Rårörd blåbärssaft

Introduktion och förberedelse

Gör egen rårörd blåbärssaft med svenska blåbär.

God och enkel att göra med kallrörd saft som ej behövs kokas.

Passa på när det finns gott om färska blåbär eller använd frysta.

Receptet kan dubblas till 4 liter eller mer.

Du kan ta mindre socker om du inte vill ha så söt blåbärssaft men tänk då på att den blir mindre hållbar.

Serveringsförslag

  • Späd saften med vatten till servering - förslagsvis 3-4 gånger.
  • Servera den blandade blåbärssaften väl kyld eller med isbitar eller krossad is.

Varianter

En variant är att göra kokt blåbärssaft.

2 liter rårörd blåbärssaft

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 5 min

Ingredienser

  • 1,5 liter blåbär (ca 1 kg)
  • 1 liter vatten
  • 15 gram citronsyra (1 msk)
  • 1 kg socker

Tillagning

  1. Första steget är att mosa och mixa bären och lägga i en bunke med vatten och citronsyra. Förslagsvis kan du mixa bären i bunke med en stavmixer med lite av vattnet, köra i en matberedare eller mosa med potatisstöt.
  2. Blanda i sockret.
  3. Låt blåbären stå och dra i kylen i två dagar. Rör om då och då.
  4. Nästa steg är att sila av blåbären och ta vara på saften i en behållare eller kastrull. En sil eller ett durkslag med silduk eller kökshandduk fungerar.
  5. Ta bort så mycket skum du kan med en slev.
  6. Häll upp på rengjorda flaskor och förslut dem. Förvara blåbärssaften svalt och mörkt. Du kan också hälla blåbärssaften i små plastburkar och frysa in och ta fram och blanda blåbärssaft av när du vill.
E-mail
Medel: 3.7 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-25