Lövbiff med pepparrot

Introduktion och förberedelse

Lövbiff med pepparrot och äggula samt förslag på tillbehör.

Serveringsförslag

Varianter

  • Ökar då på sallad och bönor samt utesluter potatis så får du en GI-anpassad rätt.
  • Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub, burk eller efter tycke.

4 portioner lövbiff med pepparrot

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff, räkna 4-8 bitar lövbiff mellan 130-150 gram per portion
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja som rapsolja, solrosolja eller olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl riven färsk pepparrot eller 4-8 msk från tub eller burk
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Klyftpotatis: 16 små färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad eller babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • 1 burk små vita bönor (ej i tomatsås)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 210 grader och börja med potatisen.
  2. Skölj, putsa och dela potatisar. Lägg i en form och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta mjuka i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Vänd gärna runt en gång mot slutet.
  3. Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
  4. Förbered och skölj sallad samt tomater. Halvera tomater. Lägg i skål eller på salladsfat.
  5. Banka gärna ut lövbiffarna lite extra med en köttklubba.
  6. Salta och peppra köttet runt om.
  7. Förbered fyra äggulor i sina skal. Spara ev. äggvitorna i kylen till annat.
  8. Skala och riv färsk pepparrot om du köpt det. Lägg i en skål. Pepparrot på tub kan du lägga upp i en liten skål.
  9. När potatisen är klar är det dags att steka köttet.
  10. Värm en stekpanna och stek 1 - 2 bitar i taget i lite smör och olja. Bryn dem någon minut på varje sida så att de får färg på hög värme.
  11. Lägg över vid sidan efterhand på tallrik eller fat.
  12. Servera lövbiffarna ex. med en hög pepparrot på mitten (ca 2 msk) där du gjort en grop så att äggulan kan stå med skal eller ligga utan skal. Vidare med grönsallad, tomater, marinerade bönor samt klyftpotatisen. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.