Björnbärsmarmelad med choklad

Introduktion och förberedelse

En lite lyxigare och festligare variant på björnbärsmarmelad smaksatt med fin choklad, muscovado, vanilj och en touch chili får en god och fyllig smak.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
  • Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar.
  • Eller ge bort som present.

Val av choklad

Välj fin choklad eller chokladknappar av hög kvalitet på runt 50-70% som Lindt, Valrhona, Odense eller liknande.

Med syltsocker eller strösocker

  • Denna variant gjorde jag med syltsocker som innehåller den både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens direkt.
  • Du kan byta syltsocker mot strösocker. Tillsätt natriumbensoat för en hållbar sylt. Vidare kan man då tillsätta citronsyra samt pektinpulver om man vill ha en fastare marmelad - se paket för anvisningar.

Hållbar sylt

Varianter

  • Du kan koka marmeladen av färska eller frysta björnbär.
  • Du kan koka vanlig björnbärsmarmelad utan choklad eller smaksätta på andra vis som ex. kanel eller rom.
  • Du kan byta vaniljpulver mot 1/4 vaniljstång - dela och skrapa ur fröna.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov.

Björnbärsmarmeladen passar förutom som vanlig marmelad till frukost, fika, mackor som lite festligare marmelad serverad till dessertost.
Björnbärsmarmeladen passar förutom som vanlig marmelad till frukost, fika, mackor som lite festligare marmelad serverad till dessertost.

1 sats björnbärsmarmelad med choklad, ca 4,5 dl

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram frysta eller färska björnbär
  • 3 dl syltsocker
  • 1,5 dl mörkt muscovadosocker (eller syltsocker)
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1/4 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 40 gram mörk choklad av hög kvalitet ex. Lindt Excellence, Valrhona eller motsvarande

Tillagning

  1. Rensa färska björnbär.
  2. Koka upp färska eller frysta björnbär i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka i fem minuter. Mosa till dem med en slev eller potatisstöt.
  4. Tillsätt syltsocker, muscovadosocker, chili och vaniljpulver. Rör om tills det löst sig.
  5. Koka på låg värme i ytterligare ca 10 minuter. Skumma med en slev längs kanterna.
  6. Gör gärna ett marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyl snabbt i kylen eller frysen. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna fint. Är den för lös så koka några minuter till. Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka till 103-106 grader.
  7. Hacka chokladen grovt.
  8. Låt marmeladen svalna något.
  9. Vänd i den hackade chokladen och rör tills den smält.
  10. Häll upp björnbärs - och chokladmarmeladen på burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Marmeladen kan även täckas med paraffin innan du sätter på lock.
  11. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-01

Tillbehör och liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...