Lövbiff med pepparrot

Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Räkna 4-8 bitar lövbiff mellan 130-150 gram per portion.
Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub eller efter tycke.
Du kan ta andra bönor eller linser. Koka gärna en omgång egna bönor dagen innan. Spara resten av bönorna till annat.

4 portioner lövbiff med pepparrot

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja som rapsolja, solrosolja eller olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl finriven färsk pepparrot
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Klyftpotatis: 16 små färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad eller babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • 1 burk små vita bönor (ej i tomatsås)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 210 grader och börja med potatisen.
  2. Skölj, putsa och dela potatisar. Lägg i en form och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta mjuka i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Vänd gärna runt en gång mot slutet.
  3. Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
  4. Förbered och skölj sallad samt tomater. Halvera tomater. Lägg i skål eller på salladsfat.
  5. Banka gärna ut lövbiffarna lite extra med en köttklubba.
  6. Salta och peppra köttet runt om.
  7. Förbered fyra äggulor i sina skal. Spara ev. äggvitorna i kylen till annat.
  8. Skala och riv färsk pepparrot om du köpt det. Lägg i en skål. Pepparrot på tub kan du lägga upp i en liten skål.
  9. När potatisen är klar är det dags att steka köttet.
  10. Värm en stekpanna och stek 1 - 2 bitar i taget i lite smör och olja. Bryn dem någon minut på varje sida så att de får färg på hög värme.
  11. Lägg över vid sidan efterhand på tallrik eller fat.
  12. Servera lövbiffarna ex. med en hög pepparrot på mitten (ca 2 msk) där du gjort en grop så att äggulan kan stå med skal eller ligga utan skal. Vidare med grönsallad, tomater, marinerade bönor samt klyftpotatisen. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer