Äppelsill
Sill med äpple, färsk ingefära och fänkål i crème fraiche garnerad med gräslök.
Här med 5-minuterssill så den är klar på 5-10 minuter och redo att ätas direkt.
Blir dock ännu godare om den får stå något dygn i kylen och få smak.
Använd helst svenska kravmärkta äpplen.
Tillagning
- Häll av sillen. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
- Lägg i en bunke med creme fraiche, majonnäs, citronsaft och peppar.
- Skala och finriv ingefäran samt tillsätt den.
- Skala och tärna äpplet och tillsätt det.
- Skölj, dela och skär bort den grova delen i mitten på fänkålen. Skiva sedan fänkålen så tunt du kan - gärna med en mandolin. Lägg i en bunke med ett halvt krm salt. Knåda ihop fänkålen så att den mjuknar och tappar spänsten - förslagsvis med handen (ta gärna plasthandskar). Blanda med sillen.
- Skölj och finhacka gräslök samt tillsätta den. Man kan smaka av med en nypa socker om man vill.
- Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
- Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen så att äppelsillen får smak. Kan serveras direkt också. Håller någon vecka orörd i kylen.
Varianter
- Ingefära och fänkål är valfritt att ha i en passar mycket bra med äpplena.
- Istället för färsk gräslök kan man ta fryst hackad gräslök, persilja eller dill om du gillar det.
- Riven eller fint tärnad färsk pepparrot är också gott i sillen.
- Crème fraiche och majonnäs kan bytas eller blandas med gräddfil eller matyoghurt för smalare variant.
- Andra varianter på äppelsill är att gå currysill-vägen - currysill har man ofta äpple i - med något krm curry, någon msk mango chutney samt något krm chiliflakes.
- Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.
Med annan sill
- Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar.
- Eller gå ännu längre tillbakaka och ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 69 kcal