Cobbsallad

Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

2 portioner Cobbsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 grillade kycklinglår eller kycklingbröst
  • 70 gram bacon, 0,5 paket
  • 2 ägg
  • 1 avokado
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 blad romansallad
  • 4 blad isbergssallad
  • 2 tomater
  • 70 gram grönmögelost (Roquefort eller annan ädelost)
  • 1 salladslök
  • Dressing: 2 tsk Dijonsenap
  • 4 msk matolja som olivolja eller majsolja
  • 3 msk fin vinäger - röd, vit eller balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung

Tillagning

  1. Strimla bacon och stek den knaprig. Låt svalna.
  2. Koka äggen hårda (lägg dem i kallt vatten, koka upp och ta tiden ca 6 minuter). Låt kallna i kallt vatten.
  3. Plocka och dela köttet från kycklingen till grova bitar.
  4. Alternativ vid servering är att fördela ingredienserna i två djupa tallrikar. Vidare alternativ är att lägga upp alla ingredienser sida vid sida på ett stort fat eller i enskilda skålar - då kan man blanda sin egen sallad och strö över dressingen.
  5. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur den och dela i skivor. Droppa över citronsaften.
  6. Skölj och dela salladen grovt.
  7. Skölj och tärna tomater.
  8. Skala äggen och dela i fjärdedelar.
  9. Smula osten i bitar.
  10. Skölj och strimla salladslöken fint.
  11. Blanda dressingen i en skål eller ett glas.
  12. Som sagt vid servering så väljer du att lägga upp varje portion i djupa tallrikar, på ett stort fat eller enskilda skålar.
  13. Alla ingredienser läggs ihop vid servering och dressingen droppas sedan över.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer