksoppa à l Orange smaksatt med apelsin, tomat, vitlök och chili.

Potatis, fiskfilé, grädde, morot och purjolök blir en mustig och god fisksoppa.

6 fisksoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 g fast potatis
  • 200 g morot
  • 1 liten purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 1 apelsin, saft och skal
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 700 g filé av kolja, torsk eller annan vit fisk
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skala potatis och morot och skär dem i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter.
  2. Spara 1 dl kokspad och slå av resten.
  3. Ansa och skölj purjon väl så eventuella jordrester är borta. Dela och kärna ur chilifrukterna. Skär purjo och chili i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  4. Fräs morot, purjolök samt chili i olivolja några minuter utan att de får färg.
  5. Mosa potatisen grovt med en potatisstöt.
  6. Tillsätt de frästa grönsakerna.
  7. Skölj och riv skalet av apelsinen - du ska bara ha det yttersta orange skalet. Tillsätt till soppan.
  8. Pressa saften ur apelsinerna, se till att inga kärnor kommer med. Tillsätt till soppan.
  9. Tillsätt vatten, fiskbuljongtärning, tomatpuré, salt, vitpeppar.
  10. Pressa vitlök över.
  11. Koka upp och låt sjuda 5 minuter.
  12. Skär fisken i lagom bitar, cirka 2x2 centimeter.
  13. Lägg dem i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  14. Ta grytan från värmen och rör ner vispgrädden. Värm upp. Servera soppan med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.