Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott

Doften av glögg är synonymt med Advent, Lucia och jul för många. En dryck som värmer både kropp och själ i vinterkylan. Här hittar du tips till glöggen samt hur du blandar olika varianter på glögg.

Glöggfest Glöggdoft i luften. Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

När rödvin först kom till Sverige för flera hundra år sedan saknades dagens kvalitetskontroll (läs Systembolaget). Ibland var man tvungen att göra något för att dölja vinets dåliga och sura smak. Då öste man i kryddor och socker samt värmde vinet.

Vidare upptäckte man att socker blir extra gott om sockret brändes först. Då tände man eld på starkvin och höll sockret över lågorna så att det droppade ner i vinet. Vinet var glödgat och just ordet glögg har vi från tyskans Glühwein som betyder upphettat eller glödgat vin.

Redan Gustav Vasa serverade sina gäster glögg. Denna glögg påminde dock antagligen mer om det ej så kryddade Glühweinet som serveras i alpernas skidbackar.

Idag görs den mesta glögg med ett gott vin med bra kvalitet som grund. Inte som förr av surt strävt odrickbart vin. Att tända eld på starkvinet hör också till ovanligheterna nuförtiden, då halva alkoholen annars förångas. Nej, dagens glögg är gjord på rött vin, de klassiska glöggkryddorna kanel, ingefära, pomerans, kardemumma och kryddnejlika, en lagom mängd socker samt i vissa fall en skvätt brännvin som konjak. Resultatet blir god och värmande glögg.

Allt för söt glögg är ej så gott. Kombineras det med ett mediokert rött vin blir glöggen inte rolig. Då kan man rädda glöggen med att spä den med lite gott rödvin, krydda upp den med glöggkryddor eller bara en bit kanel och kanske lite brännvin som konjak och calvados (om man gillar starkvinsglögg förstås).

Glöggutbudet

Man hittar runt ett sjuttiotiotal olika glögg och Glüwhein på Systembolaget.se - varav hälften kan beställas. Utbudet av ekologiska glögg ökar varje år - numer finns ett tjugotal sorter. Några är nykomlingar, någon ny årgång och ett tjugotal är mest samma från år till år - dessa domineras av Blossa. Vad gäller kvalitet, pris och utbud dominerar Blossa med runt 70% av marknaden. De har varje år en årgångsglögg med tema (2015 Earl Grey och 2016 Kråkbär) samt klassisk välsmakande röd och vit vinglögg, starkvinsglögg samt extra fin starkvinsglögg (nu döpta till Guld och Silver). Jag tycker bäst om de klassiska varianterna som är säkra kort när man är glöggsugen. Eller så kan man laga egen glögg. Men om du vill prova något nytt och/eller kanske rent av tröttnat på vanlig glögg så kan det vara kul att prova en smaksatt glögg. Några exempel är glögg med lakritssmak, choklad, mocka och rom.

Ett exempel på god klassisk glögg är Blossa Starkvinsglögg som är smaksatt med trestjärnig konjak. Vilken givetvis är rejält eldig. Bakom hettan finns dock en fyllighet och smak av väl balanserade glöggkryddor. På köpet får man en vacker avlång flaska med kork som kan användas till hemgjord snaps eller blanda sin egen salladsvinägrett i.

Den mesta glöggen säljs i flaskor men nu finns också glögg i bag-in-box samt i tetrapak. Själv föredrar jag flaska då dessa ofta har mindre konserverande ämnen (svavel) som annars behövs i plast- och pappförpackningar för att glöggen ska hålla sig. Plast- och papp är dock bra vid tillfällen då en skör flaska är utsatt för hot från omvärlden. Som under utflykter eller på andra ärenden ute i kylan. Fast då kanske en termos med varm glögg är att föredra ändå.

Glöggkryddor De klassiska glöggkryddorna som ger smaken åt glöggen: russin, pomerans (torkat skal av pomerans - en besk citrusfrukt), kanel, torkad ingefära, kryddnejlikor och hel torkad kardemumma.

Hemgjord glögg:

Glögg är enkelt att smaksätta och göra själv. Du behöver en flaska vin, glöggkryddor, socker samt ev. något starkare som brännvin. Skippa bag-in-boxen då de är mycket svavel och konserveringsmedel i dem. 

