Kokt eller ugnstekt klassisk julskinka

Introduktion och förberedelse

Kokt eller ugnstekt klassisk julskinka med griljering på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnssteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt.

Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnssteka eller koka julskinkan med kryddpeppar, lagerblad och lök.

Griljering:

På hemgjord julskinka skär du bort svålen på skinkan och griljerar skinkan i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din skinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan.

Vill du rimma julskinkan själv så finns recept här. Då får du ha någon veckas framförhållning.

Serveringstips:

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.

Håll skinkan kall:

Nygriljerad skinka kanske du vill visa upp på julbordet så alla ser den. Det är ok en kortare stund. Skär gärna upp de skivor du tror går åt och lägg på fat vid skinkan.

Tänk sedan på att hålla skinkan kall så mycket du kan. Ställ in den i kylen efter folk tagit av skinkan. Låt skinkan ej stå framme i timmar - måste den det så kan du kyla den ex med kylplatta eller frysklampar inslagna i kökshandduk under.

Ta inte fram skinkan och låt den stå och bli rumsvarm mellan varven om du har fler bjudningar - då kan den bli dålig. Skär istället upp till servering och ställ in resten av skinkan i kylen så den håller sig kall. Släng den skinka som stått framme flera timmar i rumsvärme. Överbliven skinka som du hållit kyld kan frysas.

ca 3 kg julskinka

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 4 tim
 • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

 • ca 3 kg julskinka utan ben
 • KOKT JULSKINKA: 8 kryddpepparkorn
 • 2 lagerblad
 • 1 gul lök i klyftor

Tillagning

 1. KOKT JULSKINKA: Tina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
 2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.
 3. Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
 4. Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet.
 5. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad, soppa eller sås. Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
 6. UGNSTEKT JULSKINKA: Sätt ugnen på 175 grader. Skölj julskinkan under vatten några minuter. Lägg julskinkan i en stekpåse eller slå in den i aluminiumfolie. Lägg skinkan i en ugnsform (eller långpanna. Stick in en stektermometer till mitten av julskinkan.
 7. Sätt julskinkan mitt i ugnen och stek i ca 4 timmar. Julskinkan är klar när termometern visar 75-77 grader. Stektid för julskinka är 1,5 timmar per kilo om den väger mellan 1 till 4 kg. Är julskinkan mellan 5 till 8 kg så kan du räkna med ca 1 timme och 10 minuter per kg.
 8. Ta ut julskinkan ur ugnen, veckla av foliet och sila av skinkspadet i en bunke, det behövs till dopp i grytan om du gillar det. Låt skinkan svalna och sätt in den i kylen om du ska servera den senare.
 9. GRILJERING AV JULSKINKA: Se receptlänk ovan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.