Quorn med pepparrotssås

Här stekt och gratinerad med paprika samt mozzarella. Gott till är kokt potatis och mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat.

Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.

Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.

4 portioner quorn med pepparrotssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar quornfilé
  • 1 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost
  • Pepparrotssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 msk finriven pepparrot

Tillagning

  1. Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Förbered och grädda mozzarellagratäng med aubergine om du vill ha det till (sök recept här på receptfavoriter).
  4. Pepparrotssås: Fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  7. Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
  8. Skala och finriv färsk pepparrot om du köpt det.
  9. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt riven pepparrot.
  10. Skölj, dela och kärna ur samt strimla paprikan.
  11. Stek quornfiléerna i lite olivolja så att de får färg på båda sidor och är genomvarma. Lägg över i en gratängform.
  12. Stek paprikastrimlorna i lite olivolja några minuter tills de fått färg.
  13. Lägg paprikan över quornfiléerna. Salt och peppra.
  14. Dela mozzarellaosten och skär den i skivor och fördela på paprikan.
  15. Sätt in i ugnen och låt osten smälta ca 10 minuter.
  16. Servera de gratinerade quornfiléerna med pepparrotssåsen, kokt potatis och ev. mozzarellagratängen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer