Franska pepparkakor
Franska pepparkakor med mandel. De är egentligen inte så franska men de kallas det.
Det är pepparkakor smaksatta med flagad mandel eller mandelspån.
Degen formas till en rulle och skärs sedan i tunna skivor som sedan bakas till pepparkakor.
Tillagning
- Sikta ner florsocker i smöret. Tillsätt och rör i farinsocker, sirap och kryddor.
- Sikta mjölet i en annan skål och blanda med bikarbonat. Blanda ihop till en deg.
- Tvätta skalet på apelsinen och citronen. Riv av skalet fint.
- Tillsätt flagad mandel och rivet apelsin- och citronskal och arbeta in i degen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
- Forma delarna till rullar på ca 5 cm diameter.
- Slå in dem i gladplast och lägg dem i frysen i två timmar.
- Frys dem i cirka 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär pepparkakorna i skivor på runt 0,5 cm tjocklek.
- Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och grädda i 8 minuter.
- Ta ut och låt svalna på galler.
- Förvara i lufttät burk.
Varianter
- Du kan köpa färdig flagad mandel eller mandelspån eller hel mandel och skålla samt skiva och hacka.
- Det är valfritt att smaksätta med citron- och apelsinskal men jag gillar det.
Förbered deg och baka några i taget
Pepparkakorna är smidiga att förbereda och ha i kylen i frysen i formen som en rulle du kan ta fram och skiva samt baka av några i taget. Då går de snabbt att få nybakta pepparkakor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 63 kcal