Fisksoppa à l'Orange

Fisksoppa à l Orange smaksatt med apelsin, tomat, vitlök och chili.

Potatis, fiskfilé, grädde, morot och purjolök blir en mustig och god fisksoppa.

6 fisksoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 g fast potatis
  • 200 g morot
  • 1 liten purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 1 apelsin, saft och skal
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 700 g filé av kolja, torsk eller annan vit fisk
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skala potatis och morot och skär dem i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter.
  2. Spara 1 dl kokspad och slå av resten.
  3. Ansa och skölj purjon väl så eventuella jordrester är borta. Dela och kärna ur chilifrukterna. Skär purjo och chili i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  4. Fräs morot, purjolök samt chili i olivolja några minuter utan att de får färg.
  5. Mosa potatisen grovt med en potatisstöt.
  6. Tillsätt de frästa grönsakerna.
  7. Skölj och riv skalet av apelsinen - du ska bara ha det yttersta orange skalet. Tillsätt till soppan.
  8. Pressa saften ur apelsinerna, se till att inga kärnor kommer med. Tillsätt till soppan.
  9. Tillsätt vatten, fiskbuljongtärning, tomatpuré, salt, vitpeppar.
  10. Pressa vitlök över.
  11. Koka upp och låt sjuda 5 minuter.
  12. Skär fisken i lagom bitar, cirka 2x2 centimeter.
  13. Lägg dem i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  14. Ta grytan från värmen och rör ner vispgrädden. Värm upp. Servera soppan med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer