Bruschetta med avokado

Bruschetta med avokado. Gott, nyttigt och enkelt som förrätt. En variant på grillade bröd eller bruschetta med olivolja och vitlök men med extra fin mogen avokado samt vidare mogna tomater, finaste olivolja, flingsalt och vinäger. Färsk basilika är också gott på men valfritt.

Man kan också skiva eller grovt dela över en färsk fin mozzarella-ost.

Blir godast att grilla bröden på utegrill men kan även stekas i grillpanna. Strö över lite flingsalt vid serveringen.

Det går utmärkt och blir bättre om du tar dagsgammalt bröd - gärna surdegsbröd, Italienskt lantbröd eller levain är perfekt. Kan även bli så tilltugg om du grillar små bröd av snett skivad baguette.

Riktigt fina blir brushettorna med skalade tärnade mogna tomater - så kallad tomatconcassé. Hittar du inte mogen avokado så kan du ta fryst tärnad avokado och tina.

Vintips till bruschettan:

Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay eller pinot grigio passar bra till bruschetta.

4 portioner bruschetta med avokado

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 stora skivor ljust bondbröd, får gärna vara dagsgammalt
  • 8 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 stora mogna kvisttomater, 16 cocktailtomater eller små plommontomater
  • 1 mogen avokado
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 8 blad färsk basilika (valfritt)

Tillagning

  1. Pressa vitlöken och blanda med 4 msk olivolja.
  2. Gnid in bröden med vitlöksoljan.
  3. Skär tomater i grova tärningar. Dela, kärna och gröp ur avokado. Skär avokadon i grova tärningar.
  4. Blanda i en skål tomat, avokado, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en nypa socker om inte tomaterna är så söta.
  5. Grilla bröden knapriga och ljusbruna, lägg upp på varsin tallrik och fördela tomat- och avokadosalladen på.
  6. Garnera eventuellt med grovt hackad basilika och ringla över lite extra olivolja, flingsalt och lite nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer