Kokt eller ugnstekt klassisk julskinka

Kokt eller ugnstekt klassisk julskinka med griljering. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnssteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnssteka eller koka julskinkan

Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.

Vill du rimma den själv så finns recept här.

ca 3 kg julskinka

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 4 tim
 • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

 • ca 3 kg julskinka utan ben
 • KOKT JULSKINKA: 8 kryddpepparkorn
 • 2 lagerblad
 • 1 gul lök i klyftor
 • GRILJERING: 2 msk vanlig senap; eller efter smak ex. grovkornig senap eller fransk senap.
 • 1 msk ljus sirap
 • 2 äggulor
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 dl ströbröd

Tillagning

 1. KOKT JULSKINKA: Tina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
 2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.
 3. Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
 4. Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet.
 5. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad, soppa eller sås. Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
 6. UGNSTEKT JULSKINKA: Sätt ugnen på 175 grader. Skölj julskinkan under vatten några minuter. Lägg julskinkan i en stekpåse eller slå in den i aluminiumfolie. Lägg skinkan i en ugnsform (eller långpanna. Stick in en stektermometer till mitten av julskinkan.
 7. Sätt julskinkan mitt i ugnen och stek i ca 4 timmar. Julskinkan är klar när termometern visar 75-77 grader. Stektid för julskinka är 1,5 timmar per kilo om den väger mellan 1 till 4 kg. Är julskinkan mellan 5 till 8 kg så kan du räkna med ca 1 timme och 10 minuter per kg.
 8. Ta ut julskinkan ur ugnen, veckla av foliet och sila av skinkspadet i en bunke, det behövs till dopp i grytan om du gillar det. Låt skinkan svalna och sätt in den i kylen om du ska servera den senare.
 9. GRILJERING AV JULSKINKA: Sätt ugnen på 200 grader.
 10. Griljera skinkan med eller utan svål som du vill. Vanligast är att man skär eller drar bort svålen.
 11. Blanda alla ingredienser till senapsgriljeringen utom ströbrödet.
 12. Bred på senapsgriljeringen runt om på julskinkan.
 13. Strö över och klappa in ströbrödet över och runt om på julskinkan.
 14. Sätt in julskinkan i mitten av ugnen och låt den få vacker färg i ca 20 minuter. Akta så griljeringen inte bränns. Ös gärna skinkan några gånger under tiden med skinkspad och någon klick smör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer