Chokladmousse med riktig fin mörk choklad

Introduktion och förberedelse

Chokladmousse med riktig mörk fin choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona, Amedei, Michel Cluizel eller Lindt.

Ta fram 4 till 6 portionsformar - beroende på hur stora portioner du vill servera.

Du kan också kyla chokladmoussen i en skål och sedan skeda eller ägga upp den på kalla tallrikar vid servering.

Chokladmousse kan också användas till fyllning av chokladformar och mycket annat.

Denna chokladmousse är glutenfri. 

Garnering

Tips till garnering är citronmeliss, kakaopulver, rostade mandelspån, rån, vispad grädde samt florsocker.

Förslag tillbehör (valfritt): färska rensade delade jordgubbar, halverade passionsfrukter, färska hallon eller hallonsylt, blåbär eller färsk ananas i stavar.

Den kan garneras med lite allt möjligt samt serveras med frukt eller bär. .

Vintips:

Till chokladmousse passar lagrad Port, söt sherry, Commanderia eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 80 gram mörk fin choklad runt 70%
  • 0,5 dl strösocker eller honung
  • 2,5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Vispa grädden löst.
  2. I en annan skål vispar du ägg och socker fluffigt i 5 minuter.
  3. Bryt chokladen i en skål och smält i micro eller över vattenbad.
  4. Ta ut och rör då och då med en slickepott.
  5. Vänd ner äggsmeten i chokladen samt efter det grädden.
  6. Blanda så lite som möjligt.
  7. Kyl i skålen eller fördela chokladmoussen i portionsskålar.
  8. Ställ i kylen på en bricka och täck över med gladplast.
  9. Efter ca 2 timmar så har den stelnat och kan serveras.
  10. Förslag är att servera chokladmussen med bär eller frukt enligt ovan samt att pudra över kakao samt florsocker, ev. vispad grädde, rån, flagad rostad mandel samt ev. lägga på en kvist citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.2 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 310 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.