Baguette med soltorkade tomater och oliver

Introduktion och förberedelse

Baguetter som fått smak av soltorkade tomater och svarta oliver.

Festliga, lyxiga och goda hembakta baguetter som passar speciellt bra till soppa, på buffé, fest, frukost eller middag.

Med torkad jäst

Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst och blanda direkt med mjölet. Tillsätt sedan varmt vatten (runt 45 grader).

4 stora baguetter eller 6 mindre

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 liter vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst för bröd
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 1 dl hackade svarta urkärnade oliver

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt vetemjöl, salt, socker samt olja.
  3. Knåda ihop till en deg. 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare.
  4. Jäs degen övertäckt i 45 minuter.
  5. Hacka soltorkade tomater och oliver.
  6. Tillsätt och knåda in soltorkade tomater och oliver samt en dl vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg.
  7. Dela degen i 4 eller 6 delar.
  8. Forma avlånga baguetter och lägg på en plåt eller vågig baguetteplåt.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Jäs baguetterna övertäckta i 30 minuter.
  11. Sätt in bröden och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  12. Stäng luckan och grädda baguetterna i 30 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna på galler innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.