  1. Tillsätt glöggkryddor - finns färdiga blandningar på påse eller köp kryddorna var för sig. Förslag är 1-3 bitar pomerans (torkade apelsinskal), 1-3 kanelstänger,  4-8 nejlikor, 0,5-1 tsk kardemumma och 1 krm mald torkad ingefära eller 1-3 bitar torkad ingefära eller runt 30 gram färsk ingefära, skalad och i bitar. Du kan också riva i något krm muskot i glöggen. Låt glöggkryddorna stå i rödvinet i en kastrull med lock i 1-3 dagar eller bara några timmar innan. I värsta fall kan man värma direkt med glöggkryddorna. 
  2. Värm försiktigt rödvinet med glöggkryddorna. Välj ett fylligt och fruktigt rödvin förslagsvis 60-80 kr på flaska (ex. av druvan Cabernet Sauvignon, Shiraz eller Pinotage). Det behöver ej vara ekfatslagrat eller jättefint vin.
  3. Tillsätt och rör ut 0,5-3 dl socker (eller efter smak). Man kan också söta upp med stevia eller annat sötningsmedel för sockerfri glögg. Vidare kan du ha i 1-2 dl starkvin som portvin eller madeira eller ett sött dessertvin i glöggen. Vill du ha stark glögg så tillsätter du brännvin som vodka, konjak eller calvados, ex. 1-2 dl.
  4. Värm glöggen till 55 - 60 grader. Vid 78 grader börjar alkohol avdunsta lite i taget. Så det är ingen bra idé att koka glöggen om du inte vill ha alkoholfri glögg (chansa ej på att göra alkoholfri glögg genom att koka den dock - om du inte kan kontrollera att den verkligen blir alkoholfri). Glöggen ska inte koka - då kokar alkoholen till slut bort.

Hemgjord glögg
En till variant på hemgjord glögg. Julglögg med rödvin, brandy, kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker.

Glödgad glögg:

Vinglögg glögg med vin
Hemgjord glögg med rödvin och brännvin. Ett gammalt klassiskt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret.

Glöggkryddor i rödvin till glögg
Glöggkryddor i rödvin till glögg. Låt stå några timmar till några dagar att få smak. Köp gott rött vin runt 70 kr typ fruktig Shiraz från Australien. Sedan kan du tillsätta så mycket socker du vill.

Redo att glödga eller elda glöggen över sockret
Redo att glödga eller elda glöggen över sockret. När rödvinet (som också ska i grytan) stått och dragit så tillsätter man sprit och tänder på. Ös brinnande glögg över sockret som då smälter ner i glöggen. Tänk på säkerheten - lock, brandfilt och släckare

Superstark glögg:

Brännvinsglögg glögg med brännvin
Hemgjord glögg med bara brännvin. Ett gammalt klassiskt superstarkt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret. Riktig brännvinsglögg gjord på gammalt vis.

Supersvag glögg = alkoholfri glögg

Hemgjord alkoholfri glögg
En god och enkel glögg utan alkohol med smak av riktiga glöggkryddor som kanel, pomerans och kryddnejlikor. Glögg utan alkohol kan du göra på alkoholfritt vin eller saft som ex. svartvinbärssaft.

Saftglögg
God och enkel saftglögg utan alkohol. Alkoholfri glögg av saft för små nissar och tomtar på väg.

Baconlindade dadlar Baconlindade dadlar och ädelost passar utmärkt till glögg. Kombinera gärna med pepparkakor, rostade valnötter, skållad mandel, aprikoser och fikon.

Tilltugg och småplock till glöggen

Som tillbehör till glöggen är skållad mandel och russin självklart. Några pepparkakor till så har du allt du behöver för en glöggfest. Mer behövs egentligen inte. Har du tid och lust så kan du såklart bjuda på mer tillbehör och småplock.

Enkelt är att lägga till plock som torkade fikon och aprikoser, ost i kuber, ädelost på pepparkakor, melonbitar lindade med parmaskinka - enkla och goda grejer. Julnötter och dadlar passar också att tugga på till glögg.

Vidare kan man också göra små tilltugg som är mer arbetade. Här är några förslag nedan som passar till den söta glöggen. På Receptfavoriter.se hittar du också fler recept på tilltugg >>.

Fetaostfyllda dadlar
Fetaostfyllda dadlar som är gott som tilltugg eller till buffé. Enkelt att göra och supergott med salt ost och söta dadlar.

Smördegssnurror
Smördegssnurror med fetaost och spenat. Ett varmt tilltugg som du snabbt och enkelt gör i rullar, bakar och sedan skär i munsbitar.Grillat ostfyllt tunnbröd
Grillat ostfyllt tunnbröd är ett recept som passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till drinken.

Tunnbrödssnittar
Tunnbrödssnittar är tunnbröd med rökt lax, färskost och gräslök. Goda snittar, tilltugg och aptitretare.

Crostinis med tapenade
Crostinis med tapenade och/eller soltorkad tomat är goda som aptitretare eller tilltugg. Crostinis är vanliga rostade baguette skivor men det låter fint och är gott.

Varma snittar med getost och honung
Varma snittar med getost eller fårost (chèvre) och honung.

Rensteksrullar med färskost
Rensteksrullar med färskost passar som tilltugg. Stubbarna är tunnbröd fyllda med renstek och färskost.

Baconlindade dadlar
Dadlar lindade med bacon. De söta dadlarna med salt gott bacon är mycket gott som plockmat tillsammans med andra snittar eller nötter.

Smördegssnurror med parmesan
Varma smördegssnurror med parmesan. Ett gott enkelt varmt drinktilltugg av bakade smördegssnurror fyllda med parmesan du kan förbereda innan och sedan baka av när gästerna kommer.

Godis och sött till glögg:

Tryfflar med glöggsmak glöggpraliner
Chokladtryfflar med glöggsmak. Hemgjorda glöggpraliner fyllda med tryffel smaksatt med glögg i ett mörk choklad.

Glöggtest Glögg i alla former och sorter - men vad ska du välja? Storsäljaren Blossa är som vanligt ett säkert kort.

Vilken glögg skall man köpa?

Några av mina urval från Systembolagets glöggutbud. OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp. 

Hela Systembolagets glöggsortiment hittar du här >>

Bästa glöggen för pengarna:

Några säkra kort med klassiska smaker av glöggkryddor. OBS sedan listan skrevs har priser och utbud ändrats något men den ger ändå tips om vilka sorter som är bra. 

Blossa Vinglögg     750 ml                77.00
Kryddig ton av rödvin, kardemumma och nejlika. God balans och smak.

Blossa Starkvinsglögg Röd     Flaska, 750 ml        83.00
Ljus brun. God krydda, smakfull och stark. Fin flaska. Höjt pris i år tyvärr.

Blossa Trestjärnig Glögg Guld 500 ml    89.00
Ren och traditionell smak av glöggkryddor, konjak, russin, bränd sötma och starkvin. 

Ekologiska glögg:

Flera glögg av ekologiskt odlade råvaror finns att njuta av.  

Ripa Zinfandel    68.00
Kryddig ekologisk glögg med klassiska smaker av druvan Zinfandel med kanel, ingefära och pomerans. Prisvärd. 

Tégner & Son, Wilckens fat Starkvinsglögg 750 ml     82.00
Extra glöggig starkglögg för dig som gillar söt glögg med mycket smaker.

Herrljunga 1911 Mocca & Choklad 500 ml    82.00
Stark och mycket söt glögg med smak av kaffe, choklad och frukt som plommon och apelsin.

Snälleröds ekologiska vita starkvinsglögg     Flaska, 750 ml        85.00
God och start samt ekologisk. 

Lite av glöggutbudet 2016. Kul med lite mer alkoholfria goda glögg.
Lite av glöggutbudet 2016. Kul med lite mer alkoholfria goda glögg.Klassiska smaker:

Dufvenkrooks Original 15%     750 ml        76.00
Jordig ton och tydlig vinsmak kombinerat med styrka, sötma och klassiska traditionella glöggkryddor. 

Dufvenkrooks Vinglögg     750 ml                68.00
Söt smak likt mogna plommon samt kryddnejlika och kanel. 

