Cobbsallad

Introduktion och förberedelse

Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.

Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb.

Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad.

Serveringsförslag

  • Servera med gott bröd om du vill. Du kan baka egen baguette, grissinis, surdegsbröd eller brytbröd till.
  • Eller så kan du köpa färdigt bröd som surdegsbröd eller baguette. Bake-off är en god medelväg.

Varianter

  • Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad på påse.
  • Du kan ävan ta en annan salladsdressing om du ex. inte gillar senap så passar en Italiensk dressing med balsamvinäger, avokadodressing eller annan salladsdressing efter tycke.
  • Som ädelost kan du ta valfri grönmögelost eller blåmögelost som Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort, Stilton, Kvibille eller liknande.
  • Kan också lagas med kalkon.
  • Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
  • Du kan köpa färdig grillad kyckling eller laga egna grillade kycklingdelar eller grillad eller stekt kycklingfilé. Ett tips är att laga helgrillad kyckling och ta rester eller en del av kycklingköttet du plockar av till salladen.

Cobbsallad på tallrik
Cobbsallad med ädelost, grillad eller stekt kyckling, bacon, salladsblad, tomat, kokt ägg och avokado garnerad med salladslök samt toppad med Dijondressing. Jag hade nybakt bake-off baguette till också.

2 portioner Cobbsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 grillade kycklinglår eller kycklingbröst
  • 70 gram bacon, 0,5 paket
  • 2 ägg
  • 1 avokado
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 blad romansallad
  • 4 blad isbergssallad
  • 2 tomater
  • 70 gram grönmögelost (Roquefort eller annan ädelost)
  • 1 salladslök
  • DRESSING: 2 tsk Dijonsenap
  • 4 msk matolja som olivolja eller majsolja
  • 3 msk fin vinäger - röd, vit eller balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung

Tillagning

  1. Strimla bacon och stek den knaprig. Låt svalna.
  2. Koka äggen hårda (lägg dem i kallt vatten, koka upp och ta tiden ca 6 minuter). Låt kallna i kallt vatten.
  3. Plocka och dela köttet från kycklingen till grova bitar.
  4. Alternativ vid servering är att fördela ingredienserna i två djupa tallrikar. Vidare alternativ är att lägga upp alla ingredienser sida vid sida på ett stort fat eller i enskilda skålar - då kan man blanda sin egen sallad och strö över dressingen.
  5. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur den och dela i skivor. Droppa över citronsaften.
  6. Skölj och dela salladen grovt.
  7. Skölj och tärna tomater.
  8. Skala äggen och dela i fjärdedelar.
  9. Smula osten i bitar.
  10. Skölj och strimla salladslöken fint.
  11. Blanda dressingen i en skål eller ett glas.
  12. Som sagt vid servering så väljer du att lägga upp varje portion i djupa tallrikar, på ett stort fat eller enskilda skålar.
  13. Alla ingredienser läggs ihop vid servering och dressingen droppas sedan över.
E-mail
Medel: 3.7 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 512 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16