Lövbiff med pepparrot
Lövbiff med pepparrot och äggula samt förslag på tillbehör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 210 grader och börja med potatisen.
- Skölj, putsa och dela potatisar. Lägg i en form och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta mjuka i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Vänd gärna runt en gång mot slutet.
- Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
- Förbered och skölj sallad samt tomater. Halvera tomater. Lägg i skål eller på salladsfat.
- Banka gärna ut lövbiffarna lite extra med en köttklubba.
- Salta och peppra köttet runt om.
- Förbered fyra äggulor i sina skal. Spara ev. äggvitorna i kylen till annat.
- Skala och riv färsk pepparrot om du köpt det. Lägg i en skål. Pepparrot på tub kan du lägga upp i en liten skål.
- När potatisen är klar är det dags att steka köttet.
- Värm en stekpanna och stek 1 - 2 bitar i taget i lite smör och olja. Bryn dem någon minut på varje sida så att de får färg på hög värme.
- Lägg över vid sidan efterhand på tallrik eller fat.
- Servera lövbiffarna ex. med en hög pepparrot på mitten (ca 2 msk) där du gjort en grop så att äggulan kan stå med skal eller ligga utan skal. Vidare med grönsallad, tomater, marinerade bönor samt klyftpotatisen. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
Serveringsförslag
- Mycket gott med marinerade vita bönor och klyftpotatis samt grönsallad av babyspenat och cocktailtomater eller en sallad med riven zucchini.
- Du kan ta andra bönor eller linser. Koka gärna en omgång egna bönor dagen innan. Spara resten av bönorna till annat.
- Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine passar också till.
Varianter
- Ökar då på sallad och bönor samt utesluter potatis så får du en GI-anpassad rätt.
- Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub, burk eller efter tycke.
Uppskattat näringsvärde per portion: 667 kcal