Elefantöra

Elefantöra är såklart inte ett riktigt elefantöra utan recept på en utbankad bit biff som lövbiff, rostas, biff eller oxfilé.
Köttet ser ut som ett elefantöra. Kan serveras med tomatpuré, rostad eller knaperstekt lök och potatis som pommes, klyftor, hasselbacks, rostad potatis osv. Här har jag valt rostade små delikatesspotatisar eller färskpotatisar.

Till elefantöra kan du banka ut kött som lövbiff, rostas, oxfile, rostbiff eller ryggbiff.

Elefantöron är säkert mycket större än vad dessa lövbiffar är men tanken är att biffarna ska vara tunna och stora - inte exakt lika stora som riktiga elefantöron såklart.

En grönsallad ex. babyspenat med halverade cocktailtomater eller en tomatsallad är gott till (skiva några tomater, blanda med olivolja, vinäger, lite hackad rödlök, salt och svartpeppar).

4 portioner elefantöra

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 bitar lövbiff, rostas, ryggbiff eller oxfilé, ca 140 gram totalt per portion
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör
  • Friterad lök: 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 5 dl vegetabilisk olja som rapsolja eller solrosolja
  • Klyftpotatis: 16 små färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Förslag sallad: 100 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • Tillbehör: 1 tub tomatpuré

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med potatisen: tvätta, torka och dela potatisarna. Lägg i en långpanna med lite olja och salt. Rosta i ca 20 - 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Rostad knaperstekt lök: skala löken och skiva den fint i ringar. Använd ev. en mandolin. Lägg i en bunke.
  4. Hetta upp olja i en kastrull. Ha lock tillhands.
  5. Stek i stil med att fritera löken lite i taget några minuter och vänd runt den då och då. Ta upp den och lägg på en tallrik med hushållspapper när den är ljust brun.
  6. Elefantöron: förbered och banka ut köttet till tunna lövbiffar i storlek som elefantöron (eller så stora du kan).
  7. Salta och peppra köttet.
  8. Förbered och skölj sallad och tomater. Dela tomater.
  9. Kläm ut tomatpuré i en serveringsskål att servera till.
  10. När potatisen är klar är det dags att steka eller grilla elefantöronen.
  11. Om du använder stekpanna: sätt på en stekpanna på max.
  12. Lägg i en fjärdedel av smöret samt någon av oljan från löken. När smöret har slutat fräsa steker du en lövbiff eller elefantöra i taget någon minut på var sida så att de får färg. Lägg upp på fat eller tallrik efterhand.
  13. Grillar du köttet så saltar och peppar du det och penslar med lite av oljan från löken. Grilla öronen på hög värme någon minut på varje sida förslagsvis hälften i taget.
  14. Servera elefantöronen med tomatpurén, friterad lök i en skål samt den rostade potatisen vid sidan och salladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept