Bruschetta med avokado
Bruschetta med avokado. Gott, nyttigt och enkelt som förrätt.
Min variant på grillade bröd eller bruschetta med olivolja och vitlök med extra avokado samt tomat, olivolja, flingsalt och vinäger.
Tillagning
- Pressa vitlöken och blanda med 4 msk olivolja.
- Gnid in bröden med vitlöksoljan.
- Skär tomater i grova tärningar. Dela, kärna och gröp ur avokado. Skär avokadon i grova tärningar.
- Blanda i en skål tomat, avokado, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en nypa socker om inte tomaterna är så söta.
- Grilla bröden knapriga och ljusbruna, lägg upp på varsin tallrik och fördela tomat- och avokadosalladen på.
- Garnera eventuellt med grovt hackad basilika och ringla över lite extra olivolja, flingsalt och lite nymalen svartpeppar.
Garnering
Färsk basilika är också gott på men valfritt. Strö över lite flingsalt vid serveringen.
Grilla eller stek i grillpanna
Blir godast att grilla bröden på utegrill men kan även stekas i grillpanna.
Passar att laga på dagsgammalt bröd
Det går utmärkt och blir bättre om du tar dagsgammalt bröd - gärna surdegsbröd, Italienskt lantbröd eller levain är perfekt.
Varianter
- Kan även bli så tilltugg - minibruschettas - om du grillar små bröd av snett skivad baguette.
- Man kan också skiva eller grovt dela färsk fin mozzarella-ost och lägga på den vid servering.
- Riktigt fina blir brushettorna med skalade tärnade mogna tomater - så kallad tomatconcassé.
- Hittar du inte mogen avokado så kan du ta fryst tärnad avokado och tina.
Vintips
Ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay eller Pinot grigio passar bra till bruschetta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 353 kcal