Rostad potatis

Rostad potatis i ugnen. Ett gott potatistillbehör till det mesta. Istället för att tärna potatisen så kan du såklart klyfta den eller skiva den.

4 portioner rostad potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 fasta potatisar, ca 600 gram
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Gärna varmluft.
  2. Skala potatisen.
  3. Skär potatisen i tärningar ca 2x2 cm stora. Eller klyfta dem eller skiva dem.
  4. Blanda potatisen med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut potatistärningarna så de har lite mellanrum.
  5. Rosta potatisen i ca 30 minuter. Ta ut dem efter halva tiden och vänd försiktigt på potatisen. Rosta tills de fått lite brynt färg och är mjuka och goda. Har potatisen ingen färg så sätt grillen på max och flytta upp potatisen så att den får fin färg under grillen. Akta så du inte bränner den bara.
  6. Ta ut och servera den rostade potatisen. Förslagsvis på fat med grovt hackad bladpersilja på.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer