Julmumma med Portvin eller Madeira

Introduktion och förberedelse

Julmumma med starkvin som Portvin eller Madeira. Starkvinet ger en god sötma och fyllig smak åt mumman.

Blanda med ljus lager öl, lite sockerdricka för bubblor och porter eller mörkt julöl för mörkare och brödigare smak.

Mumma kommer som en räddaren i mörkret när glöggen klibbat fast i tomteskägget.

Se till att alla ingredienserna är väl kylda innan ni blandar.

Madeira eller portvin

Du kan välja valfri Madeira eller Portvin - ta en fruktig Ruby eller något finare lagrad Tawny portvin - dyrare portvin är lite bortkastat dock.

Garnering

Mumman även garneras och smaksättas med någon tsk rivet citron eller apelsinskal.

1 liter julmumma, mumma ca 3 stora glas, 5 små

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 flaska ljus lager à 33 cl
  • 1 dl starkvin som Portvin eller Madeira
  • 1 halv läsk som sockerdricka eller 7-up
  • 1,5 flaskor porter, mörkt öl eller mörkt julöl à 33 cl eller en 55 cl flaska

Tillagning

  1. Se till att alla ingredienser är kalla.
  2. Häll upp allt och blanda julmumman i en kanna och servera sedan.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.