Elefantöra

Elefantöra är såklart inte ett riktigt elefantöra utan recept på en utbankad bit biff som lövbiff, rostas, biff eller oxfilé.
Köttet ser ut som ett elefantöra. Kan serveras med tomatpuré, rostad eller knaperstekt lök och potatis som pommes, klyftor, hasselbacks, rostad potatis osv. Här har jag valt rostade små delikatesspotatisar eller färskpotatisar.
Till elefantöra kan du banka ut kött som lövbiff, rostas, oxfile, rostbiff eller ryggbiff.
Elefantöron är säkert mycket större än vad dessa lövbiffar är men tanken är att biffarna ska vara tunna och stora - inte exakt lika stora som riktiga elefantöron såklart.
En grönsallad ex. babyspenat med halverade cocktailtomater eller en tomatsallad är gott till (skiva några tomater, blanda med olivolja, vinäger, lite hackad rödlök, salt och svartpeppar).

4 portioner elefantöra

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 bitar lövbiff, rostas, ryggbiff eller oxfilé, ca 140 gram totalt per portion
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör
  • Friterad lök: 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 5 dl vegetabilisk olja som rapsolja eller solrosolja
  • Klyftpotatis: 16 små färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Förslag sallad: 100 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • Tillbehör: 1 tub tomatpuré

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med potatisen: tvätta, torka och dela potatisarna. Lägg i en långpanna med lite olja och salt. Rosta i ca 20 - 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Rostad knaperstekt lök: skala löken och skiva den fint i ringar. Använd ev. en mandolin. Lägg i en bunke.
  4. Hetta upp olja i en kastrull. Ha lock tillhands.
  5. Stek i stil med att fritera löken lite i taget några minuter och vänd runt den då och då. Ta upp den och lägg på en tallrik med hushållspapper när den är ljust brun.
  6. Elefantöron: förbered och banka ut köttet till tunna lövbiffar i storlek som elefantöron (eller så stora du kan).
  7. Salta och peppra köttet.
  8. Förbered och skölj sallad och tomater. Dela tomater.
  9. Kläm ut tomatpuré i en serveringsskål att servera till.
  10. När potatisen är klar är det dags att steka eller grilla elefantöronen.
  11. Om du använder stekpanna: sätt på en stekpanna på max.
  12. Lägg i en fjärdedel av smöret samt någon av oljan från löken. När smöret har slutat fräsa steker du en lövbiff eller elefantöra i taget någon minut på var sida så att de får färg. Lägg upp på fat eller tallrik efterhand.
  13. Grillar du köttet så saltar och peppar du det och penslar med lite av oljan från löken. Grilla öronen på hög värme någon minut på varje sida förslagsvis hälften i taget.
  14. Servera elefantöronen med tomatpurén, friterad lök i en skål samt den rostade potatisen vid sidan och salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer