Aronia och björnbärsmarmelad
Tillagning
- Mät upp aroniabär, björnbär och vatten i en kastrull. Koka under lock på låg värme i 25 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt syltsocker och vaniljsocker samt koka i 10 minuter till. Skumma eventuellt.
- Nu kan du göra ett pektinprov om du vill - se ovan.
- Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt marmeladen svalna med locket på.
- Förvara mörkt och svalt.
Tips
- Sterilisera gärna burkar och lock så får du en sylt som blir hållbar i rumsvärme. Öppnad burk håller några veckor i kylen.
- Om du vill kan du göra ett pektinprov för att se så att marmeladen stelnar som du vill ha den.
- Man kan också använda vanligt socker samt tillsätta extra fruktpektin om man vill det. Använder man bara vanligt socker blir marmeladen lite lös men god ändå.
- Har du skalrester från exempelvis aroniasaft eller aroniagelé kan du byta ut hälften av aroniabären mot dessa i nedan recept.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal