Rostad potatis

Rostad potatis i ugnen. Tärnad potatis som lagats i ugnen är ett gott potatistillbehör till det mesta. Istället för att tärna potatisen blir det också gott att klyfta den eller skiva den. Välj en fast sorts potatis. Gärna ekologisk.

Ett trick är att skölja potatisen när du delat den så att stärkelsen rinner av och ej klistrar fast i pannan när du lagar potatisen. Skölj den tärnade potatisen i durkslag i kallt vatten och skaka av samt torka hyfsat torr med lite hushållspapper.

Varianter:

  • Rosta med en hackad vitlök och något krm timjan samt rosmarin.
  • Vidare passar något krm chiliflakes för lite hetare potatis.
  • Tärnad morot och rotfrukter kan man också rosta med.

Servering:

Nymalen svartpeppar är gott och lite flingsalt vid servering. Garnera med hackad bladpersilja eller kruspersilja. Fryst persilja kan du blanda runt med vid servering om du inte hackar färsk persilja (smidigt om man lagar till många).

4 portioner rostad potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 fasta potatisar, ca 600 gram
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn eller 225 grader varmluft.
  2. Skala potatisen.
  3. Skär potatisen i tärningar ca 2x2 cm stora. Eller klyfta dem eller skiva dem. Skölj dem i ett durkslag och skaka av. Torka lite med hushållspapper.
  4. Blanda potatisen med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut potatistärningarna så de har lite mellanrum.
  5. Rosta potatisen i ca 30 minuter. Ta ut dem efter halva tiden och vänd försiktigt på potatisen. Rosta tills de fått lite brynt färg och är mjuka och goda. Har potatisen ingen färg så sätt grillen på max och flytta upp potatisen så att den får fin färg under grillen. Akta så du inte bränner den bara.
  6. Ta ut och servera den rostade potatisen. Förslagsvis på fat med grovt hackad bladpersilja på.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.