Hemgjord äppeldricka

Hemgjord kallrörd äppeldricka. God och supernyttig dricka på äpplen i bitar du rårör med kallt vatten, silar av och sedan blandar med socker. Kokas ej och spädes med vatten efter smak. Äppeldricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink. Servera den kall och gärna ned is.

Du kan också laga sötare och mer koncentrerad äppelsaft.

Konserveringsmedel som natriumbensoat är bara nödvändigt om du ska spara äppeldrickan länge. Annars kan den börja jäsa vilket kan vara intressant... Sterilisera då även flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader. Förvara mörkt och svalt. Håller några månader.

Väljer du att använda röda äpplen med skal så får du rosa äppeldricka.

 

3 liter äppeldricka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
  • 3 liter vatten
  • 0,5 msk citronsyra
  • 3 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt konserveringsmedel)
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Välj äpplen utan skador. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Med rött skal får du rosa dricka. Skölj dem noga.
  3. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  4. Lägg äpplen i en stor bunke.
  5. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  6. Täck över och låt stå i kylen i minst två dygn (upp till fyra dygn). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står. Rör om då och då.
  7. Sila äppeldrickan genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning.
  8. Tillsätt socker och rör tills det löst sig.
  9. Skumma äppeldrickan om det behövs och fyll äppeldrickan på rena flaskor samt förslut dem.
  10. Förvara flaskorna kallt och mörkt.
  11. Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader oöppnad, svalt och mörkt.
  12. Späd äppeldrickan med lika delar vatten eller efter smak vid servering. Servera gärna väl kyld. Is är gott i också.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer