Chokladtårta i långpanna
Chokladtårta i långpanna med fyllning av Dulce de Leche kolasås och chokladgrädde. Även förslag på annan fyllning.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn
- Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smörj kanter med lite smör.
- Mät upp mjukt smör, socker och vaniljsocker i en bunke.
- Vispa med elvisp någon minut.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Sikta vetemjöl i en bunke. Blanda ihop med bakpulver.
- Tillsätt mjölblandningen lite i taget tillsammans med mjölken och kakao. Rör ihop eller vispa på låg hastighet till en jämn kaksmet.
- Fördela smeten i en långpannan. Bred ut i ett jämnt lager.
- Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen.
- Känn med en baksticka så att kakan ej är kladdig i mitten utan genombakt innan du tar ut den. Grädda annars lite till.
- Ta ut och låt gärna svalna i långpannan.
- Ta ur från formen och låt kallna helt på galler.
- Dela tårtbotten i två delar så blir de lättare att hantera som två tårtor. De kan såklart sättas ihop igen senare till servering om du önskar det. Skär varje halva i två delar horisontellt med en lång smal kniv. Nu har du totalt fyra tårtbottnar.
- Förvara övertäckta i kylen. Kan även frysas in.
- CHOKLADGRÄDDE: Värm grädden så den sjuder utan att koka upp. Sätt åt sidan att svalna till ca 50-60 grader. Använd chokladknappar eller hacka chokladen själv. Lägg chokladen i en bunke. Häll över den varma grädden och rör tills chokladen löst upp sig. Låt grädden svalna och ställ övertäckt i kylen att kallna helt i minst 3 timmar - gärna över natten. Hit kan du förbereda och ha grädden i kylen 1-2 dagar. Kan ersättas med vanlig vispad grädde.
- CHOKLAD TILL GARNERING: Hacka och smält mörk eller ljus choklad i en bunke. Häll ut chokladen på en stor skärbräda och bred ut den med en spatel eller stekspade. Låt stå att stelna i 3 timmar. Skrapa chokladen med en degskrapa så det blir strimlor och lägg över i en burk. Chokladen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Kan ersättas med grovhackad eller riven choklad.
- Riv vit choklad grovt.
- SERVERING: Ta fram den kalla chokladgrädden och vispa tills den precis tjocknat. Vispar du för länge spricker den.
- För över tårtbottnarna till varsitt serveringsfat. Lägg gärna tårtpapper under eller klipp till bakplåtspapper.
- Bred ut ca 1 dl kolasås Dulce de Leche på varje underdel tårtbotten.
- Bred ut ca 1 dl grädde på varje underdel tårtbotten.
- Lägg på nästa tårtbotten samt bre på resten av kolasåsen.
- Bred ut resten av chokladgrädden på och runt om tårtorna.
- Garnera med strimlad choklad, riven vit choklad samt strö över guldpulver. Eller garnera på valfritt vis.
- Kan förvaras övertäckta i kylen några timmar fram till servering. Skär du av hörnorna lite så får vardera tårta plats i ett tårtfat med lock ca 29 cm diameter.
Serveringsförslag
Passar som chokladtårta som räcker till många och passar till fest, födelsedag, fika eller buffé.
Förberedelse
- Du kan baka tårtbottnarna och göra garneringen med strimlad choklad i god tid.
- Förbered chokladgrädden - gör kall grädde med choklad - några timmar eller dagen innan. Den vispas sedan till servering av tårtan.
Varianter
- Toppingen av chokladgrädde kan bytas mot vanlig vispad grädde, mintchokladgrädde eller kolagrädde.
- Fyllningen av Dulce de Leche kolasås kan bytas mot hemgjord kolasås, chokladsås eller köpt kolasås eller chokladsås som Oboy.
- Vill du ha en lättare chokladtårtbotten kan du baka denna chokladkaka med kakao istället för tårtbottnen i receptet.
Garnering
- Jag garnerade med strimlad choklad - smält choklad som får stelna i ett tunnt lager och skrapas/strimlas med degskrapa. Vidare vit riven choklad och guldpulver.
- Du kan garnera tårtan som du vill och några andra förslag är enbart riven choklad, chokladströssel, silverströssel, godis som krossad Daim, Dumle, M&M:s eller färska hallon osv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal