Alkoholfri glögg

Glöm inte dem som vill ha en alkoholfri god glögg och inte bara varm saft. Nej, smaka upp glöggen med riktiga glöggkryddor som kanel, pomerans och kryddnejlikor.

Glögg utan alkohol kan du göra på alkoholfritt vin eller saft som ex. svartvinbärssaft. Lägg kryddorna i 2 dl av det alkoholfria vinet, gärna ett dygn. Koka upp vin och kryddor. Sila bort dem och blanda med resten av vinet. Smaka av med socker. Sockermängden varierar beroende på vilket alkoholfritt vin du använder. I stället för vin kan du ta svartvinbärs- eller fläderblomssaft, men uteslut då sockret, eftersom saften är söt. Låt saften vara mer koncentrerad än till vanlig saft som dricks kall.

8 glas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 75 cl alkoholfritt rött vin eller starkt blandad saft som svartvinbärssaft
  • 1 kanelstång
  • 3 bitar torkade pomeransskal
  • 5 kryddnejlikor
  • 2 msk socker om du använder alkoholfritt vin
  • 1 dl skållade mandlar till servering
  • 1 dl russin till servering

Tillagning

  1. Blanda saften om du använder det istället för alkoholfritt vin. Saften ska vara rätt stark och söt.
  2. Godast smak får du om du lägger kryddorna i 3 dl vin eller blandad saft ett dygn innan.
  3. Koka upp 3 dl vin eller blandad saft med kryddorna i en kastrull. Stäng av värmen och låt dra i ca 10 minuter.
  4. Ta upp kryddorna eller sila över vinet eller saften i en större kastrull och tillsätt resterande vin eller saft. Smaka av med 2-3 msk socker om du använder alkoholfritt vin som inte är så söt som saften.
  5. Värm till lagom värme och servera den alkoholfria glöggen med skållade mandlar och russin.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer