Aronia och björnbärsmarmelad

Aronia- och björnbärsmarmelad passar som vanlig marmelad till smörgås, på rostad macka eller scones.

Aroniabär är små svarta bär som växer på låga buskar en del har i trädgården. De smakar lite som sura svarta vinbär. Här med hälften björnbär.

Sterilisera gärna burkar och lock så får du en sylt som blir hållbar i rumsvärme. Öppnad burk håller några veckor i kylen.

Om du vill kan du göra ett pektinprov för att se så att marmeladen stelnar som du vill ha den.

Man kan också använda vanligt socker samt tillsätta extra fruktpektin om man vill det. Använder man bara vanligt socker blir marmeladen lite lös men god ändå.

2x5 dl glasburkar aronia och björnbärsmarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl aroniabär
  • 4 dl björnbär
  • 4,5 dl syltsocker
  • 1,6 dl vatten
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Mät upp aroniabär, björnbär och vatten i en kastrull. Koka under lock på låg värme i 25 minuter. Rör då och då.
  2. Tillsätt syltsocker och vaniljsocker samt koka i 10 minuter till. Skumma eventuellt.
  3. Nu kan du göra ett pektinprov om du vill - se ovan.
  4. Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt marmeladen svalna med locket på.
  5. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.