Äppelsill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Fem-minuterssill med tärnat äpple, färsk ingefära och fänkål i creme fraiche garnerad med gräslök. Klar på fem minuter - nja 10 minuter iallafall - och redo att ätas direkt. Blir dock godare om den får stå något dygn i kylen och få smak. Ingefära och fänkål är valfritt att ha i en passar mycket bra med äpplena.

Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar. Eller gå ännu längre tillbakaka och ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.

Använd svenska kravmärkta äpplen helst. Istället för färsk gräslök kan man ta fryst hackad gräslök, persilja eller dill om du gillar det. Andra varianter på äppelsill är att gå currysill-vägen - currysill har man ofta äpple i - med något krm curry, någon msk mango chutney samt något krm chiliflakes. Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 1 dag 10 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 äpple, svenskt ekoäpple
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk majonnäs
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,25 fänkål
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 msk finriven färsk ingefära

Tillagning

  1. Häll av sillen. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  2. Lägg i en bunke med creme fraiche, majonnäs, citronsaft och peppar.
  3. Skala och finriv ingefäran samt tillsätt den.
  4. Skala och tärna äpplet och tillsätt det.
  5. Skölj, dela och skär bort den grova delen i mitten på fänkålen. Skiva sedan fänkålen så tunt du kan - gärna med en mandolin. Lägg i en bunke med ett halvt krm salt. Knåda ihop fänkålen så att den mjuknar och tappar spänsten - förslagsvis med handen (ta gärna plasthandskar). Blanda med sillen.
  6. Skölj och finhacka gräslök samt tillsätta den. Man kan smaka av med en nypa socker om man vill.
  7. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  8. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att äppelsillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka orörd i kylen.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.