Blandad råkostsallad

Introduktion och förberedelse

En god blandad råkostsallad med gurka, råriven morot, tomat, oliver, rödlök och purjolök samt förslag på varianter.

Råkostsalladen passar till det mesta.

Varianter

Nedan lite fler förslag jag kan komma på som passar till råkostsallad. Välj helst ekologiska råvaror.

Skala och skölj noga innan. Riv grovt på rivjärn, i matberedare, skiva tunt på mandolin eller finstrimla för hand.

  • Rödkål, spetskål eller vitkål. Kan masseras lite mjukare med ett krm salt innan den blandas i salladen.
  • Äpple.
  • Rotgrönsaker som rotselleri, jordärtskocka, rödbeta, gulbeta eller kålrot.
  • Zucchini.
  • Blomkål och broccoli. Speciellt goda att skiva tunt på mandolin.
  • Svamp som champinjoner - skär i tunna skivor.
  • Paprika - strimlas så fint du kan.

Vidare kan man blanda i salladsblad som isbergssallad, babyspenat, mache eller ruccola.

4 portioner blandsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 gurka
  • 4 morötter
  • 2 tomater
  • 1 dl oliver, gröna eller svarta
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 4 msk olivolja
  • 0,25 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär gurka och tomater i bitar ca 2x2 cm. Lägg i en stor skål.
  2. Skala morötter.
  3. Riv morötterna fint eller grövre och blanda i skålen.
  4. Skölj och grovhacka oliver eller behåll dem hela om du använder ex. kalamataoliver med kärna. Tillsätt till skålen.
  5. Skala och hacka rödlök fint samt tillsätt i skålen.
  6. Skölj, dela och strimla purjolöken fint och tillsätt den.
  7. Pressa över en fjärdedels citron samt tillsätt olivolja, salt och peppar.
  8. Råkostsalladen är klar att serveras i skål eller på fat.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-26