Smaksatt glögg:

Det finns flera smaksatta glögg. Alla glögg är ju smaksatta med de klassiska glöggkryddorna (ofta kanel, ingefära, pomerans och kryddnejlika) men numer finns de som även har smak av kaffe, choklad, lakrits med mera. De flesta ha en mild framtoning och är helt ok att prova som något nytt eller njuta som omväxling.

Blossa 16 Kråkbär 750 ml     109.00
2016 års glögg från Blossa med bärtema - Kråkbär - som påmimmer om blåbär i färg och smak. God och fin flaska men kanske inget speciellt.  

Blossa 15 Earl Grey 750 ml     99.00
2015 års glögg från Blossa var riktig god tyckte jag -  med engelskt tema och smak av Earl Grey te. Earl Grey är ett te som är smaksatt med Bergamott som utvinns ur citrus. 

Lucia Choklad    500 ml       71.00
Denna glögg med vanilj, russin och mörk choklad. Ett lyckat recept som hängt med några år.

Grythyttan Skogsglögg     750 ml                91.00
En söt glögg med sitt ursprung i skogens lingon och blåbär. Fyllig smak och trevlig ton av skogens bär.

Liefmans Glühkriek       750 ml      59.90
Ett sött körsbärsöl med glöggsmaker som ska serveras varm likt glögg. Från Duvel i Belgien. Festlig förpackning. En kul öl att prova istället för vanlig glögg. 6 % alkohol vilket är bra om du vill ha ett alternativ med något lägre alkoholhalt än starkvinsglögg.

Dufvenkrooks Mint och Choklad    750 ml    82.00
Gillar du du mintgodis så är denna för dig. Sött samt smak av choklad och mint. Beställningssortiment.

Vit glögg

Glögg gjord av vitt vin istället för rött vin. Dock smaksatt på liknande vis med glöggkryddor såklart. Upplevs oftast sötare.

Dufvenkrooks Hjortron 2016    750 ml    82.00
Söt och stark 15% samt ett givet val om du gillar hjorton och vill ha ett alternativ till vanlig röd glögg.

Blossa Starkvinsglögg Vit     Flaska, 750 ml        83.00
Vit glögg. God om du gillar söt glögg.

Äppelglögg

Gjort på äppeljuice som grund istället för vin. Gott som alternativ. Vidare kan man då använda svenska fina äpplen till glöggen. Här kan man också köpa en torr cider eller äppeljuice (eller annan råsaft eller juice från frukt eller bär som slånbärsjuice, lingondricka, blåbärsjuice, cranberryjuice osv - du kan ta i princip vilken juice som helst värma med glöggkryddor samt servera som glögg). 

Blossa Vinteräpple alkoholfri glögg    750 ml         39.00
Jättegod med äppel, kanel och glöggsmak. 

Saturnus 1893 Äppelvinsglögg 750 ml 79.00
Svensk god glögg med äppel som grund med smak av de vanliga glöggkryddorna. 

Alkoholfri glögg

Alkoholfri glögg har traditionellt varit saftglögg eller avalkoholiserat vin smaksatt med glöggkryddor.

God Jul Glögg     750 ml         25.00
Alkoholfri röd och vit glögg. Prisvärd är den iaf. Söt men med klassisk glöggsmak. Krydda gärna upp med lite egna glöggkryddor och späd ev. ut sötman med ett rött eller vitt alkoholfritt vin. 

Blossa alkoholfri glögg    750 ml         39.00
Helt ok saftig glögg med god smak av citrus och pomerans.

Tégner & Son, ekologisk glögg alkohofri 750 ml     32.00
God, söt och bärig med apelsin och kardemumma i smaken. 

Glögg med mindre socker

De glöggsorter med mindre socker har ofta rätt mycket socker ändå - typ hälften - ex. Saturnus glögg med lägre sockerhalt har 108 gram per liter medan deras vanliga glögg har runt 200. Mitt tips om du vill ha en torrare glögg är att göra glögg själv av rödvin och glöggkryddor så kan du tillsätta så mycket socker du vill. 

Saturnus 1893 Vinglögg 750 ml 79.00
Ekologisk lägre sockerhalt står det - är rejält söt ändå med 108 gram socker per liter. Lite mer kryddig med toner av choklad förutom de vanliga glöggsmakerna. 

Läs mer:

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer