Cobbsallad

Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.

Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill. Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.

Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

2 portioner Cobbsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 grillade kycklinglår eller kycklingbröst
  • 70 gram bacon, 0,5 paket
  • 2 ägg
  • 1 avokado
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 blad romansallad
  • 4 blad isbergssallad
  • 2 tomater
  • 70 gram grönmögelost (Roquefort eller annan ädelost)
  • 1 salladslök
  • Dressing: 2 tsk Dijonsenap
  • 4 msk matolja som olivolja eller majsolja
  • 3 msk fin vinäger - röd, vit eller balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung

Tillagning

  1. Strimla bacon och stek den knaprig. Låt svalna.
  2. Koka äggen hårda (lägg dem i kallt vatten, koka upp och ta tiden ca 6 minuter). Låt kallna i kallt vatten.
  3. Plocka och dela köttet från kycklingen till grova bitar.
  4. Alternativ vid servering är att fördela ingredienserna i två djupa tallrikar. Vidare alternativ är att lägga upp alla ingredienser sida vid sida på ett stort fat eller i enskilda skålar - då kan man blanda sin egen sallad och strö över dressingen.
  5. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur den och dela i skivor. Droppa över citronsaften.
  6. Skölj och dela salladen grovt.
  7. Skölj och tärna tomater.
  8. Skala äggen och dela i fjärdedelar.
  9. Smula osten i bitar.
  10. Skölj och strimla salladslöken fint.
  11. Blanda dressingen i en skål eller ett glas.
  12. Som sagt vid servering så väljer du att lägga upp varje portion i djupa tallrikar, på ett stort fat eller enskilda skålar.
  13. Alla ingredienser läggs ihop vid servering och dressingen droppas sedan över.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-12-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept