Chokladmousse med kakao

Introduktion och förberedelse

Chokladmousse med kakao garnerad med blåbär, hallon, jordubbar, Digestive, havreflarn eller knäckflarn och vit choklad. Kan ätas direkt eller förberedas dagen innan och ha i kylen.

Garnering

Garneringen kan du variera men det är den som gör desserten lyxig.

  • Har du ex. blåbär i frysen så kan du ta det. Tänk på att det kan bli rätt dyrt att köpa färska bär i disken när det ej är säsong. Ett billigare alternativ är att ta frysta bär och tina samt råröra med socker och sedan bara ha något färskt hallon och jordgubb till varje portion.
  • Skivad banan, färsk tärnad ananas, körsbär, physalis eller sylt, kompott som plommonkompott eller rårörda bär passar med.
  • Vill man ha lite grönt kan man ta ett blad eller kvist citronmeliss.
  • Riven choklad, mini-marshmallows, strössel, chokladsås, kolasås eller liknande glasstoppings är fler förslag.
  • Gillar du nötter kan du garnera med dem som pistage, hasselnötter, flagad mandel eller valnötter. Rosta dem gärna.
  • Man kan smaksätta moussen med något krm snabbkaffe om man vill. Vidare någon msk sprit som konjak eller rom. Något krm kanel funkar också. Man kan vända i fin riven choklad på slutet med för extra lyx.

Till många

Denna mousse är lätt och prisvärt att laga till många. Grädde och kakao är hyfsat billigt. Och den är utan ägg eller riktig fin choklad. Vill du spara ännu mer så tar du enbart socker istället för honung.

Moussen är bara att vispa så är den klar. Fyll sedan i små glas eller plastglas med en spritspåse. Kan förberedas dagen innan sedan garneras till servering.

Till ca 12 portioner kan du ta 400 gram honung, 150 gram kakao (1 paket) och 1,2 liter grädde, 2 msk vaniljsocker, 3 msk socker samt vispa fast - smaka av med socker. Fyll med spritspåse ca 3 dl i varje glas. Du kan lägga krossade kex som Digestive i botten först om du vill.

Sätt i kylen och täck över med gladplast till servering. Man kan också göra små minidesserter - det gillar många på buffé - och då spritsar du moussen i mindre glas eller plastglas såklart.

Att dricka till

Serveras moussen till dessert så kan du ha ett sött dessertvin till. Mitt tips är ett som matchar choklad, kex och honung och välja ett med nötiga brända toner som Tokaij, Commanderia eller söt sherry Pedro Ximenez (ex. från Lustau).

4 port chokladmousse med kakao

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100 gram honung, svensk
  • 40 gram kakao
  • 4 dl grädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk socker eller efter tycke
  • Garnering - förslag som på bilden: 120 frysta blåbär, 1/2 pkt. 1-3 msk per portion
  • 70 gram färska hallon, 1/2 pkt, 4-12 stycken
  • 70 gram jordgubbar, 4-8 stycken
  • 6 digestivekex
  • 4 havreflarn
  • 40 gram vit choklad

Tillagning

  1. Värm honung så den är rinnande i mikron eller en kastrull. Se till att grädden är kall.
  2. Blanda honung med kakao, vaniljsocker och socker i en bunke. Rör ihop och låt svalna.
  3. Tillsätt grädde till choklad- och honungsblandningen och vispa med elvisp till en fast mousse. När du vispat en liten stund så kan du smaka av och känna hur söt du vill ha moussen - tillsätt ev. lite mer socker om du vill.
  4. Krossa Digestive-kexen i en bunke. Fördela hälften i botten på de glas du vill servera ur.
  5. Lägg mousse i en spritspåse med bred öppning (utan tyll) och spritsa ut samt fördela i glasen. Tips är att spritsa den i en klump likt en gräddbulle i formen - och inte som en korv (som inte ser så aptitligt ut och för tankarna till annat).
  6. Toppa med resten av de krossade kexen. Hit kan du förbereda och ställa övertäckt i kylen till servering.
  7. Garnering: Varje portion kan du garnera lite som du vill. Mitt förslag som på bilden: några msk frysta eller tinade blåbär, 1-3 färska hallon, 1-2 rensade och delade jordgubbar och ett flarn.
  8. Jag har även garnerat med vit choklad-flarn. Dessa gör du genom att smälta chokladen försiktigt mjuk i mikron. Bred ut i ett mm-tunt lager med en degskrapa på ett bakplåtspapper. Ställ i kylen att stelna. Bryt sedan bitar och garnera med chokladen när den stelnat. Kan förberedas innan och förvaras i en burk.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.