Äppelglögg

Introduktion och förberedelse

Trött på vinglögg? Gör lite äppelglögg istället. En varm äppelmust smaksatt med glöggkryddor som kanel, torkad ingefära, kardemumma, nejlikor, stjärnanis och socker.

Framförhållning

Äppelglöggen får gärna stå och dra någon dag eller dagar - dock minst 6 timmar för att få glöggsmak.

Val av must

Välj en fin råsaft av äpple eller äppelmust - jag tog Kiviks äppelmust men det finns fler sorter som Brämhults eller Loviseberg eller något lokalt musteri.

Istället för att köpa kan du göra egen råsaft av äpple.

Med cider

Här är en liknande variant med varm cider.

Vill du göra en enkel äppelglögg med cider till många så kan du blanda en påse glöggkryddor med 1 flaska 75 cl torr cider och låta stå över natten. Blanda ut med ytterliggare en till flaska 75 cl torr cider dagen efter. Värm i en kastrull och smaka av med honung eller socker för sötma samt servera som glögg. Räcker då till minst 8-12 muggar.

Kryddning

  • Det finns färdiga paket med glöggkryddor att köpa annars köper du ett paket av varje krydda - det som blir över håller länge till annat.
  • Vill man ha en syrligare ton på glöggen kan man ta mindre socker.
  • Socker kan bytas mot honung eller sötningsmedel som Stevia.

Alkoholfri eller med sprit

  • Med enbart must blir det en jättegod alkoholfri glögg.
  • För de som vill ha en starkare glögg kan man ha i äppelbrännvin som Calvados. Även konjak, brandy, rom eller annat brännvin funkar.
  • Hur mycket sprit är en smaksak men ett förslag är att ta en liten flaska 37 cl och blanda i samt värma upp med glöggen innan servering.

Serveringsförslag

Ett alternativ är att skala och tärna två äpplen fint och värma med glöggen till servering.

Servera som vanlig vinglögg med skållade mandlar, pepparkakor och russin och/eller tranbär.

10 portioner; 1,7 dl per glas; 1,875 liter äppelglögg

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 5 min

Ingredienser

  • 2x75 cl äppelmust
  • 1 påse glöggkryddor eller: 2 bitar kanelstång, 10 kryddnejlikor, 1 tsk kardemumma, 2-3 bitar pomerans, 1 stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 dl socker eller efter tycke
  • 37 cl sprit calvados (äppelbrännvin) eller annat brännvin, vodka, rom eller konjak funkar också

Tillagning

  1. Häll upp äppelmusten i en kastrull och tillsätt kryddorna. Sätt på lock eller täck över samt låt stå svalt i minst några timmar (iaf 6 timmar) helst över natten. Men kan också stå flera dagar - då kallt - så det inte börjar jäsa eller nåt.
  2. Tips är att ta undan några dl till alkoholfri äppelglögg och ha för de som vill ha utan alkohol.
  3. Blanda i socker tills det löser sig och smaka av så mycket du vill ha.
  4. Tillsätt spriten om du vill ha det i.
  5. Servering: värm upp glöggen och se till att du inte får med så många kryddor i glasen när du skopar upp den. Här har jag räknat på 1,5 dl per portion (10 portioner på två flaskor à 75 dl).
  6. Servera äppelglöggen varm (ca 65 grader) som vanlig glögg med skållade mandlar, russin och pepparkakor. Man kan servera direkt ur kastrulle eller använda en kanna eller liknande gryta för glögg.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-24

Liknande recept:

Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott

Doften av glögg är synonymt med Advent, Lucia och jul för många. En dryck som värmer både kropp och...