Chokladmousse med riktig fin mörk choklad

Chokladmousse med riktig mörk fin choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt. Tips till garnering är citronmeliss, kakaopulver, rostade mandelspån, rån, vispad grädde samt florsocker. Förslag tillbehör (valfritt): färska rensade delade jordgubbar, halverade passionsfrukter, färska hallon eller hallonsylt, blåbär eller färsk ananas i stavar.

Ta fram 4 till 6 portionsformar - beroende på hur stora portioner du vill servera. Du kan också kyla chokladmoussen i en skål och sedan skeda eller ägga upp den på kalla tallrikar vid servering.

Chokladmousse kan också användas till fyllning av chokladformar och mycket annat.

Den kan garneras med lite allt möjligt samt serveras med frukt eller bär. Glutenfri.

Vintips:

Till chokladmousse passar lagrad Port, söt sherry, Commanderia eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 80 gram mörk fin choklad runt 70%
  • 0,5 dl strösocker eller honung
  • 2,5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Vispa grädden löst.
  2. I en annan skål vispar du ägg och socker fluffigt i 5 minuter.
  3. Bryt chokladen i en skål och smält i micro eller över vattenbad.
  4. Ta ut och rör då och då med en slickepott.
  5. Vänd ner äggsmeten i chokladen samt efter det grädden.
  6. Blanda så lite som möjligt.
  7. Kyl i skålen eller fördela chokladmoussen i portionsskålar.
  8. Ställ i kylen på en bricka och täck över med gladplast.
  9. Efter ca 2 timmar så har den stelnat och kan serveras.
  10. Förslag är att servera chokladmussen med bär eller frukt enligt ovan samt att pudra över kakao samt florsocker, ev. vispad grädde, rån, flagad rostad mandel samt ev. lägga på en kvist citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.1 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept