Vinbärsmuffins

Introduktion och förberedelse

Vinbärsmuffins är en kanonkombo med syrliga vinbär och söt muffins-smet toppad med pärlsocker.

Muffinsen kan du baka med röda vinbär, svarta vinbär eller vita vinbär - eller blanda. Här med färska vinbär.

Har du bara frysta vinbär så borde det också gå bra. Mitt tips är att blanda frysta vinbär direkt i smeten och öka tiden i ugnen något.

Muffinsen är lätta att laga och bara röra ihop smeten utan att vispa med elvisp. Perfekt för sommarstugan eller semestern.

Istället för att baka i medelstora muffinsformar som jag köpt på ICA i papper kan du baka i andra formar av valfi sort. Fyll upp dem till 3/4 med smet. Du kan också baka i en muffinsplåt som du smort med lite mjukt smör.

Frosting kan du också ha på när de svalnat. Stryck på eller spritsa. Då kan de även kallas vinbärscupcakes. Vidare kan de då garneras med strössel och/eller mer färska vinbär.

Vinbärsmuffins serverade till fikat
Vinbärsmuffins passar till fika, kalas, utflykt med mera. Kan också frysas in.

15 vinbärsmuffins

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 15 medelstora muffinsformar i papper
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram smör, mjukt och halvsmält i mikron
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 3 dl färska röda vinbär, svarta vinbär eller vita vinbär
  • 1 dl pärlsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt mjukt smör du smält till hälften i en kastrull eller mikron samt ägg och mjölk. Rör eller vispa hastigt ihop till en jämn smet.
  4. Rensa och ta bort stjälkar från vinbären. Skölj och torka dem försiktigt. Tillsätt ca 2 dl vinbär till smeten och vänd runt försiktigt.
  5. Fördela muffinssmeten i muffinsformar.
  6. Toppa med resten av vinbären - ca 1 dl. Fördela några stycken på varje muffins och tryck ner dem lite i smeten.
  7. Strö över någon tsk pärlsocker på varje muffins.
  8. Grädda vinbärsmuffinsen i 25 minuter tills de har fin färg.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  10. Kan även frysas när de svalnat. Blir också goda som cupcakes med frosting på.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 135 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.