Blåbärsgifflar
Baka goda blåbärsgifflar. Som vanliga gifflar fast fyllda med blåbär och mandelmassa.
Goda till fika och utflykt.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken samt värm till 38 grader.
- Lös jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken och tillsätt sedan övrig mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning).
- Arbeta ihop till en deg i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Lät degen jäsa 30 minuter övertäckt.
- Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med blåbären.
- Knåda degen några minuter på mjölat bakbord.
- Dela degen i 5 delar och knåda varje del till en bulle samt lägg under bakduk.
- Kavla ut varje del till en rundel, 25x30 cm likt stora pizzor. Dela varje rundel i åtta tårtbitar.
- Lägg en till två msk fyllning på den breda sidan, en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan.
- Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min.
- Sätt under tiden ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Pensla med blåbärsgifflarna uppvispat ägg.
- Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fin färg.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat (valfritt). Låt stelna någon halvtimme.
Varianter
- Du kan ta köpt eller göra egen blåbärssylt.
- Blir också gott med jordgubbsfyllning eller med äppelmos och mandelmassa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal