Bruschetta med avokado

Bruschetta med avokado. Gott, nyttigt och enkelt som förrätt. En variant på grillade bröd eller bruschetta med olivolja och vitlök men med extra fin mogen avokado samt vidare mogna tomater, finaste olivolja, flingsalt och vinäger. Färsk basilika är också gott på men valfritt.

Man kan också skiva eller grovt dela över en färsk fin mozzarella-ost.

Blir godast att grilla bröden på utegrill men kan även stekas i grillpanna. Strö över lite flingsalt vid serveringen.

Det går utmärkt och blir bättre om du tar dagsgammalt bröd - gärna surdegsbröd, Italienskt lantbröd eller levain är perfekt. Kan även bli så tilltugg om du grillar små bröd av snett skivad baguette.

Riktigt fina blir brushettorna med skalade tärnade mogna tomater - så kallad tomatconcassé. Hittar du inte mogen avokado så kan du ta fryst tärnad avokado och tina.

Vintips till bruschettan:

Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay eller pinot grigio passar bra till bruschetta.

4 portioner bruschetta med avokado

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 stora skivor ljust bondbröd, får gärna vara dagsgammalt
  • 8 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 stora mogna kvisttomater, 16 cocktailtomater eller små plommontomater
  • 1 mogen avokado
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 8 blad färsk basilika (valfritt)

Tillagning

  1. Pressa vitlöken och blanda med 4 msk olivolja.
  2. Gnid in bröden med vitlöksoljan.
  3. Skär tomater i grova tärningar. Dela, kärna och gröp ur avokado. Skär avokadon i grova tärningar.
  4. Blanda i en skål tomat, avokado, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en nypa socker om inte tomaterna är så söta.
  5. Grilla bröden knapriga och ljusbruna, lägg upp på varsin tallrik och fördela tomat- och avokadosalladen på.
  6. Garnera eventuellt med grovt hackad basilika och ringla över lite extra olivolja, flingsalt och lite nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer