Surdegsbröd med dinkel och honung

Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI. Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet. När man väl har gjort sin surdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen eller frysen och bakar sen lika snabbt som med vanlig jäst.

Du behöver en stor glasburk med lock att jäsa surdegen i.

2 surdegsbröd

  • Förberedelse: 5 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 5 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl egen rågsurdeg som du gör av: 3 dl rågmjöl
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 1 rivet äpple utan skal
  • Skållning: 4 dl vatten
  • 2 dl fullkornsdinkel
  • Surdegsbröd: 3 dl rågsurdeg
  • 25 gram brödjäst
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 1 msk rapsolja
  • 25 gram mjukt smör
  • 9 dl dinkelsikt
  • 4 dl fullkornsdinkel
  • 1,5 tsk salt

Tillagning

  1. Gör egen rågsurdeg: Dag 1: blanda rågmjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med lock på glänt. Ställ burken jämte ca 5 cm från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt och man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl rågmjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. # Skållning 4 dagen: Koka upp vatten. skålla fullkornsdinkel, rör om och låt svalna. Ställ i kylen tills nästa dag.
  7. Dag 5: Lös upp brödjäst i vattnet i en stor degbunke. Blanda i den skållade fullkornsdinkeln, rågsurdeg, honung, rapsolja, dinkelsikt och fullkornsdinkel.
  8. Knåda degen i 5 minuter på låg hastighet eller för hand.
  9. Tillsätt mjukt smör och blanda i ytterligare 5 minuter eller knåda för hand.
  10. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen i ytterligare 5 minuter eller för hand.
  11. Ställ övertäckt att jäsa i 2 timmar.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma två limpor eller bröd.
  13. Lägg på bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter eller i brödformar.
  14. Låt jäsa i 1 timme.
  15. Sätt ugnen på 250 grader.
  16. Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  17. Grädda surdegsbröden i ca 30 minuter. Brödet ska ha fin färg och vara fast undertill - grädda annars en stund till.
  18. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer