Vinägrett

Introduktion och förberedelse

Vinägrett är en klassisk salladsdressing som passar att blanda med all sallad och grönsaker.

Vinägrettsåsen består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar.

Serveringsförslag

  • Förslag är grönsallad, tomater, rivna grönsaker (råkostsallad), kokta bönor eller linser, marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad).
  • Vänta med att blanda i dressingen om du har en sallad med gröna salladsblad. Blanda då med salladen precis innan servering. Grönsallad tappar annars spänsten och slokar pga av saltet och syran i vinägretten.
  • Många andra grönsaker blir bara godare - detta gäller speciellt kokta bönor och linser - om de får marinera lite i salladsdressingen.
  • Ett förslag är att servera dressingen i en skål eller flaska bredvid att skeda eller droppa över salladen efter tycke och smak.

Val av ingredienser

När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett.

Vinägrett till många

Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering.

Förslagsvis 1 dl vinäger, 3 dl olivolja, 1 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar (eller svartpeppar).

Smaksättningar

Andra goda ingredienser jag gillar i vinägrett är:

  • 1/2 finhackad gul, röd eller schalottenlök.
  • 1/2 pressad vitlök.
  • 1/2 tsk honung och 1 msk fransk senap.
  • 1-2 msk finhackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill. Frysta går bra.
  • Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft.
  • Använda risvinäger för en snällare vinägrett.
  • Här hittar du fler salladsdressingar.

4 portioner vinägrettsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk vinäger, gärna god och fin kvalitet ex. lagrad rödvinsvinäger, vit balsamvinäger, balsamvinäger, äppelcidervinäger, sherryvinäger, risvinäger eller efter tycke
  • 3 msk olja, fin och god kallpressad olivolja, kallpressad rapsolja eller efter smak.
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Vispa ihop vinäger, olja, salt och peppar i en skål eller skaka i en flaska om du gör större sats.
  2. Rör om eller skaka innan du öser marinaden över salladen.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: