Äppelsill

Fem-minuterssill med tärnat äpple, färsk ingefära och fänkål i creme fraiche garnerad med gräslök. Klar på fem minuter - nja 10 minuter iallafall - och redo att ätas direkt. Blir dock godare om den får stå något dygn i kylen och få smak. Ingefära och fänkål är valfritt att ha i en passar mycket bra med äpplena. 

Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar. Eller gå ännu längre tillbakaka och ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan. 

Använd svenska kravmärkta äpplen helst. Istället för färsk gräslök kan man ta fryst hackad gräslök, persilja eller dill om du gillar det. Andra varianter på äppelsill är att gå currysill-vägen - currysill har man ofta äpple i - med något krm curry, någon msk mango chutney samt något krm chiliflakes. Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 1 dag 10 min

Ingredienser

  • 420 gram (1 paket) 5 minuters inläggningssill
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 äpple, svenskt ekoäpple
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk majonnäs
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,25 fänkål
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 msk finriven färsk ingefära

Tillagning

  1. Häll av sillen. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  2. Lägg i en bunke med creme fraiche, majonnäs, citronsaft och peppar.
  3. Skala och finriv ingefäran samt tillsätt den.
  4. Skala och tärna äpplet och tillsätt det.
  5. Skölj, dela och skär bort den grova delen i mitten på fänkålen. Skiva sedan fänkålen så tunt du kan - gärna med en mandolin. Lägg i en bunke med ett halvt krm salt. Knåda ihop fänkålen så att den mjuknar och tappar spänsten - förslagsvis med handen (ta gärna plasthandskar). Blanda med sillen.
  6. Skölj och finhacka gräslök samt tillsätta den. Man kan smaka av med en nypa socker om man vill.
  7. Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
  8. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att äppelsillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka orörd i kylen.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer