Franska pepparkakor

Franska pepparkakor är egentligen ej franska men de kallas det. Det är tunna pepparkakor med en pepparkaksdeg med flagad mandel som formas till en rulle och sedan skärs i tunna skivor som sedan bakas till pepparkakor. Det är valfritt att smaksätta med citron- och apelsinskal men gott blir det.

Pepparkakorna är smidiga att förbereda och ha i kylen i frysen i formen som en rulle du kan ta fram och skiva samt baka av några i taget. Då går de snabbt att få nybakta pepparkakor.

120 stycken franska pepparkakor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 220 gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malda kryddnejlikor
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 70 gram flagad mandel
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal

Tillagning

  1. Sikta ner florsocker i smöret. Tillsätt och rör i farinsocker, sirap och kryddor.
  2. Sikta mjölet i en annan skål och blanda med bikarbonat. Blanda ihop till en deg.
  3. Tvätta skalet på apelsinen och citronen. Riv av skalet fint.
  4. Tillsätt flagad mandel och rivet apelsin- och citronskal och arbeta in i degen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
  6. Forma delarna till rullar på ca 5 cm diameter.
  7. Slå in dem i gladplast och lägg dem i frysen i två timmar.
  8. Frys dem i cirka 2 timmar.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Skär pepparkakorna i skivor på runt 0,5 cm tjocklek.
  11. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och grädda i 8 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler.
  13. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-12-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer