Franska pepparkakor

Franska pepparkakor är egentligen ej franska men de kallas det. Det är tunna pepparkakor med en pepparkaksdeg med flagad mandel som formas till en rulle och sedan skärs i tunna skivor som sedan bakas till pepparkakor. Det är valfritt att smaksätta med citron- och apelsinskal men gott blir det.

Pepparkakorna är smidiga att förbereda och ha i kylen i frysen i formen som en rulle du kan ta fram och skiva samt baka av några i taget. Då går de snabbt att få nybakta pepparkakor.

120 stycken franska pepparkakor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 220 gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malda kryddnejlikor
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 70 gram flagad mandel
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal

Tillagning

  1. Sikta ner florsocker i smöret. Tillsätt och rör i farinsocker, sirap och kryddor.
  2. Sikta mjölet i en annan skål och blanda med bikarbonat. Blanda ihop till en deg.
  3. Tvätta skalet på apelsinen och citronen. Riv av skalet fint.
  4. Tillsätt flagad mandel och rivet apelsin- och citronskal och arbeta in i degen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
  6. Forma delarna till rullar på ca 5 cm diameter.
  7. Slå in dem i gladplast och lägg dem i frysen i två timmar.
  8. Frys dem i cirka 2 timmar.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Skär pepparkakorna i skivor på runt 0,5 cm tjocklek.
  11. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och grädda i 8 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer