Caesarsallad med kyckling och bacon

Caesarsallad med kyckling, bacon, parmesan, krutonger och Caesardressing. En god, enkel och rätt nyttig, fräsch och lätt sommarmiddag eller lunch. Du kan laga salladen med stekta kycklingfiléer med eller utan skinn som nedan eller ta färdiggrillad kyckling.

Vill du göre en enklare caesardressing kan du ta färdig majonnäs (uteslut ägg och olja) och blanda med vitlök, sardeller osv. Du kan även laga en dressing utan sardeller.

Räkna 2-4 huvuden romansallad beroende på storlek till 4 portioner.

Vintips:

Till salladen passar ett vitt vin av ex. Chardonnaydruvan ex Planeta Chardonnay eller ett vitt från Norra Italien.

4 portioner caesarsallad med kyckling och bacon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 g romansallad
  • 6 skivor ljust surdegsbröd
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • 4 kycklingbröst eller kycklingfiléer, med eller utan skinn
  • Caesardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 3 sardellfiléer, finhackade
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. Banka gärna ut kycklingfiléerna något med en köttklubba. Salta, peppra och gnid in kycklingen i olivolja och en nypa rosmarin.
  2. Grilla eller bryn och stek kycklingen på båda sidor i ca 10 minuter totalt. Kycklingen ska ha en innertemperatur på 72 grader. Lägg åt sidan att vila - slå gärna in i folie.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna.
  4. Skär brödet i grova krutonger.
  5. Vänd krutongerna i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt eller vanligt salt.
  6. Rosta krutongerna i en långpanna i ugnen på 200 grader eller i en stor stekpanna i några minuter. Vänd runt någon gång. De ska få lite färg men ej brännas.
  7. CAESARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  8. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  9. Droppa först i olja under kraftig vispning. Häll sedan i och vispa till en majonnäs.
  10. Hacka sardellerna fint och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  11. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  12. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar, dela kycklingbrösten diagonalt och fördela dem samt krutongerna på toppen.
  13. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  14. Strö över bacon, hyvlad eller grovt riven parmesan och resten av dressingen.
E-mail
Medel: 4.4 (34 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept