Franska pepparkakor

Franska pepparkakor är egentligen ej franska men de kallas det. Det är tunna pepparkakor med en pepparkaksdeg med flagad mandel som formas till en rulle och sedan skärs i tunna skivor som sedan bakas till pepparkakor. Det är valfritt att smaksätta med citron- och apelsinskal men gott blir det.
Pepparkakorna är smidiga att förbereda och ha i kylen i frysen i formen som en rulle du kan ta fram och skiva samt baka av några i taget. Då går de snabbt att få nybakta pepparkakor.

120 stycken franska pepparkakor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 22o gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malda kryddnejlikor
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 70 gram flagad mandel
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal

Tillagning

  1. Sikta ner florsocker i smöret. Tillsätt och rör i farinsocker, sirap och kryddor.
  2. Sikta mjölet i en annan skål och blanda med bikarbonat. Blanda ihop till en deg.
  3. Tvätta skalet på apelsinen och citronen. Riv av skalet fint.
  4. Tillsätt flagad mandel och rivet apelsin- och citronskal och arbeta in i degen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
  6. Forma delarna till rullar på ca 5 cm diameter.
  7. Slå in dem i gladplast och lägg dem i frysen i två timmar.
  8. Frys dem i cirka 2 timmar.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Skär pepparkakorna i skivor på runt 0,5 cm tjocklek.
  11. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och grädda i 8 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer