Varm äppelmust
Varm äppelmust med kanel, citron och sprit som bourbon, whisky, rom, konjak eller calvados.
Tillagning
- Mät upp must i en kastrull och tillsätt sirap, kanelstång och citronsaft.
- Värm och rör så att sirap löser sig.
- Koka upp.
- Tillsätt sprit den sprit du vill ha och rör om. Förslag är bourbon, rom, konjak, whiskey eller calvados.
- Häll upp och garnera med en bit kanel i varje samt en klyfta eller skiva äpple.
Serveringsförslag
- Gott till fördrink, alternativ till glögg eller vid brasan.
- Med mandlar och russin till kan den serveras som alternativ till glögg.
- Tänk på att servera i koppar, krus eller glas som tål värme som Irish coffee-glas, glögg-koppar, Duralex, te-koppar i glas eller keramik.
- En variant är att servera varm direkt ur en kastrull eller glögg-kanna. Då kan du också garnera med halverade tunna skivor apelsin och äpple direkt i kastrullen.
Val av must
Välj en torr äppelmust av fin sort. Jag tog en must från Tostrups gods.
Det finns även fin råsaft av äpple att köpa eller så kan du göra egen äppelmust.
Varianter
- Du kan utesluta spriten för en alkoholfri variant.
- Andra kryddor som passar i är att ta med en bit stjärnanis, torkad ingefära, pomeransskal, kardemummakärnor och nejlikor - då blir det mer likt en äppelglögg.
- Med varm cider och calvados får du annan variant på äppeldrink.
Val av sprit
- Jag hade i en amerikansk bourbon - Jack Daniels - som har fin smak av vanilj som passar bra i drinken.
- Annan sprit som passar är ung yngre konjak eller calvados som en Fine, Trois étoiles (trestjärnig), Vieux, Reserve men också XO eller äldre blir gott såklart.
- Rom passar också utmärkt i smaken - ta en yngre eller äldre mörk rom.
Garnering
- Du kan garnera med en skiva eller klyfta äpple. Apelsin eller citron går också bra.
- Mandlar - oskalade eller skalade skållade mandlar samt tranbär och/eller russin kan man också ha till för lite glöggig känsla till jul, lucia och advent.
Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal