Hästskor

Introduktion och förberedelse

Baka knapriga hästskor som är en slags småkakor smaksatta likt pepparkakor med kanel och kardemumma.

Namnet kommer att de formas att se ut som hästskor även om inte mina blev så lika. Mina hästars hovar är inte som andra hästars ;) men det gör inget för goda blir de.

Som dekoration

Förutom att de är goda att äta så kan man hänga upp dem i snöre som dekoration exempelvis i granen eller fönster. Hänger du upp dem så mjuknar de till slut och är inte så goda att äta.

Garnering

Vill man kan man dekorera dem med kristyr när kakorna ännu är lite varma och inte helt svalnat än. Det finns också färdig kristyr att köpa.

ca 40 hästskor

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 tsk mald kanel
  • 200 gram smör
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 msk ljus eller mörk sirap

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl, socker, stött kardemumma och mald kanel i en bunke. Blanda.
  2. Tärna smöret och tillsätt det. Finfördela i mjölblandningen.
  3. Tillsätt sirap.
  4. Blanda bikarbonat med en msk ljummet vatten i ett glas och tillsätt det.
  5. Knåda ihop till en deg.
  6. Lägg degen övertäckt att vila i 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  8. Rulla lite av degen i taget till längder som är tjocka som ett lillfinger. Skär dem i ca 8-10 cm bitar. Forma dem till U likt hästskor. Kavla till dem lite lätt med lite mjöl så de blir lite plattare och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Tryck till dem med en gaffel så de får lite mönster. Du kan forma stora eller mindre hästskor - det är valfritt.
  10. Grädda kakorna någon plåt i taget i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter för små skor och 15 minuter för lite större. De ska får färg och bli ljust bruna men inte brända.
E-mail
Medel: 4.4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-10