Chokladmousse med riktig fin mörk choklad

Chokladmousse med riktig mörk fin choklad är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt.
Tips till garnering är citronmeliss, kakaopulver, rostade mandelspån, rån, vispad grädde samt florsocker.
Förslag tillbehör (valfritt): färska rensade delade jordgubbar, halverade passionsfrukter, färska hallon eller hallonsylt, blåbär eller färsk ananas i stavar.
Vintips till chokladmousse är lagrad Port, söt sherry, Commanderia eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.
Ta fram 4 till 6 portionsformar - beroende på hur stora portioner du vill servera.
Du kan också kyla chokladmoussen i en skål och sedan skeda eller ägga upp den på kalla tallrikar vid servering.
Chokladmousse kan också användas till fyllning av chokladformar och mycket annat.
Den kan garneras med lite allt möjligt samt serveras med frukt eller bär.
Glutenfri.

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 80 gram mörk fin choklad runt 70%
  • 0,5 dl strösocker eller honung
  • 2,5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Vispa grädden löst.
  2. I en annan skål vispar du ägg och socker fluffigt i 5 minuter.
  3. Bryt chokladen i en skål och smält i micro eller över vattenbad.
  4. Ta ut och rör då och då med en slickepott.
  5. Vänd ner äggsmeten i chokladen samt efter det grädden.
  6. Blanda så lite som möjligt.
  7. Kyl i skålen eller fördela chokladmoussen i portionsskålar.
  8. Ställ i kylen på en bricka och täck över med gladplast.
  9. Efter ca 2 timmar så har den stelnat och kan serveras.
  10. Förslag är att servera chokladmussen med bär eller frukt enligt ovan samt att pudra över kakao samt florsocker, ev. vispad grädde, rån, flagad rostad mandel samt ev. lägga på en kvist citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer