Chokladmousse med riktig fin mörk choklad

Introduktion och förberedelse

Chokladmousse med riktig mörk fin choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt. Tips till garnering är citronmeliss, kakaopulver, rostade mandelspån, rån, vispad grädde samt florsocker. Förslag tillbehör (valfritt): färska rensade delade jordgubbar, halverade passionsfrukter, färska hallon eller hallonsylt, blåbär eller färsk ananas i stavar.

Ta fram 4 till 6 portionsformar - beroende på hur stora portioner du vill servera. Du kan också kyla chokladmoussen i en skål och sedan skeda eller ägga upp den på kalla tallrikar vid servering.

Chokladmousse kan också användas till fyllning av chokladformar och mycket annat.

Den kan garneras med lite allt möjligt samt serveras med frukt eller bär. Glutenfri.

Vintips:

Till chokladmousse passar lagrad Port, söt sherry, Commanderia eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 80 gram mörk fin choklad runt 70%
  • 0,5 dl strösocker eller honung
  • 2,5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Vispa grädden löst.
  2. I en annan skål vispar du ägg och socker fluffigt i 5 minuter.
  3. Bryt chokladen i en skål och smält i micro eller över vattenbad.
  4. Ta ut och rör då och då med en slickepott.
  5. Vänd ner äggsmeten i chokladen samt efter det grädden.
  6. Blanda så lite som möjligt.
  7. Kyl i skålen eller fördela chokladmoussen i portionsskålar.
  8. Ställ i kylen på en bricka och täck över med gladplast.
  9. Efter ca 2 timmar så har den stelnat och kan serveras.
  10. Förslag är att servera chokladmussen med bär eller frukt enligt ovan samt att pudra över kakao samt florsocker, ev. vispad grädde, rån, flagad rostad mandel samt ev. lägga på en kvist citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.2 (37 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept