Hemgjord äppeldricka

Hemgjord kallrörd äppeldricka. God och supernyttig dricka på äpplen i bitar du rårör med kallt vatten, silar av och sedan blandar med socker. Kokas ej och spädes med vatten efter smak. Äppeldricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink. Servera den kall och gärna ned is.

Du kan också laga sötare och mer koncentrerad äppelsaft.

Konserveringsmedel som natriumbensoat är bara nödvändigt om du ska spara äppeldrickan länge. Annars kan den börja jäsa vilket kan vara intressant... Sterilisera då även flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader. Förvara mörkt och svalt. Håller några månader.

Väljer du att använda röda äpplen med skal så får du rosa äppeldricka.

 

3 liter äppeldricka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
  • 3 liter vatten
  • 0,5 msk citronsyra
  • 3 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt konserveringsmedel)
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna.
  2. Välj äpplen utan skador. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Med rött skal får du rosa dricka. Skölj dem noga.
  3. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  4. Lägg äpplen i en stor bunke.
  5. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  6. Täck över och låt stå i kylen i minst två dygn (upp till fyra dygn). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står. Rör om då och då.
  7. Sila äppeldrickan genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning.
  8. Tillsätt socker och rör tills det löst sig.
  9. Skumma äppeldrickan om det behövs och fyll äppeldrickan på rena flaskor samt förslut dem.
  10. Förvara flaskorna kallt och mörkt.
  11. Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader oöppnad, svalt och mörkt.
  12. Späd äppeldrickan med lika delar vatten eller efter smak vid servering. Servera gärna väl kyld. Is är gott i också.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer