Äppelglögg

Trött på vinglögg? Gör lite äppelglögg istället - varm äppelmust med kanel, torkad ingefära, kardemumma, nejlikor, stjärnanis och socker. Jättegod alkoholfri men också god med Calvados i för de som vill ha en starkare glögg. Servera som vanlig vinglögg med skållade mandlar och russin. Äppelmusten får gärna stå och dra någon dag, dagar eller iaf minst 6 timmar för att få glöggsmak. 

Välj en fin råsaft av äpple eller äppelmust - jag tog Kiviks äppelmust men det finns fler sorter såklart. Det finns färdiga paket med glöggkryddor att köpa annars köper du ett litet paket av varje krydda - det som blir över håller länge till annat. 

1,875 liter äppelglögg ca 10 portioner à 1,7 dl per glas

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 5 min

Ingredienser

  • 2x75 cl äppelmust
  • 1 påse glöggkryddor eller: 2 bitar kanelstång, 10 kryddnejlikor, 1 tsk kardemumma, 2-3 bitar pomerans, 1 stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 dl socker eller efter tycke
  • 37 cl sprit calvados (äppelbrännvin) eller annat brännvin, vodka, rom eller konjak funkar också

Tillagning

  1. Häll upp äppelmusten i en kastrull och tillsätt kryddorna. Sätt på lock eller täck över samt låt stå svalt i minst några timmar (iaf 6 timmar) helst över natten. Men kan också stå flera dagar - då kallt - så det inte börjar jäsa eller nåt.
  2. Tips är att ta undan några dl till alkoholfri äppelglögg och ha för de som vill ha utan alkohol.
  3. Blanda i socker tills det löser sig och smaka av så mycket du vill ha.
  4. Tillsätt spriten om du vill ha det i.
  5. Servering: värm upp glöggen och se till att du inte får med så många kryddor i glasen när du skopar upp den. Här har jag räknat på 1,5 dl per portion (10 portioner på två flaskor à 75 dl).
  6. Servera äppelglöggen varm (ca 65 grader) som vanlig glögg med skållade mandlar, russin och pepparkakor. Man kan servera direkt ur kastrulle eller använda en kanna eller liknande gryta för glögg.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer