Surdegsbröd med dinkel och honung

Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI.

Dinkel kallas även speltvete och är en egen art skild från vanligt vete.

Du behöver en stor glasburk med lock att jäsa surdegen i.

2 surdegsbröd med dinkel

  • Förberedelse: 5 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 5 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl egen rågsurdeg som du gör av: 3 dl rågmjöl
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 1 rivet äpple utan skal
  • Skållning: 4 dl vatten
  • 2 dl fullkornsdinkel
  • Surdegsbröd: 3 dl rågsurdeg
  • 25 gram brödjäst
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 1 msk rapsolja
  • 25 gram mjukt smör
  • 9 dl dinkelsikt
  • 4 dl fullkornsdinkel
  • 1,5 tsk salt

Tillagning

  1. Gör egen rågsurdeg: Dag 1: blanda rågmjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med lock på glänt. Ställ burken jämte ca 5 cm från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt och man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl rågmjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. # Skållning 4 dagen: Koka upp vatten. skålla fullkornsdinkel, rör om och låt svalna. Ställ i kylen tills nästa dag.
  7. Dag 5: Lös upp brödjäst i vattnet i en stor degbunke. Blanda i den skållade fullkornsdinkeln, rågsurdeg, honung, rapsolja, dinkelsikt och fullkornsdinkel.
  8. Knåda degen i 5 minuter på låg hastighet eller för hand.
  9. Tillsätt mjukt smör och blanda i ytterligare 5 minuter eller knåda för hand.
  10. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen i ytterligare 5 minuter eller för hand.
  11. Ställ övertäckt att jäsa i 2 timmar.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma två limpor eller bröd.
  13. Lägg på bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter eller i brödformar.
  14. Låt jäsa i 1 timme.
  15. Sätt ugnen på 250 grader.
  16. Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  17. Grädda surdegsbröden i ca 30 minuter. Brödet ska ha fin färg och vara fast undertill - grädda annars en stund till.
  18. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Framförhållning

Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet.

När man väl har gjort sin rågsurdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen och bakar sen nästan lika snabbt som med vanlig jäst.

Baksten och bakstål

Baksten och bakstål är bra för att behålla värmen under baket. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar brödet och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller bakstålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och bakstål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.

E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-14

Tillbehör och liknande:

Lär dig baka supergott surdegsbröd

Lär dig baka goda, nyttiga, luftiga och hållbara surdegsbröd. Surdeg har vi använt sedan brödets början...