Cobbsallad

Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

2 portioner Cobbsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 grillade kycklinglår eller kycklingbröst
  • 70 gram bacon, 0,5 paket
  • 2 ägg
  • 1 avokado
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 blad romansallad
  • 4 blad isbergssallad
  • 2 tomater
  • 70 gram grönmögelost (Roquefort eller annan ädelost)
  • 1 salladslök
  • Dressing: 2 tsk Dijonsenap
  • 4 msk matolja som olivolja eller majsolja
  • 3 msk fin vinäger - röd, vit eller balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung

Tillagning

  1. Strimla bacon och stek den knaprig. Låt svalna.
  2. Koka äggen hårda (lägg dem i kallt vatten, koka upp och ta tiden ca 6 minuter). Låt kallna i kallt vatten.
  3. Plocka och dela köttet från kycklingen till grova bitar.
  4. Alternativ vid servering är att fördela ingredienserna i två djupa tallrikar. Vidare alternativ är att lägga upp alla ingredienser sida vid sida på ett stort fat eller i enskilda skålar - då kan man blanda sin egen sallad och strö över dressingen.
  5. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur den och dela i skivor. Droppa över citronsaften.
  6. Skölj och dela salladen grovt.
  7. Skölj och tärna tomater.
  8. Skala äggen och dela i fjärdedelar.
  9. Smula osten i bitar.
  10. Skölj och strimla salladslöken fint.
  11. Blanda dressingen i en skål eller ett glas.
  12. Som sagt vid servering så väljer du att lägga upp varje portion i djupa tallrikar, på ett stort fat eller enskilda skålar.
  13. Alla ingredienser läggs ihop vid servering och dressingen droppas sedan över.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer