Aronia och björnbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Aronia- och björnbärsmarmelad passar som vanlig marmelad till smörgås, på rostad macka eller scones.

Aroniabär är små svarta bär som växer på låga buskar en del har i trädgården. De smakar lite som sura svarta vinbär. Här med hälften björnbär.

Tips

  • Sterilisera gärna burkar och lock så får du en sylt som blir hållbar i rumsvärme. Öppnad burk håller några veckor i kylen.
  • Om du vill kan du göra ett pektinprov för att se så att marmeladen stelnar som du vill ha den.
  • Man kan också använda vanligt socker samt tillsätta extra fruktpektin om man vill det. Använder man bara vanligt socker blir marmeladen lite lös men god ändå.
  • Har du skalrester från exempelvis aroniasaft eller aroniagelé kan du byta ut hälften av aroniabären mot dessa i nedan recept.

2x5 dl glasburkar aronia och björnbärsmarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl aroniabär
  • 4 dl björnbär
  • 4,5 dl syltsocker
  • 1,6 dl vatten
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Mät upp aroniabär, björnbär och vatten i en kastrull. Koka under lock på låg värme i 25 minuter. Rör då och då.
  2. Tillsätt syltsocker och vaniljsocker samt koka i 10 minuter till. Skumma eventuellt.
  3. Nu kan du göra ett pektinprov om du vill - se ovan.
  4. Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt marmeladen svalna med locket på.
  5. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 4.9 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-26