Chokladtårta i långpanna

Introduktion och förberedelse

Chokladtårta i långpanna med fyllning av Dulce de Leche kolasås och chokladgrädde. Även förslag på annan fyllning. 

Serveringsförslag

Passar som chokladtårta som räcker till många och passar till fest, födelsedag, fika eller buffé.

Förberedelse

  • Du kan baka tårtbottnarna och göra garneringen med strimlad choklad i god tid.
  • Förbered chokladgrädden - gör kall grädde med choklad - några timmar eller dagen innan. Den vispas sedan till servering av tårtan. 

Varianter

  • Toppingen av chokladgrädde kan bytas mot vanlig vispad grädde, mintchokladgrädde eller kolagrädde.
  • Fyllningen av Dulce de Leche kolasås kan bytas mot hemgjord kolasås, chokladsås eller köpt kolasås eller chokladsås som Oboy. 
  • Vill du ha en lättare chokladtårtbotten kan du baka denna chokladkaka med kakao istället för tårtbottnen i receptet. 

Garnering

  • Jag garnerade med strimlad choklad - smält choklad som får stelna i ett tunnt lager och skrapas/strimlas med degskrapa. Vidare vit riven choklad och guldpulver. 
  • Du kan garnera tårtan som du vill och några andra förslag är enbart riven choklad, chokladströssel, silverströssel, godis som krossad Daim, Dumle, M&M:s eller färska hallon osv. 

Chokladtårta med massor av smak av choklad i tårtbotten, grädde och garnering kombinerat med kolasås.  Chokladtårta med massor av smak av choklad i tårtbotten, grädde och garnering kombinerat med kolasås.

2 chokladtårtor i storlek som halva långpannor, totalt 40 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 300 gram smör, rumsvarmt
  • 5 dl strösocker, 350 g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg M/L, rumsvarma
  • 2 dl mjölk
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 4 tsk bakpulver
  • FYLLNING: 1 burk Dulce de Leche kolasås, ca 4 dl eller 400 gram
  • CHOKLADGRÄDDE: 100 gram mjölkchoklad eller ljus choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • GARNERING: 100 gram mörk eller ljus choklad
  • 50 gram vit choklad
  • 1/2 tsk guldpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smörj kanter med lite smör.
  3. Mät upp mjukt smör, socker och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa med elvisp någon minut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Sikta vetemjöl i en bunke. Blanda ihop med bakpulver.
  7. Tillsätt mjölblandningen lite i taget tillsammans med mjölken och kakao. Rör ihop eller vispa på låg hastighet till en jämn kaksmet.
  8. Fördela smeten i en långpannan. Bred ut i ett jämnt lager.
  9. Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen.
  10. Känn med en baksticka så att kakan ej är kladdig i mitten utan genombakt innan du tar ut den. Grädda annars lite till.
  11. Ta ut och låt gärna svalna i långpannan.
  12. Ta ur från formen och låt kallna helt på galler.
  13. Dela tårtbotten i två delar så blir de lättare att hantera som två tårtor. De kan såklart sättas ihop igen senare till servering om du önskar det. Skär varje halva i två delar horisontellt med en lång smal kniv. Nu har du totalt fyra tårtbottnar.
  14. Förvara övertäckta i kylen. Kan även frysas in.
  15. CHOKLADGRÄDDE: Värm grädden så den sjuder utan att koka upp. Sätt åt sidan att svalna till ca 50-60 grader. Använd chokladknappar eller hacka chokladen själv. Lägg chokladen i en bunke. Häll över den varma grädden och rör tills chokladen löst upp sig. Låt grädden svalna och ställ övertäckt i kylen att kallna helt i minst 3 timmar - gärna över natten. Hit kan du förbereda och ha grädden i kylen 1-2 dagar. Kan ersättas med vanlig vispad grädde.
  16. CHOKLAD TILL GARNERING: Hacka och smält mörk eller ljus choklad i en bunke. Häll ut chokladen på en stor skärbräda och bred ut den med en spatel eller stekspade. Låt stå att stelna i 3 timmar. Skrapa chokladen med en degskrapa så det blir strimlor och lägg över i en burk. Chokladen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Kan ersättas med grovhackad eller riven choklad.
  17. Riv vit choklad grovt.
  18. SERVERING: Ta fram den kalla chokladgrädden och vispa tills den precis tjocknat. Vispar du för länge spricker den.
  19. För över tårtbottnarna till varsitt serveringsfat. Lägg gärna tårtpapper under eller klipp till bakplåtspapper.
  20. Bred ut ca 1 dl kolasås Dulce de Leche på varje underdel tårtbotten.
  21. Bred ut ca 1 dl grädde på varje underdel tårtbotten.
  22. Lägg på nästa tårtbotten samt bre på resten av kolasåsen.
  23. Bred ut resten av chokladgrädden på och runt om tårtorna.
  24. Garnera med strimlad choklad, riven vit choklad samt strö över guldpulver. Eller garnera på valfritt vis.
  25. Kan förvaras övertäckta i kylen några timmar fram till servering. Skär du av hörnorna lite så får vardera tårta plats i ett tårtfat med lock ca 29 cm diameter.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-05

Tillbehör och liknande recept: