Örtsill
Krämig grön fin örtsill med citron. Snabblagad med 5 minuters-sill med majonnäs, crème fraiche, hackad persilja och dill.
Rivet citronskal och citronsaft ger god smak.
Tillagning
- Skölj citronen och riv skalet från halva citronen. Lägg i en bunke.
- Dela citronen och pressa i saften från en halva ner med skalet i skålen. Ta bort eventuellt kärnor så de ej kommer med.
- Tillsätt hackad persilja och dill samt crème fraiche och majonnäs.
- Mixa med en stavmixer till en grön sås.
- Häll av sillen och skär den i bitar. Spara eventuellt lite av lagen och häll ner i såsen för önskad tjocklek och smak på såsen.
- Vänd sillen i örtsåsen samt tillsätt salt och peppar.
- Lägg upp sillen i en eller två burkar och låt stå minst 6 timmar att få smak. Gärna över natten eller något dygn.
Serveringsförslag
Passar i alla sammanhang där sill och strömming hör till som till julbord, sillbord, smörgåsbord, midsommar och påsk.
Eller servera örtsillen som en sillmacka med kokt skivat ägg på grovt bröd samt garnera med lite hackad persilja eller dill.
Varianter
- Istället för frysta hackade örter så kan man ta färska örter ca 1/2 dl av vardera av hackad persilja och dill.
- Man kan även ta i hackad gräslök samt andra örter som färsk basilika, timjan, rosmarin, dragon och/eller oregano.
- Ta i provencalska örter - 35 gram frysta eller 2 tsk torkad provencalsk örtblandning samt en halv pressad vitlök för provencalsk sill.
- Vidare kan man ha i en halv pressa klyfta vitlök i om man gillar vitlök.
- Citronen kan bytas mot lime.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal