Franska pepparkakor

Introduktion och förberedelse

Franska pepparkakor är egentligen ej franska men de kallas det. Det är tunna pepparkakor med en pepparkaksdeg med flagad mandel som formas till en rulle och sedan skärs i tunna skivor som sedan bakas till pepparkakor.

Det är valfritt att smaksätta med citron- och apelsinskal men gott blir det.

Pepparkakorna är smidiga att förbereda och ha i kylen i frysen i formen som en rulle du kan ta fram och skiva samt baka av några i taget. Då går de snabbt att få nybakta pepparkakor.

120 stycken franska pepparkakor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 220 gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malda kryddnejlikor
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 70 gram flagad mandel
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal

Tillagning

  1. Sikta ner florsocker i smöret. Tillsätt och rör i farinsocker, sirap och kryddor.
  2. Sikta mjölet i en annan skål och blanda med bikarbonat. Blanda ihop till en deg.
  3. Tvätta skalet på apelsinen och citronen. Riv av skalet fint.
  4. Tillsätt flagad mandel och rivet apelsin- och citronskal och arbeta in i degen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
  6. Forma delarna till rullar på ca 5 cm diameter.
  7. Slå in dem i gladplast och lägg dem i frysen i två timmar.
  8. Frys dem i cirka 2 timmar.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Skär pepparkakorna i skivor på runt 0,5 cm tjocklek.
  11. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och grädda i 8 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.