Sallad med burrata, tomater, paprika och salami
Sallad med burrata, tomater, paprika och salami med olivolja och balsamvinäger.
Tillagning
- Skölj tomater och dela dem. Lägg på ett salladsfat.
- Skölj paprikor, dela och skär bort blomfästet. Skär bort kärnor. Strimla i bitar. Lägg med tomaterna.
- Skölj salladen och lägg på fatet.
- Dela burratan i grova bitar och fördela på fatet.
- Lägg ut skivor av salami här och där.
- Skölj och hacka mynta grovt. Plocka timjan från kvist. Strö över salladen.
- Blanda citron, olja och balsamvinäger samt salt och peppar i en skål. Ringla över salladen precis innan servering.
Serveringsförslag
- Passar som salladstillbehör till det mesta som grillat, på buffé eller som förrätt.
- Passar också som lätt lunch - speciellt med lite bröd till.
- Som bröd passar förslagsvis focaccia, grissinis, baguette eller varmt italienskt plattbröd piadina till. Eller grilla bröd och servera salladen på dem likt bruschetta.
Varianter
- Burrata är en stor variant på mozzarella och man kan ta vanlig färsk mozzarella istället.
- Som sallad kan du ta babyspenat, finbladig sallad eller valfri blandad grönsallad på påse.
- Lite andra förslag som passar på salladsfatet är oliver, marinerade kronärtsskockor, späd grön sparris, tärnad melon, nektarin eller gurka, riven morot, ruccola, färsk basilika, lufttorkad skinka, rostade valnötter eller pinjenötter.
Val av ingredienser
Välj gärna fina svenska mogna tomater.
Kolla efter ordet Tradizionale och märkningarna DOC och D.O.P. för äkta balsamvinäger.
Välj gärna en finare italiensk salami - fånkålssalami eller tryffelsalami är två förslag.
Spetspaprika kan bytas mot valfri vanlig röd eller gul paprika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal