Elefantöra

Elefantöra är såklart inte ett riktigt elefantöra utan recept på en utbankad bit biff som lövbiff, rostas, biff eller oxfilé.
Köttet ser ut som ett elefantöra. Kan serveras med tomatpuré, rostad eller knaperstekt lök och potatis som pommes, klyftor, hasselbacks, rostad potatis osv. Här har jag valt rostade små delikatesspotatisar eller färskpotatisar.
Till elefantöra kan du banka ut kött som lövbiff, rostas, oxfile, rostbiff eller ryggbiff.
Elefantöron är säkert mycket större än vad dessa lövbiffar är men tanken är att biffarna ska vara tunna och stora - inte exakt lika stora som riktiga elefantöron såklart.
En grönsallad ex. babyspenat med halverade cocktailtomater eller en tomatsallad är gott till (skiva några tomater, blanda med olivolja, vinäger, lite hackad rödlök, salt och svartpeppar).

4 portioner elefantöra

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 bitar lövbiff, rostas, ryggbiff eller oxfilé, ca 140 gram totalt per portion
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör
  • Friterad lök: 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 5 dl vegetabilisk olja som rapsolja eller solrosolja
  • Klyftpotatis: 16 små färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Förslag sallad: 100 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • Tillbehör: 1 tub tomatpuré

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med potatisen: tvätta, torka och dela potatisarna. Lägg i en långpanna med lite olja och salt. Rosta i ca 20 - 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Rostad knaperstekt lök: skala löken och skiva den fint i ringar. Använd ev. en mandolin. Lägg i en bunke.
  4. Hetta upp olja i en kastrull. Ha lock tillhands.
  5. Stek i stil med att fritera löken lite i taget några minuter och vänd runt den då och då. Ta upp den och lägg på en tallrik med hushållspapper när den är ljust brun.
  6. Elefantöron: förbered och banka ut köttet till tunna lövbiffar i storlek som elefantöron (eller så stora du kan).
  7. Salta och peppra köttet.
  8. Förbered och skölj sallad och tomater. Dela tomater.
  9. Kläm ut tomatpuré i en serveringsskål att servera till.
  10. När potatisen är klar är det dags att steka eller grilla elefantöronen.
  11. Om du använder stekpanna: sätt på en stekpanna på max.
  12. Lägg i en fjärdedel av smöret samt någon av oljan från löken. När smöret har slutat fräsa steker du en lövbiff eller elefantöra i taget någon minut på var sida så att de får färg. Lägg upp på fat eller tallrik efterhand.
  13. Grillar du köttet så saltar och peppar du det och penslar med lite av oljan från löken. Grilla öronen på hög värme någon minut på varje sida förslagsvis hälften i taget.
  14. Servera elefantöronen med tomatpurén, friterad lök i en skål samt den rostade potatisen vid sidan och salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer