Vinbärsmuffins
Vinbärsmuffins är en kanonkombo med syrliga vinbär och söt muffins-smet toppad med pärlsocker.
Muffinsen är lätta att laga och bara röra ihop smeten utan att vispa med elvisp. Perfekt för sommarstugan eller semestern.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
- Tillsätt mjukt smör du smält till hälften i en kastrull eller mikron samt ägg och mjölk. Rör eller vispa hastigt ihop till en jämn smet.
- Rensa och ta bort stjälkar från vinbären. Skölj och torka dem försiktigt. Tillsätt ca 2 dl vinbär till smeten och vänd runt försiktigt.
- Fördela muffinssmeten i muffinsformar.
- Toppa med resten av vinbären - ca 1 dl. Fördela några stycken på varje muffins och tryck ner dem lite i smeten.
- Strö över någon tsk pärlsocker på varje muffins.
- Grädda vinbärsmuffinsen i 25 minuter tills de har fin färg.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Kan även frysas när de svalnat. Blir också goda som cupcakes med frosting på.
Val av vinbär
Muffinsen kan du baka med röda vinbär, svarta vinbär eller vita vinbär - eller blanda. Här med färska vinbär.
Har du bara frysta vinbär så borde det också gå bra. Mitt tips är att blanda frysta vinbär direkt i smeten och öka tiden i ugnen något.
Val av formar
Istället för att baka i medelstora muffinsformar som jag köpt på ICA i papper kan du baka i andra formar av valfi sort. Fyll upp dem till 3/4 med smet. Du kan också baka i en muffinsplåt som du smort med lite mjukt smör.
Topping
Frosting kan du också ha på när de svalnat. Stryck på eller spritsa. Då kan de även kallas vinbärscupcakes. Vidare kan de då garneras med strössel och/eller mer färska vinbär.
Uppskattat näringsvärde per portion: 135 kcal