Äppeljuice, äppelråsaft eller äppelmust

Introduktion och förberedelse

Äppeljuice, äppelråsaft eller äppelmust är gott på smakrika äpplen som förslagsvis Ingrid Marie, Cox Orange, Gravensteiner, Katja, Rubinola eller Aroma.

En råsaft av äpplen utan tillsatt vatten och socker. Bara juice av krossade samt silade äpplen.

Du behöver rätt mycket äpplen till must men är ett gott sätt att ta vara på äppelskörd eller om har tillgång till mycket äpplen billigt. Köper du svenska kravmärkta ekologiska äpplen kan musten bli rätt dyr men mycket god. Besprutade äpplen får du tvätta noga eller skala om du vill.

Varianter

  • Tillsätt gärna 1-2 msk citronsaft och/eller limesaft för god smak samt om du vill spara äppelmusten i kylen och ej ska dricka inom kort. Då mörknar - oxiderar - inte juicen.
  • Gott i är också någon tsk färsk finriven ingefära.
  • Kör du äpplen med rött skal så får du lite rosa ton på musten vilket är fint.

För hand eller med maskin

  • Lättast är det att köra äpplena genom en råsaftcentrifug eller juicepress - det går även utan men är rätt mycket jobb så det är inget jag gör själv.
  • Du kan också tärna och mixa med i juiceblender, i en smal skål med stavmixer eller i matberedare med kniven. Späd då med lite vatten och sila sedan genom en silduk, finmaskig sil (chinoise) eller durkslag.
  • Alternativt så kan man riva äpplen för hand eller i en matberedare i en skål med silduk i botten. Vik sedan ihop och vrid samt pressa ur musten.

Fler smaker

Äppelråsaft kan du dricka som den är men är också billig och lätt att ha som bas och blanda med juice från annat som förslagsvis:

  • Päron, apelsin, melon, ananas, banan osv;
  • Grönsaker som morot, rödbetor, selleri, broccoli, gurka;
  • Bär som jordgubbar, blåbär, hallon osv.

Nypressad äppelråsaft från råsaftcentrifug i glas
Nypressad äppelråsaft från råsaftcentrifug i glas blir mycket gott. Kan drickas direkt eller sättas i kylen att kallna i en kanna blandad med lite citronsaft i så den inte mörknar.

Ett glas råsaft, juice eller must

Vill du göra ett glas äppelråsaft så kan du räkna runt 1 - 1,5 kg äpplen till det.

Förslag på stor sats

Till ca 1,5 liter must, råsaft eller juice kan du ta en diskho full med äpplen - ca 8 kg äpplen, skölj, kärna ur men behåll skalet och gör must - juice - av äpplena. Blanda musten med saften från 3 citroner, 2 lime och 6 cm färsk finriven ingefära (ingefäran kan du skala och köra med äpplen i råsaftcentrifugen). Förvara kallt i kylen i kannor eller flaskor. Tack Henrik för detta tips på supergod äppelråsaft :)

Hållbarhet

Juicen eller musten håller minst några dagar i kylskåp i kanna eller flaska. Tillsätt gärna några msk citronsaft så den inte mörknar.

Extra hållbar och pastöriserad äppelmust

Mer hållbar - pastöriserad - äppeljuice eller must som håller ca 4 mån svalt och mörkt - får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter i en stor kastrull och sedan skruvar på korken.

Du kan också värma flaskorna ståendes i ugnen på 120 grader i 30 minuter utan kork som du sedan sätter på direkt.

Glöm ej att sterilisera korkarna också genom att förslagsvis koka dem tio minuter i en kastrull med vatten.

Serveringsförslag

Godast att ställa i kylen i en kanna och servera iskall. Eller servera direkt - gärna med isbitar eller krossad is.

Äppelmustens dag

11 oktober varje år kan du fira Äpplemustens dag.

ca 0,5 liter äppeljuice, äppelråsaft eller äppelmust

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 kg äpplen

Tillagning

  1. Äppeljuice i råsaftcentrifug eller juicepress: Skölj äpplena.
  2. Skär bort kärnhus och blomfäste eller använd en äppelurkärnare.
  3. Skalet kan du behålla på.
  4. Skär äpplena i grova bitar.
  5. Kör äppeldelarna i en råsaftcentrifug eller juicepress.
  6. Njut av äppelmusten direkt. Gärna med is.
  7. Eller ställ att kallna i kanna, karaff eller flaskor i kylen. Ta då gärna i någon msk citronsaft så äppelmusten ej mörknar.
E-mail
Medel: 3.6 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 44 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.