Quorn med pepparrotssås

Här stekt och gratinerad med paprika samt mozzarella. Gott till är kokt potatis och mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat.

Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.

Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.

4 portioner quorn med pepparrotssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar quornfilé
  • 1 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost
  • Pepparrotssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 msk finriven pepparrot

Tillagning

  1. Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Förbered och grädda mozzarellagratäng med aubergine om du vill ha det till (sök recept här på receptfavoriter).
  4. Pepparrotssås: Fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  7. Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
  8. Skala och finriv färsk pepparrot om du köpt det.
  9. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt riven pepparrot.
  10. Skölj, dela och kärna ur samt strimla paprikan.
  11. Stek quornfiléerna i lite olivolja så att de får färg på båda sidor och är genomvarma. Lägg över i en gratängform.
  12. Stek paprikastrimlorna i lite olivolja några minuter tills de fått färg.
  13. Lägg paprikan över quornfiléerna. Salt och peppra.
  14. Dela mozzarellaosten och skär den i skivor och fördela på paprikan.
  15. Sätt in i ugnen och låt osten smälta ca 10 minuter.
  16. Servera de gratinerade quornfiléerna med pepparrotssåsen, kokt potatis och ev. mozzarellagratängen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer